Bebeklerde Emme Refleksi ve Emmeme Nedenleri

Bebeklerde Emme Refleksi ve Emmeme Nedenleri

Bebeğinizin de refleksleri vardır. Bunları bildiğinizde emzirme aktiviteniz daha da kolaylaşacaktır.

Minik bebeğinizi kucağınıza aldınız ve onu ilk kez emzireceksiniz. Belki siz ne yapacağınız konusunda endişeli olabilirsiniz ama o emme konusunda doğuştan yetenekli. Emme öğretilmez çünkü adı üzerinde bu bir reflekstir. Bu içgüdü bebeğin memeyi bulmasını ve emmesini sağlar. Sizin yapmanız gereken onu uyarmak için birkaç hareket. Yenidoğan bebeğinizin yanaklarına, dudak kenarlarına dokunun. Bu sayede başını memenize doğru çevirir ve hemen emme pozisyonunu alıverir.

Bebekler emme konusunda gerçek bir profesyoneldir. Emme antrenmanına henüz anne karnındayken başlarlar ve emdikleri ilk şey parmaklarıdır.

Eğer bebeğinizi uyurken izlediyseniz, uykusunda bile meme emiyormuş gibi ağzını hareket ettirdiğini farketmişsinizdir. Bebeklerde emme refleksi 7. aya kadar sürebilir. Bebekler sadece açlıktan değil, güvende hissetmek için de emmeye ihtiyaç duyarlar. Siz emzik vermeseniz de; onun ellerini, yumruklarını ağzına götürerek kendi kendini sakinleştirmeye çabaladığına şahit olabilirsiniz.

Bebeklerin 1. aydan itibaren günlük olarak D vitamini takviyesine ihtiyacı vardır. Bu konuda doktorunuzdan bilgi isteyin. Bebeğinizin büyüme döneminde ihtiyacı olabilecek diğer vitaminlerle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Emme refleksinin gelişmeme nedenleri

Bebeklerde bu refleksin olmaması durumunda altında çok ciddi sebepler yatıyor demektir. Doğumsal travmalar, beynin oksijensiz kalması, beyin sapı bozuklukları ve sinir sistemindeki sepsis, menenjit gibi ciddi enfeksiyonlar emme refleksini ortadan kaldırır. Böyle durumlarda karşılaştığınız takdirde acilen doktorunuza başvurunuz.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır