Epilepsi hemen her yaşta görülebilmekte olup uzun süreli tedavi ve izleme gerektiren bir hastalık. Bebeklerde çeşitli bulgular halinde seyreden bu sinirsel sağlık problemi, ilerleyen süreçlerde sık tekrarlayan epilepsi nöbetlerine kadar gidebiliyor. Bu nedenle bebeklerde epilepsi hastalığına karşı gerekli tedavileri planlayabilmek için hastalığın erken yaşlardaki belirtilerini bilmek çok önemli!
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi’nde yayınlanan Epilepsi ve Pediatrik Epilepsi Sendromları isimli makalede, “epilepsi” tüm dünyada 10 milyondan fazla çocuğu etkileyen önemli bir nörolojik hastalık olarak vurgulanıyor. Aynı makalede bu hastalığın yenidoğan ve ilk bebeklik döneminde dahi kendisini gösterebildiği; hatta epilepsi nöbetlerinin özellikle yenidoğan döneminde diğer tüm yaş gruplarına göre daha sık görüldüğü paylaşılıyor. Ve ne yazık ki yenidoğanlarda ve bebeklerde epilepsi belirtilerini anlamak diğer yaş gruplarına kıyasla çok daha güç olabiliyor. Dolayısıyla burada ebeveynlere büyük iş düşüyor. Hadi, bebeklerde epilepsi belirtileri neler öğrenmek için okumaya hemen başlayın!
Epilepsi hastalığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşılan Epilepsi isimli makaleye göre beyinde kısa süreli fonksiyon bozukluğuna bağlı olan ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlık. Diğer ismi “sara” olan bu hastalık, halk arasında da daha çok bu ismiyle biliniyor.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne ait makale, epilepsinin farklı türdeki nöbetlerle gerçekleşebileceğini belirtiyor. En çok rastlanan tonik-klonik nöbetin yanı sıra kolay fark edilmeyecek kadar hafif nöbet çeşitleri de bulunuyor. Geçirilen nöbetlerin türü tedavi tercihini değiştireceği için ortaya çıkış seyrinin bilinmesi, hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterici bir unsur oluyor.
Sara hastalığı büyük oranda doğuştan gelen anomalilerden kaynaklanıyor. Bununla birlikte epilepsi, doğum sonrasında bir takım nörolojik sorunların yaşanmasıyla da ortaya çıkabiliyor. Doğum travması, beyin iltihaplanması ve beyin damar hastalıkları gibi sorunlar bebeklerde epilepsinin sonradan gelişmesine neden olabiliyor.
Verywell Health sitesinde yayınlanan Is Epilepsy Genetic? başlıklı içeriğe göre, epilepsi vakalarının yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 40’ı genetik özellik gösteriyor. Bunun yanı sıra aynı araştırma, epilepsinin ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin de rol oynadığına dikkat çekiyor.
Beynin normal aktivitesini değiştiren epilepsi, doğası gereği ani bir şekilde ortaya çıkma eğilimi gösteriyor. National Library of Medicine sitesinde yayınlanan Predicting Epileptic Seizures in Advance isimli makalede, epilepsi nöbetlerinin öngörülememesinin bireyler için risk oluşturduğunun altı çiziliyor. Bununla birlikte yaklaşan nöbetleri başlangıcından önce tespit etmenin zamanında müdahaleyi kolaylaştırabileceğini ve dolayısıyla bu riskleri en aza indirilebileceğine dikkat çekiliyor.
Anne ve baba olarak bebeklerde epilepsi hastalığını atak öncesi öngörmek kolay olmuyor. Buna karşılık son yıllarda epilepsi ataklarının önceden anlaşılabilmesi ve otomatik nöbet tespiti için İnvaziv Elektroensefalografi (EEG) verileriyle çeşitli çalışmaların yapıldığı biliniyor. Dolayısıyla olası bir epilepsi nöbetinin önceden anlaşılması için bebeğin uzman bir doktorun kontrolü altında olması önem taşıyor.
İstanbul Üniversitesi tarafından yürütülen Yenidoğan Nöbetleri başlıklı araştırma, yenidoğan nöbetlerinin görülme sıklığını zamanında doğan bebekler için yüzde 2-3, prematüre bebekler için yüzde 10-15 civarında olarak kaydediliyor. Yenidoğan döneminde epileptik olaylar sık görünüyor olsa da elde edilen bulguların çoğu epilepsi hastalığının bir işareti olmayabiliyor. Çünkü çocukluk ya da adolesan dönemde görülen gece terörü, migren, burun tıkanıklığı, benign uyku miyoklonileri ve soluk tutma atakları gibi durumlar epileptik nöbetlerle karıştırılabiliyor.
Bebeklerde görülen epileptik davranışların epilepsi hastalığının belirtisi olup olmadığına karar vermek için aile öyküsünün incelenmesi ve hatta olanak varsa nöbetlerin alanında uzman bir doktor tarafından izlenmesi gerekiyor. Doktorun önerisiyle EEG ve laboratuvar incelemeleri, yenidoğanlarda görülen kuşkulu durumların aydınlatılmasında yol gösterici olabiliyor.
Bebeklerde epilepsi hastalığı belirtileri geçirilen nöbetlerin türüne göre değişliklik gösteriyor. Bebeklerde epilepsi nöbetleri klonik ve miyoklonik olarak çeşitlere ayrılıyor ve her ikisi de farklı semptomlar halinde gelişiyor. Bu bağlamda Verywell Health’ta paylaşılan Diagnosing and Treating Epilepsy in Babies isimli içerikten alınan bilgilere göre, bebeklerde epilepsi hastalığı belirtileri genel olarak şu şekilde ortaya çıkıyor:
Epilepsi belirtileri gösteren bebeklerin o anki durumları anne ve babada korku yaratabiliyor. Özellikle de belirtilerin şiddetlenmesi, ebeveynlerin çoğunlukla bir epilepsi nöbetiyle karşı karşı kaldıkları düşüncesini oluşturmaya yetiyor. Bu süreçte epilepsi belirtileri gösteren bebek için öncelikle aşağıdaki adımların izlenmesi çok önemli. Diagnosing and Treating Epilepsy in Babies isimli makaleden alınan bilgilerden derlenen bu adımlar, doktor onayı alındığı takdirde anne ve babaların bebeklerde epilepsi hastalığına karşı çok daha doğru bir yol izlemesine yardım edebiliyor. İşte o uygulamalar!
Tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin de epilepsi nöbetinden sonra normale dönmeleri biraz zaman alıyor. Bu süreçte paniğe kapılmadan beklemek ve dinlenmeleri için onlara zaman vermek gerekiyor. Normale dönene kadar bebeğin başında durmak ve sık sık kontrol etmek, muhtemel başka bir nöbet anında müdahale edebilmek için son derece büyük önem taşıyor.
Bebeklerde epilepsi belirtileri neler artık tüm detaylarıyla hakimsiniz. Hadi, bebek sağlığı ile ilgili diğer içeriklerimizi de incelemeye hemen başlayın! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Eğer bebeğinizin epilepsi belirtileri gösterdiğinden şüpheleniyorsanız mutlaka alanında uzman bir hekime başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.
Kaynaklar;