Bebeğinize Bakıcı Seçmek

Bebeğinize Bakıcı Seçmek

Bebeğinizi emanet edeceğiniz bakıcısını bulurken nelere dikkate etmelisiniz?

Özellikle çalışan anne ve babalar için doğum sonrası dönemdeki en önemli kaygılardan biri de işe başlama tarihinden sonra bebeğe kimin bakacağı konusu… E doğal olarak annelerin aklındaki sorular bitmek bilmez… Bebeğim sağlıklı olacak mı? İşe döndüğüm zaman ne tür sorunlarla karşılaşabilirim? Yavrumu kime bırakacağım? Daha yüzlercesi soru listesine eklenebilir. Ama merak etmeyin bu yalnızca size özel bir durum değil.

Tıpkı sizin gibi diğer anneler de bu kaygılarla boğuşuyor çünkü annelik böyle bir duygu. Tüm bu soru ve sıkıntıları azaltmak ise mümkün. İşin sırrı iyi bakıcı seçmenin inceliklerini bilmekten geçiyor.

Bebekten ayrılmak!

Anne için en zor olanı eğer çalışan bir anne ise, kuşkusuz çalışma hayatına geri dönüp erken dönemde bebeğinden ayrılarak tanımadığı birine bebeğini emanet etmektir. Eğer bu dönemde anneye ailesinden biri destek olmayacaksa, bebek bakıcısı aramak kaçınılmaz bir çözüm olacaktır. Arama süreci ne kadar erken başlarsa seçim yapmak o kadar kolaylaşacaktır. En ideal bakıcıyı bulmak için bu arayış sürecini anne çalışmaya başlamadan önce başlatmakta fayda vardır.

Bebeğinize Bakıcı Seçmek

Bebek bakıcısı

Bakıcı ararken öncelikli olarak tanıdıklarınız ve yakın çevrenizden destek isteyin. Onların tanıdığı ve tavsiye ettiği bir bakıcı, gazete ilanı ile gelen bir bakıcıdan daha güvenilir olacaktır. Bakıcı adayınızdan daha önce çalıştığı iş yerlerindeki referanslarının telefon numaralarını isteyin ve çekinmeden bu kişileri arayıp görüşlerini alın. Ailesi ile ilişkileri, eşi ve çocuklarıyla iletişimi ve adayın dürüst olup olmadığının değerlendirilerek seçilmesi ilerleyen zamanlarda annenin kendisini rahat hissetmesini sağlayacak başlıca noktalardır.

Bakıcı seçmeden önce kriterlerinizi iyi belirleyin. Yaşı, aile ve çocuk durumu, iş tecrübesi, izin günleri ve süreleri konusunda tercihlerinizi belirleyin. Evde bebek bakımının yanı sıra hangi konularda yardım almak istediğinizi, bu işe ayırabileceğiniz bütçenizi de listenize ekleyin ve görüşmenizde bunları net olarak ortaya koyun.Eğer çocuğunuzu bakıcıya emanet etmek zorundaysanız, çocuğunuzun bakıcı ile olan ilişkisini takip etmelisiniz.

Bebek bakıcı ile yalnız olduğunda mutlu ise sorun yoktur. Bunun için bakıcı ile konuşmak uygundur. Evi kameralarla izlemek pek önerilmese bile birçok anne baba bunu yapmaktadır. Eğer bakıcı ile iletişimde anne ve baba eleştirel ve sert olursa bu bebeğin davranışlarını da olumsuz etkiler.

Bakıcıda olması beklenen özellikler

  • Şefkatli, samimi, sakin, çocukları seven, dürüst ve uzun süre kalıcı olması en kritik özellikler olarak sayılabilir.
  • Bakıcının daha önce başka çocuk bakmış olması da önemlidir,
  • Çok yaşlı olması fiziksel yetersizliğe, çok genç olması da tecrübesizliğe neden olabilir. Bu özellikler de yakın izlenmelidir.
  • Bu dönemde bebeklerin hangi gelişim basamaklarından geçtiğini bilen, buna uygun davranan; takip eden, gözleyen, öğrenmeye açık, verilen oyun materyallerini sık kullanan bakıcı uygun öğrenme ortamını sağlayacaktır.
  • Bakıcının bulaşıcı hastalık (Hepatit B, Tüberküloz, AIDS gibi) taşımadığından emin olunmalı, gerekirse testleri yaptırılmalıdır.