Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Dünyaya gözlerini bir açan bebekten beklenen ilk davranış, iç rahatlatıcı bir ağlama oluyor. Anne ve babasının içini huzurla dolduran bu ağlama sesi tabii ki miniklerin büyüme sürecinin büyük bir kısmında da evde yankılanmaya devam ediyor. Peki, bebekler neden ağlıyor olabilir?

Uyumak, beslenmek ve ağlamak… Minik bebeğinizin yaşamı şimdilik bunlarla sınırlı, değil mi?. Öyle ki bebeklerin derdini anlatma ve isteklerini belirtme yolu ağlamaktan geçiyor. Ancak tabii ki miniklerin iletişim aracı olarak kullandığı ağlamanın da farklı pek çok şekli olabiliyor.

Dolayısıyla bebeklerin ağlama sebeplerini, hatta ağlama şekillerini bilmek büyük önem arz ediyor. Zira anne ve babaların, bebekleri ağladığında ne yapması gerektiğinin çözüm yolu da buradan geçiyor. O halde bebekler neden ağlıyor ve ağladığında ne yapılması gerekiyor, gelin daha yakından bakalım!

Bebekler Ağladığında Ne Yapılmalı?

Bebekler Ağladığında Ne Yapılmalı?

Bebekler ağladığında ebeveynlerin yapması gereken pek çok detay bulunuyor. Fakat bunlardan önce anne ve babaların panik yapmaması ve bebeklerde ağlamanın aslında son derece normal bir davranış olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Bu noktada, bebek sağlığıyla ilgili yazılan bir makaleye göre, bebekler ağladığında ebeveynlerin ilk olarak küçük yavrularının aç olup olmadıklarını kontrol etmesi gerekiyor.

Bununla birlikte anne ve babaların bebek bezinin temizliğinden emin olması gerekiyor. Eğer bebeğin karnı aç değilse ve altı temizse vücut ısısına bakılması tavsiye ediliyor. Tüm bu sürecin ardından bebeğin ağlaması yine de durmayabilir. Bu aşamada bebeğin yattığı yerden kaldırılarak kucağa alınması, şefkatle sarılması ve ufaklıkla sakin bir ses tonuyla konuşulması önemli oluyor.

Bebeklerin ağlaması her ne kadar normal olsa da, Kids Health sitesinde yayınlanan makale, bebeklerinin ağlama süresinin ve şeklinin bazı durumların habercisi olabileceğini belirtiyor. Eğer bebekler 3-4 saat aralıksız ağlıyorsa ve bu ağlama nöbetleri her gün kendisini tekrarlıyorsa bir uzmana danışılması öneriliyor.


Bebeklerin Ağlama Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin Ağlama Sebepleri Nelerdir?

Anne ve babalar için minik canlarının ağlaması son derece can sıkıcı olsa da, önemli olan bebeklerinin neden ağladığını bilmek ve onları doğru bir şekilde sakinleştirmek. Bu noktada bebeklerin ağlama sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:

Uykusunun Gelmesi

Bebekler henüz kendi başlarına uykuya dalmayı bilmiyor. Dolayısıyla uykuları geldiğinde ne yapacağını bilemeyen bebekler genellikle çareyi ağlamakta buluyor. Ebeveynlerin ise bu süreçte bebeklerinin uykuya dalmayı kolaylaştırması gerekiyor. Ninni söylemek, masaj yapmak ya da kucaklarına yatırmak bu konuda bebeklere yardımcı olabiliyor.

Bezinin Kirlenmesi

Bebekler bezleri kirlendiğinde haklı olarak ağlıyor. Bu ağlama aslında bebeklerin, anne ve babalarına “Bezim kirlendi, değiştirir misin?” deme şekli. Kirli bezden rahatsız olan bebekler, aynı zamanda pişik ve kaşıntı gibi olumsuzlarla karşı kaldığı için de ağlayabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek ve miniklerin ağlamasını durdurmak için bebek bezinin düzenli olarak 2-3 saat aralıklarla değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Karnının Acıkması

Açlık bebeklerin ağlama sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Karınları acıktığında ağlayarak annelerini yanına çağıran bebekler, annelerinin onları besleyeceğini anladığı anda genellikle ağlamayı bırakıyor.

Pathways’te yayınlanan bir içeriğe göre bebeklerin karnının acıktığı anlamanın bazı yolları bulunuyor. Ağzını açması ve ellerini ağzına sokmasının yanı sıra, ellerini yumruk yapması bebeklerin acıktığını gösteren işaretler arasında bulunuyor.


Gaz Sancısı Çekmesi

Gaz sancısı ufaklıkların bitmez çileleri desek yanılmış olmayız. Özellikle ilk aylarda yoğun bir gaz sancısı çeken bebekler, ağlama krizlerine girerek ebeveynlerine bu konuda ihtiyaç duyduğunu dile getiriyor. Ağlamanın yanı sıra, bebeklerin ayaklarını karnına doğru çekmesi ve karnının şişmesi de gaz sancısının habercisi olabiliyor.

