Bebeklere Masaj Nasıl Yapılır?

Bebeklere Masaj Nasıl Yapılır?

Bebeklere masaj yapmak belki de ebeveynliğin en keyifli anlarından biri. Peki, bebeklere masaj yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Bebekler temel ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman ebeveyn bakımına muhtaç. Dolayısıyla her bebek kendisine gösterilen ilgiden hoşlanır. Bu nedenle günlük rutinde masaj saatlerine zaman ayırarak hem bebeğinizi hem de kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Böylelikle fiziksel temas yoluyla aranızdaki duygusal bağı da güçlendirebilirsiniz. Öyleyse hiç vakit kaybetmeden bebek masajının inceliklerine geçelim!

Bebeklere Neden Masaj Yapılır?

Bebeklere Neden Masaj Yapılır?

Parents sitesinde yayınlanan bir makaleye göre Uluslararası Bebek Masajı Derneği, bebek masajının etkileşim, uyarım, rahatlama ve gevşeme olmak üzere dört farklı fayda sunduğunu belirtiyor. Bununla birlikte bebek masajı yalnızca bebekleri değil, aile üyelerini de rahatlatmaya yardımcı oluyor.

  • Etkileşim: Bebek masajı, ebeveynlerin bebekleriyle kaliteli zaman geçirmesini kolaylaştırıyor. Nitekim masaj saatleri ebeveyn ve bebek arasında sevgi, güven ve bağlanma duygusunu teşvik ediyor. Bu fiziksel temas bebeklerin empati duygusunun gelişmesine de yardımcı oluyor.
  • Uyarım: Bebek masajı, kas ve eklemlerin yanı sıra sindirim sistemini de uyarıyor. Masaj sayesinde bebeklerin gaz problemi hafifliyor ve vücut farkındalığı artıyor. Bu da bebeklerin denge duygusunun güçlenmesini sağlıyor.
  • Rahatlama: Bebek masajı özellikle kolik ve kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin rahatlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca bu masaj diş çıkarma, gaz problemi ve büyüme sancılarıyla mücadele eden bebeklerin rahatlamasına da katkıda bulunuyor.
  • Gevşeme: Masaj saatleri bebeğin stres seviyesini azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle bebeğin uyku düzeninde iyileşme sağlıyor.

Bebeklere Masaj Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklere Masaj Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebek masajını günlük rutine eklemek bir hayli kolay. Ancak bebek masajı yaparken uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor.

  • Bebeğinizin karnını doyurduktan hemen sonra masaj yapmaktan kaçınmalısınız. Beslenme saatinden sonra masaj yapmak için en az 45 dakika beklemek gerekiyor.
  • Masaj yaparken bebeğin canını yakmayacak kadar nazik ancak vücudunu uyaracak kadar sert vuruşlar yapmalısınız. Masaj sırasında bebeği gıdıklamamaya özen göstermelisiniz.
  • Masajı bebeğin günlük rutinine dahil etmelisiniz. Özellikle gece uykusundan önce masaj yaparak bebeğin hem gazını çıkarmasını hem de gevşemesini sağlayabilirsiniz.
  • Masaj süresi bebeğin ruh haline bağlı olarak 10 ila 30 dakika arasında değişebilir. Bebeğiniz masaj sırasında ağlama, kıvranma veya uykuya dalma eğilimi gösteriyorsa masajı sonlandırabilirsiniz.

Uluslararası Bebek Masajı Derneğinin paylaştığı bilgilere göre, herhangi bir masaj yağı kullanmadan önce alerji riskine karşı doktora danışılması ve mümkünse parfüm içermeyen bir yağ seçilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca masaj sırasında bebekle yumuşak bir tonla konuşulmasını veya şarkı söylenmesini öneriyor.

Bebeklere Hangi Masaj Hareketleri Yapılabilir?

Bebeklere Hangi Masaj Hareketleri Yapılabilir?

T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Ödemiş Devlet Hastanesi bünyesinde yayınlanan Bebek Masajı Nasıl Yapılır? isimli videoya göre, masaja bebeğin baş bölgesinden başlanması ve adım adım aşağı doğru ilerlenmesi gerekiyor. Ancak masaja başlamadan önce ellerinizin temiz ve sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte masaj için sıcak ve loş bir ortam tercih etmelisiniz. Ek olarak bebek masajını tamamlanması gereken bir görev gibi değil de bebeğinizle geçireceğiniz kaliteli bir zaman olarak düşünmeniz öneriliyor. Ayrıca masaj yaptığınız sırada bebeğin yanı sıra sizin de huzurlu ve sakin olmanız son derece önemli.

Bebeğinize doğru ve güvenli bir şekilde masaj yapma konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. What to Expect sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, vücudun her bölgesi için farklı bir masaj tekniği bulunuyor:

  • Baş masajı
  • Yüz masajı
  • Göğüs masajı
  • Karın masajı
  • Ayak ve bacak masajı
  • Sırt masajı

Masaj yaparken ortamı sıcak ve ılık tutmanız, bebeğin masaj yapmadığınız vücut kısımlarını ise bir battaniyeyle örtmeniz gerekiyor. Bu süreçte bebeğinizin etrafını havluyla sarabilirsiniz. Kısacası masaja başlamadan önce bebeğinizin rahat hissettiğinden emin olmalısınız.

