Vitaminlerin ve Minerallerin Önemi

Vitaminlerin ve Minerallerin Önemi

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve büyümesi için vitamin ve minerallerin önemi büyük.

Yetersizliği durumunda gelişim bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve dolayısıyla hastalıklara yakalanma riskinin artması söz konusu. İşte vitamin ve mineraller hakkında bilmeniz gerekenler…

Protein

Yumurta, süt, yoğurt, tavuk, kırmızı et… Bu besinler tam bir protein deposu. 1 ile 3 yaşındaki çocuk için günde kilosu başına 1 gram protein alımı önerilir. Yetersiz protein alımı yüzünden iştahsızlık, büyüme geriliği gibi çok ciddi sorunlar görülebilir.

Demir

Beyin fonksiyonları ve bağışıklık için en gerekli mineraldir. Eksikliği anemiye, iştahsızlığa, yorgunluk haline, vücutta solgunluğa neden olur. Demiri hayvansal gıdalardan da bitkisel gıdalardan da almak mümkündür. Kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, ıspanak, patates, semizotu, kuru meyveler tam bir demir deposudur. 1 ile 3 yaş arasındaki çocukların günde 7 mg demir alması gerekmektedir.

Çinko

Çinko, yaraların çabuk iyileşmesi, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, çocukların gelişimi ve büyümesinde görevi olan önemli yapı taşlarından biridir. Çinko en fazla deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller ve kuru yemişlerde bulunur. Çinko ihtiyacı ilk altı ayda 3 mg, on yaşına kadar da 10 mg’dır.

Vitaminlerin ve Minerallerin Önemi

Kalsiyum

Kemik yapımının çok hızlı olduğu çocuklarda kalsiyum büyük önem taşır. Kemik ve dişlerin gelişimi için kalsiyumun yeterli alımı şarttır. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, susam, pekmez ve kuru baklagiller kalsiyum bakımından zengin besinlerdir. Çocukların günde en az 400 mg kalsiyum almaları gerekmektedir.

Magnezyum

Magnezyum eksikliğinde uyku sorunları, huzursuzluk, kaslarda ağrı ve spazm oluşur. Bu tür durumlarda çocuğunuzun öğünlerinde buğday ekmeği, badem, fındık, ıspanak, pazı, kuru fasulye, muz ve portakala yer verebilirsiniz.

Fosfor

Sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineraldir. 0-1 yaş arasında önerilen tüketim oranı 100 ile 275 mg, 1- 1,5 yaş arasında önerilen tüketim oranı ise 500 mg’dır. Fosfor genellikle hemen her besinde bulunur. Yetersiz alımı kemik yapımında bozukluklara, kansızlığa, kas kasılmalarına sebep olur. Kırmızı ve beyaz etler, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller fosfor açısından zengindir.

İyot

İyot, çocukların sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için önemlidir. İnsan vücudunda çok az bulunan iyotun eksikliğinde büyüme geriliği, beyin ve sinir hücrelerinin yetersiz gelişimi ve guatr oluşur. Bebek ve çocukların günlük beslenmesinde bir yaşına kadar 50 mikrogram, 1-5 yaş arasında 90 mikrogram, gebelik ve emzirme döneminde ise 250 mikrogram tüketilmesi önerilmektedir. En önemli iyot kaynağı denizlerdir. İyot deniz suyundan buharlaşarak yağmurlarla toprağa geri döner. Bu nedenle de deniz ürünleri ve toprakta yetişen ürünler iyottan zengindir.

Bebeğinizi vitamin ve minerallerden mahrum etmeyin…

  • Yulafı sofranızdan eksik etmeyin. Yulafta; kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum vardır. Yulaf, içeriğindeki bol miktarda magnezyum sayesinde bebeğinizin büyüme hormonu üretimine katkı sağlar.
  • Kalsiyum ve fosfor da kemik gelişimini hızlandırmaktadır. Bebeğinize özellikle sabah kahvaltısında süt, peynir, yumurta gibi kalsiyum yönünden zengin besinlerden mutlaka vermelisiniz.
  • Çocuklara günde en az 2 kez mutlaka sebze de verilmelidir. Aynı şekilde günde 1-2 kez meyve tüketilmesi sağlanmalıdır. Fazladan 1 öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Taze sıkılmış meyve suları da meyve yerine geçebilir. Meyvelerde bol bulunan C vitamini diş etleri için gereklidir. C vitamini ayrıca demir emilimini hızlandırıp beynin gelişimini de sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler A, B, C, E, K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Bebeğinizin yemeğini hazırlarken sulu pişirmelerde vitaminler kaybolur, tercihinizi daha çok buharda haşlama ve fırında pişirme yöntemlerinden yana kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yemeklerine pişme işlemi bittikten sonra, sızma zeytinyağı eklemeyi de ihmal etmeyin. Çünkü yağ da vücudun gelişmesi için önemli etkenlerden biridir.
  • Ve son bir not bebeğiniz için pişirdiğiniz yemeği 2 günden fazla saklamamanız ve 1 kereden fazla ısıtmamanız tazelik ve vitaminler açısından önemlidir.

Tavsiye niteliğinde değildir, anne ve bebek beslenmesi mutlaka doktor gözetiminde takip edilmelidir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır


Kaynak
  • beslenme.indd