Bebeklerde Uyku Problemi

Bebeklerde Uyku Problemi

Bebeğinizin yaşayabileceği uyku hastalıkları nelerdir?

Uyku Apnesi

Uyku apnesi hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebilen çok ciddi bir sorundur. Basit olarak bu hastalığın tanımı şudur: Uyku sırasında solunum defalarca kesilir. Bu sırada kandaki oksijen seviyesi azalırken, karbondioksit de artar. Dolayısıyla kalp atışları ani bir şekilde artınca ölümcül tehlikeleri de beraberinde getirir. Nefesin bir anda kesilmesi nedeniyle bebekte hayatı boyunca taşıyabileceği ciddi komplikasyonlar da oluşabilir.

Uyku apnesini nasıl anlarsınız?

Temel belirti solunumun kesilmesidir. Yapılan araştırmalarda nefes kesilmesinin süresi bebeklerde 20 saniye, çocuklarda da 10 saniye olarak tespit edilmiştir. Bebek tekrar nefes aldığında da tıkanma yaşar. Ve yüzünün rengi mavileşebilir. Ama şöyle bir gerçek de var ki yeni doğan ve prematüre bebeklerin ilk günlerinde bu durum normal kabul edilebilir. Doktorlar buna “periyodik nefes alma” diyor. Bebeğinizin bazen hızlı soluduğunu, sonra yavaşladığını, sonra da 10-15 saniye nefes almadığını fark edebilirsiniz. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur.

Uyku Problemi

Acil durumda ne yapmalısınız?

Bebeğinizin soluğunun kesildiğinden şüpheleniyorsanız önce ona dokunun ve uyanması için dürtün. Tepki vermiyorsa, alnı ve boğazında mavileşme varsa bebeğinize hemen suni teneffüs uygulayın ve ambulans çağırın. Bebeğinizin soluğu tekrar gelene kadar suni teneffüse devam edin.

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesinden şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun. O da sizi uyku uzmanına, akciğer ya da uzmanlık alanı apne olan başka bir hekime yönlendirecektir. Bebeklerde uyku apnesi rahatsızlığını tespit edecek en genel tespit uyku testidir. Bu test sırasında beyin dalgaları, solunum gibi belirtiler takip edilir. Uyku apnesine ilaç tedavisi ya da uyku sırasında oksijen vermesi için geliştirilmiş özel bir makine önerilebilir.

Horlama

Sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülen horlama aslında bir hastalıktır ve aynı zamanda hastalıkların habercisidir. Bu gürültülü ve rahatsız edici sesin çıkma nedeni solunumdaki olağan dışı darlıklardır. Yani solunum yolundaki havanın geçtiği koridor dar olunca oradan geçen hava da geçişini zor yapıyor demektir. Ayrıca burun, boğaz ve genizdeki tıkanıklık çocuklarda ağzı açık uyumaya neden olur. Bu da bebeklerde horlamayı beraberinde getirir.

Geniz eti ve bademcik horlama nedenlerinden olabilir

Geniz eti ve bademciği aşırı büyük olan çocuklarda horlama sıkça görülür. Bu da kalitesiz bir uyku demek. Çocukların büyümesinde uykunun çok önemli bir rolü olduğunu düşünürsek bu durum onların büyümesini de sekteye uğratır. Dolayısıyla horlayan çocuğun tedavi olması şarttır. Burun kemiğinde eğrilik olan çocuklar da horlar. Şişmanlık ve reflü de horlamayı tetikleyen nedenlerdendir.