Bu Hareket Onu Çok Rahatlatacak!

Şefkat dolu bir baş ve yüz masajı bebeğin gerginliğini azaltmaya, kan dolaşımını iyileştirmeye ve kaliteli bir uyku çekmesine yardımcı oluyor. Özellikle baş masajı saç uzamasını da teşvik ediyor. Ancak bebeğinizin saç sağlığından endişe ediyorsanız en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.

Yaratıcılığın Gelişmesi

American Academy of Pediatrics tarafından yayınlanan The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds adlı makaleye göre, bebekle oyun oynamak onun yaratıcılığını geliştirerek zihninde kendine göre bir dünya yaratmasına yardımcı oluyor.

  • Bebeğinizin başını iki elinizle tutarak sanki şampuanlıyormuş gibi parmak uçlarınızla kafa derisine masaj yapmalısınız. Ancak bebeğin başının üst kısmındaki bıngıldak bölgesine dokunmamaya özen göstermelisiniz.
  • Baş parmağınızla bebeğin kulaklarının arkasına nazikçe dokunmayı da ihmal etmemelisiniz.

Bebeğinizin Keyfi Yerine Gelmeye Başlıyor!

  • İki elinizin baş parmağını bebeğin alnına yerleştirip şakaklarına doğru yavaşça hareket ettirmelisiniz. Bu hareketi üç kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Yine iki elinizin baş parmağıyla bebeğin burnundan şakaklarına doğru aynı hareketi yapabilirsiniz.
  • Ardından parmaklarınızı bebeğin üst dudaklarından şakaklarına doğru hareket ettirmelisiniz.
  • Son olarak çenesinden şakaklarına doğru nazik bir şekilde dokunabilirsiniz. Bu şekilde kafa ve yüz masajını tamamlayabilirsiniz.

İyice Gevşedi, Masaja Devam!

Göğüs masajı bebeklerin daha rahat nefes almasına yardımcı oluyor. Ancak bebeğiniz hastaysa göğüs masajı yapmadan önce doktora danışmanızda fayda var.

  • İki veya üç parmağınızla bebeğin göğüs uçlarına temas etmeden çevresinde çapraz hareketlerle masaj yapabilirsiniz.
  • Parmaklarınızı bebeğin sağ göğsünden karnının sol kısmına ve sol göğsünden karnının sağ kısmına doğru nazikçe hareket ettirmelisiniz.
  • Ardından bebeğin kollarına geçerek yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı olacak şekilde ovabilirsiniz. Aynı işlemi her iki kola da uygulamalısınız.
  • Son olarak bebeğin ellerini okşayarak parmaklarını hafifçe kendinize doğru çekebilirsiniz.

Bebeğiniz Mutluluktan Uçuyor!

Bebeğin karnına masaj yapmak kolik semptomlarını iyileştirmeyi, gaz problemini azaltmayı, sindirim sisteminin çalışmasını desteklemeyi ve kabızlık sorununu hafifletmeyi sağlıyor.

  • Bebeğin karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz. İki veya üç parmağınızla bebeğin karnının sağ tarafından sol tarafına doğru yarım daire çizebilirsiniz.
  • Ardından bu hareketi tam bir daire oluşturacak şekilde devam ettirmelisiniz.
  • Bebeğin karnının sağ tarafından başlayıp parmaklarınızı sanki merdiven çıkıyormuş gibi adım adım ilerleterek bebeğin vücudunda gezdirebilirsiniz.

Harika Gidiyorsunuz, Böyle Devam!

Bebeğiniz henüz yürümüyor olsa dahi bacak masajı, bacaklarda biriken gerginliğin giderilmesine ve bacakların rahatlamasına yardımcı oluyor. Bebeğinizin ayaklarına yapacağınız masaj ise en az karın masajı kadar önem taşıyor. Nitekim bebeğin ayak tabanına masaj yapmak tıpkı karnına yapılan masaj gibi gaz sancısını hafifletmeyi sağlıyor.

  • Tıpkı kol masajında olduğu gibi bebeğinizin bacağını aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya doğru ovmalısınız.
  • Ardından bebeğin sağ ayak tabanına baş parmağınızla aşağıdan yukarıya doğru bir C harfi çizmelisiniz.
  • Bebeğinizin sol ayak tabanına ise yukarıdan aşağıya doğru bir C harfi çizip çizmelisiniz.
  • Daha sonra el masajında olduğu gibi bebeğin parmaklarını hafifçe kendinize doğru çekmelisiniz.

Sırt Masajıyla Sihirli Dokunuşunuzu Yapın!

Bebeğinizi yüzüstü çevirdikten sonra kendisini rahat hissettiği pozisyonu bulmasını beklemelisiniz.

  • İki veya üç parmağınızla bebeğin omurgasına baskı uygulamadan yukarıdan aşağıya doğru nazikçe masaj yaparak bu adımı da tamamlayabilirsiniz.

Bebeğinizin rahatlaması ve gevşemesi için bebek masajını birinci aydan sonra her gün uygulayabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebek masajı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için mutlaka doktora danışmalısınız.

Kaynaklar;