Bebeklerde Göz Sağlığı

Bebeklerde Göz Sağlığı

Göz hastalıkları hakkında bilmeniz gereken
çok şey var!

O’nun sağlığı her şeyden önde geliyor. Çünkü her yönüyle size muhtaç. Doğumunun ardından ihmal etmemeniz gereken bir görev daha var. Göz muayenesi…

İşte bebeklerde göz sağlığı ile ilgili anne-babaların aklına takılan sorular ve yanıtları.

Çocuk doğar doğmaz zaten genel sağlık kontrolünden geçirilir. Bu kontrol sırasında göz muayenesi de yapılmaktadır. Aynı zamanda, çocuk doktoru tarafından da düzenli şekilde bebeğin sağlık kontrolü yapılırken göz muayeneleri de yapılmaktadır. Dolayısıyla rutin kontrolleri düzenli olarak, aksatmadan yaptırmak önem taşır.
Göz hastalıkların hepsi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilir. Ama en sık görülen göz hastalıklarının başında göz nezlesi gelmektedir. Özellikle ilk aylarla beraber göz yaşı kanal tıkanıklıklarına da sık rastlanır. Yeni doğan bebeklerde kızarıklık ve kaşınma olarak kendini gösteren konjonktivit denilen hastalık da görülebilir.
Eğer alerjik bir hastalıktan bahsediyorsak, öncelikle bunun nedenini doğru tespit etmek ve sebep olan şeyden uzak durulmasını sağlamak gerekir. Burada iş alerjik hastalık yaşayan çocuğun anne ve babasına düşmektedir. Çocuğun çevresinde bu hastalıklara sebep olabilecek unsurları bulmaları gerekir. Mikrobik göz hastalıkları genellikle bulaşıcı yolla geçmektedir. Dolayısıyla çocuğun ellerini gözlerine götürmesi veya başkalarına ait havluları kullanması engellenmeli ve bunların yanlış olduğu çocuğa öğretilmelidir.
Anatomik göz hastalıklarında tek çözüm ameliyat olabilir. Retina problemlerinde ise, lazer tedavisi yapılabilir. Mikrobik göz hastalıklarında uygun antibiyotik ve ilaçlar verilir. Alerjik durumlarda ise anti alerjik ve bazen kortizonlu damlalar kullanılması uygundur. Şaşılık durumunda ise, öncelikle gerekli gözlükler verilir. Bazı şaşılıklar gözlükle düzelebilir. Gözlükle düzelmeyen şaşılıklar ise, yine çok zor olmayan ameliyatla düzeltilir.