Üşümesi veya Terlemesi

Bebekler ortama uyum sağlayamadığında tepkilerini ağlayarak gösterebiliyor. Eğer minikler bulunduğu alanda üşüyorsa ya da sıcaktan dolayı çok bunaldıysa ağlama yolunu tercih edebiliyor. Anne ve babaların, bebeklerinin ten ısısına bakarak üşüdüğünü ya da sıcakladığını kolaylıkla anlaması mümkün.

Bir Yerinin Acıması

Bebekler rahatsızlandığında veya bir yerleri ağrıdığında elbette yine ağlayarak iletişim kurmaya çalışıyor. Diş çıkarma ve kulak iltihabı gibi sorunlar bebeklerde ağrıya ve dolayısıyla da ağlama isteğine neden oluyor.

Karnı Tok Bebek Neden Ağlar?

Karnı Tok Bebek Neden Ağlar?

Açlık bebeklerin ağlama sebeplerinden yalnızca biri. Dolayısıyla bebekler karnı tok olduğu halde başka bir sebepten ötürü ağlayabiliyor. Örneğin; aşırı beslenme bile bebeklerin ağlaması için bir sebep teşkil ediyor. Aşırı beslenen miniklerin karnında şişme oluyor ve bebek bu durumda kendisini rahatsız hissedebiliyor. Bununla birlikte fazla süt, bebeklerde gaz sancısı da yapabiliyor. Eğer ebeveynler bebeğin aşırı beslenmeden kaynaklı ağladığını düşünürse bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olmalı.

Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa Nedenleri Ne Olabilir?

Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa Nedenleri Ne Olabilir?

Bebekler gün içerisinde ya da gece pek çok farklı sebepten dolayı ağlayabiliyor. Bazen karnı acıktığı için, bazen dikkat çekmek için, bazen de yalnızca anne ve babasının şefkatine ihtiyaç duyduğu için… Fakat bir bebek aralıksız olarak 3 veya 4 saat boyunca ağlıyorsa bir rahatsızlığı ya da onu huzursuz eden bir sorunu var demektir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurmak ve nedenini öğrenmek gerekiyor.

Yapılan araştırmalara göre özellikle yenidoğanlarda kolik sancıları görülebiliyor. Bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması durumunda ortaya çıkan ve bağırsakta biriken gazın sancı yapmasına neden olan kolik sorunu, miniklerin sürekli ağlamasının yaygın nedenleri arasında. Genellikle akşam saatlerinde başlayan kolik 3-4 saatlik ağlama nöbetlerini beraberinde getirebiliyor.


Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yolları

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yolları

Ebeveynler ağlayan bebeklerini sakinleştirmek ve yüzlerinde güzel bir tebessüm oluşturmak için neredeyse her şeyi yapmaya hazır! Güzel haber şu ki, anne ve babalar ağlayan bebeklerini birkaç basit yolla sakinleştirebilir ve çok daha huzurlu olmasını sağlayabilir. İşte ağlayan bebeği sakinleştirmenin yolları:

  • Ağlayan bebek kucağa alınarak anne veya baba şefkati hissettirebilir.
  • Ritmik sesler çıkaran oyuncaklarla bebeğin dikkati dağıtılabilir.
  • Bebeğe sakin bir müzik ya da ninni dinletilebilir.
  • Bebeğin bulunduğu ortam daha loş hale getirilebilir.
  • Bebek açık havaya çıkarılabilir.
  • Sıcak bir banyo bebeğe iyi gelebilir.

Ağlayan Bir Bebek Nasıl Susturulur?

Ağlayan Bir Bebek Nasıl Susturulur?

Ağlayan bebeği susturmanın en etkili yollarından biri onu ilgisini çekebilecek unsurlara yöneltmek. Sakin bir müzik, ninni ya da kuş sesleri bebeği susturmak için tercih edilecek en erişilebilir seçenekler arasında yer alıyor. Bununla birlikte ağlayan bebeği susturmak için anne ve babanın kısık ve sevecen bir tonla minik yavrularıyla konuşması da etkili bir yöntem oluyor. Eğer bebek ağlamaktan vazgeçmiyorsa bebek arabası ile birlikte dışarı çıkarılması ve temiz hava alması bebeğe iyi gelebilir. Bebek ağlaması anormal derecede uzun sürülüyorsa uzman bir hekime başvurulması tavsiye ediliyor.

Bebek bakımı ve sağlığına dair merak ettiğiniz pek çok konuyu Eti Cicibebe ile öğrenebilir, Uzman Dr. Nihan Çehreli’nin ilgili konulardaki önerileri ve bilgilerinden yararlanabilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek ağlaması hakkında en doğru bilgiler için alanında uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;