Büyümeye başlayan diş, diş eti altından rahatsızlık yaratabilir, bu rahatsızlık ise bazen baskı ile rahatlatılabilir. Bu nedenle bebeğiniz katı gıdaları “katır kutur” yemek, kemirmek isteyebilir. Bu kemirme ve çiğneme içgüdüsü bebeğinizin dişlerinde bir şeyler olup bittiğinin göstergesi olabilir.
Yeni bir diş çıkmadan önce, bebeğinizin diş etlerinde kırmızı, şişik ya da çürük görünümlü bölgeler olabilir. Bazen diş eti de çıkan dişle birlikte cildin altından görülebilecek şekilde çıkıntı yapabilir.
Bebeğinizin salyasının çoğalması yeni bir dişin habercisi olabilir, fakat salyanın artması aynı zamanda bebeklik çağının normal bir gelişme aşamasıdır. Bu nedenle, bebeğinizin tükürüğünün arttığını görür görmez diş çıkardığını düşünmeyin. Bu işareti ancak diğer işaretlerden biriyle görürseniz diş çıkardığını düşünmeye başlayabilirsiniz.
Diş, kemiğin ve diş etinin içinden aşama aşama büyür. Bu aşamalar genellikle gündüz değil gece daha aktiftir. Bu nedenle bebeğiniz geceleri daha hassaslaşarak daha huysuz olmaya başlar.
Bu, aynı zamanda kulak iltihabının da göstergesi olabileceği gibi, bebeğiniz kulağını çekiştirmeye başladıysa çenedeki ağrı kulak kanalına geçebildiği için bu diş çıkardığının da işareti olabilir.
Katı gıdaya geçmiş bebekler daha sık emmek ya da biberonla beslenmek isteyebilir; çünkü kaşık iltihaplı diş etlerini irrite eder. Bazı bebekler de, baskı iyi geldiği için normalden daha fazla katı gıda yemek isteyebilir. Katı gıdaya geçmemiş, emen ya da biberonla beslenen bebekler ise emmek kulak kanalına ve diş etlerine baskı yaptığı için ara ara geri çekilebilir.