Aylar geçti, o güzel gün nihayet geldi: Bebeğiniz dünyaya gözlerini açtı! Artık sizden mutlusunun olmadığını tahmin ediyoruz. Peki, bebeğinizin gözlerinde doğumundan birkaç saat ya da birkaç gün sonra kızarıklıklar ve akıntılar mı oluşmaya başladı? Bunun sebebi bebeğinizde konjonktivit (pembe göz) hastalığı olabilir!
Yenidoğan döneminde bebekler birçok rahatsızlıkla karşılaşabiliyor. Kimi bebekler bazı hastalıklara doğuştan sahip olurken, kimi bebekler zaman içinde gelişen rahatsızlıklarla uğraşmak durumunda kalabiliyor. Kolay bir tedaviye sahip olan ancak etkileriyle bebekleri fazlasıyla zorlayan bu rahatsızlıklardan biri de konjonktivit, yani pembe göz hastalığı. American Academy of Ophthalmology’nin (Amerikan Oftalmoloji Akademisi) belirttiği üzere yenidoğan bebeklerin yalnızca yüzde 2’sinde görülen bu enfeksiyon, meydana geldiğinde etkili bir tedaviye ihtiyaç duyuyor. Şimdi gelin, konjonktivit nedir ve konjonktivit tedavisi nasıl olur anlatalım!
Bebeklerde konjonktivit (pembe göz) hastalığı, gözün konjonktiva adı verilen beyaz bölümünün ve iç göz kapaklarının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir göz rahatsızlığı. Pembe göz ismi, tahmin edilebileceği üzere gözün iltihap nedeniyle pembe ve kırmızımsı bir görünüm almasından geliyor.
Tıp dilinde “oftalmia neonatorum” olarak da bilinen pembe göz hastalığı, yenidoğanların yanı sıra ileri yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebiliyor. Ancak yenidoğan bebekler enfeksiyonlara en açık grup olduğundan, bu rahatsızlığın yaygın olarak onlarda görüldüğü belirtiliyor. |
American Academy of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir kaynakta bebeklerde konjonktivit belirtileri aşağıdaki gibi sıralanıyor:
KidsHealth tarafından yayınlanan makalede, pembe göz enfeksiyonunun göze adeta kum kaçmış gibi rahatsız hissettirdiği paylaşılıyor. Tek gözde veya her iki gözde de görülebilen konjonktivit’in, bebeklerin gözlerinde ağlamaya benzer sulanmalar meydana getirebileceği de belirtiliyor. American Academy of Ophthalmology, gözlerini açmakta zorlanan, ışıktan fazlasıyla rahatsız olan, gözünde belirgin yaralar meydana gelen ve göz çevresinde kabarcıklar oluşan bebeklerin vakit kaybetmeden hekime götürülmesi gerektiğini söylüyor.
Konjonktivit belirtilerinin ve bu belirtilerin görülme süresinin hastalığın türüne göre değişebileceği belirtiliyor. Örneğin; akut konjonktivit belirtilerinin tedaviyle 4-5 gün içinde ortadan kalkabileceği paylaşılıyor. Alerjik konjonktivit semptomlarının toz ve polen gibi etkenler dolayısıyla hızlı bir şekilde gelişebileceği ve uygun tedaviyle daha kısa sürede geçebileceği biliniyor.
Onaylı sağlık makaleleri paylaşan What To Except isimli sitede yayınlanan bir makalede belirtildiği üzere, alerjik konjonktivit’te yukarıda paylaşılan belirtilerin yanı sıra burun tıkanıklığı veya burun akıntısı da görülüyor. Viral enfeksiyon nedeniyle oluşan konjonktivit’e soğuk algınlığı, bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşan konjonktivit’e ise belirgin olarak kulak enfeksiyonunun eşlik edebileceği paylaşılıyor. Elbette bu belirtilerin hepsi görülmeden de bebeklerde pembe göz enfeksiyonu meydana gelebiliyor. |
Global sağlık portalı WebMD’de yayınlanan bir makaleye ve Healthline’da yayınlanan bir kaynağa göre, bebeklerde pembe göz hastalığının nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
KidsHealth’te yayınlanan makalede, pembe göz hastalığının çoğunlukla bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Ancak çevresel etkenlerden dolayı gelişebilen alerjik konjonktivit’in bulaşıcı olmayabileceğine değiniliyor. Avustralyalı sağlık sitesi Raising Children Network’te yayınlanan bir makalede, viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşan pembe göz hastalığının en bulaşıcı tür olduğu belirtiliyor. Buna karşılık bakteriyel konjonktivit’in de viral konjonktivit’e göre daha az bulaşıcı olduğu paylaşılıyor.
Amerika’da kamu sağlığı için çalışan Centers for Disease Control and Prevention’ın (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) belirttiğine göre, pembe göz hastalığının bulaşıcılığını önlemek için bebeğin gözlerine ve eşyalarına temas ettikten sonra elleri en az 20 saniye sabunla yıkamak gerekiyor. Bebeğin eşyalarını varsa kardeşleriyle paylaşmamanın da hastalığın bulaşıcılığını azaltmak için çok önemli olduğu vurgulanıyor. |
Raising Children Network’te yayınlanan makalede belirtildiği üzere, bebeklerde pembe göz hastalığının tedavisi için bebeğin gözünden örnek almak gerekebiliyor. Eğer rahatsızlık alerjik konjonktivit’ten değil de, bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa hekim tarafından antibiyotikli göz damlası ya da merhem reçete edilebiliyor. Bununla birlikte, halihazırda tahriş olmuş gözlere damlayı ya da merhemi yanlış uygulamanın konjonktivit’i artırabileceğine değiniliyor. Bu nedenle hekimden ya da eczacıdan mutlaka verilen ilacın doğru kullanımını öğrenmek öneriliyor.
Pembe göz hastalığında hekimin ilk tedavi adımı alerji testleri olabiliyor. Alerjik konjonktivit’in tedavisinin daha kolay olabileceği paylaşılırken, enfeksiyon kaynaklı durumlarda ebeveynleri daha ciddi bir sürecin bekleyebileceği vurgulanıyor.
Centers for Disease Control and Prevention’ın makalesinde bebeklerde pembe göz hastalığının tedavisi için ağızdan, damardan veya kas içinden antibiyotik verilebileceği de paylaşılıyor. Hekim tarafından uygun görülürse, bebeğin gözlerinin hastanede tuzlu su çözeltisiyle yıkanabileceği de belirtiliyor. |
Centers for Disease Control and Prevention ve KidsHealth’te yayınlanan makalelerden yararlanılan bilgilere göre, bebeklerde pembe göz hastalığını önlemek için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabiliyor:
Meydana geldiğinde hem bebek hem de ebeveynler için fazlasıyla zorlayıcı olabilen göz hastalıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Bebeklerde Göz Hastalıkları isimli içeriğimize hemen şimdi göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeklerde konjonktivit (pembe göz) hastalığı hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka çocuk doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar;