Bebeğinizin Yeni Becerileri

Bebeğinizin Yeni Becerileri

Bebeğiniz dünyaya gözlerini açalı 2 ay oldu! Peki, artık bebeğinizin büyüyüp geliştiğine her anlamda daha fazla şahit olmaya hazır mısınız? 2 aylık bebeğinizin kazandığı beceriler neler olacak, gelin bizden duyun!

İlk 28 günlük süreçten sonra, yenidoğan döneminin geride kalmasıyla birlikte bebekler birçok yeni beceri kazanmaya başlıyor. Bu becerilerin neler olduğunu öğrenmek ve bu sayede bebeklerinin gelişim süreçlerini gözlemlemek ise ebeveynler açısından bir hayli önemli. O halde, 2 aylık bebeğin becerileri neler ve anne babalar bebeklerinin gelişimini desteklemek için neler yapabilir öğrenme vakti!

2 Aylık Bebeğin Kazandığı Beceriler Nelerdir?

2 Aylık Bebeğin Kazandığı Beceriler Nelerdir?

Çocuk ve ebeveynlik üzerine onaylı makaleler paylaşılan Parents isimli sitede yayınlanan bir kaynağa göre, bebekler 2 aylık olduğunda becerilerinde önemli değişimler katetmiş oluyor. 2 aylık bebekler artık yenidoğan reflekslerinin çoğunu geride bırakıp kendisine ve çevresine karşı daha bilinçli hale geliyor. Bu süreçte bebekler ellerini ağızlarına götürüp parmaklarını emerek kendilerini sakinleştirme becerisini kazanıyor. 2 aylık bebekler, aynı zamanda küçük nesnelere tutunmaya ve hatta bu nesneleri yerlerinden oynatabilmeye de başlıyor.

Parents adlı sitede yayınlanan makaleye göre, 2 aylık bebek gelişiminde göze çarpan en önemli konu bebeklerin daha konuşkan hale gelmesi. Bebekler bu dönem itibarıyla mırıldanmaya ve ses telleriyle minik deneyler yapmaya başlıyor. Hatta 2 aylık bebeklerin kazandığı seslendirme yetenekleri tüm aile tarafından fark edilebiliyor. Nitekim bu dönemde bebekler bağırarak ağlamaya ve küçük çığlıklar atmaya başlayabiliyor.


Ebeveynler için bilgilendirici paylaşımlarda bulunan Help Me Grow isimli sitede yayınlanan bir makalede, 2 aylık bebeklerin diğer becerileri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • 2 aylık bebekler her iki kolunu ve bacağını daha eşit derecede ve daha iyi hareket ettirmeye başlıyor.
  • Yüzüstü yatarken başını yukarı kaldırabiliyor ve kollarıyla kendisini yukarı itmeye çalışıyor.
  • Ebeveynlerini ve çevresindeki diğer insanları uzaktan tanımaya başlıyor.
  • Yüksek seslere daha açık hale gelip irkilme duygusu yaşayabiliyor.
  • Mutlu olduğunda ya da sıkıldığında duygularını gülümseyerek ve ağlayarak ifade edebiliyor.

2 Aylık Bebeğin Yeni Kazanabileceği Beceriler Nelerdir?

2 Aylık Bebeğin Yeni Kazanabileceği Beceriler Nelerdir?

  • 2 aylık olduğunda bebeğinizin ellerini artık sımsıkı yumruk yapmak yerine açık tutmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebek henüz nesneleri kendi kendine yakalayamasa da eline yerleştirilen objeleri tutabilir. Hatta elleriyle kavradığı nesneleri kolay kolay bırakmayacaktır.
  • Bebek bu dönemde hızla hareket etmeye başlayacağı için tehlikeli nesneleri erişebileceği yerlerde bırakmamalısınız. Bebeğiniz kucağınızdayken sıcak içecekler veya keskin nesneler taşımamalısınız.
  • Bebeğinizin bazı anlarda kısa da olsa sessizleştiğini ve size ya da çevresine dikkat kesildiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu anlarda bebeğinizin önemli bir öğrenme çabası içine girdiğini bilmelisiniz. Bu sebeple bebeğiniz 2 aylık olduğunda onunla daha çok konuşmaya özen göstermelisiniz. Örneğin; onunla etrafınızdaki objeler hakkında konuşabilirsiniz. Ona duvarınızdaki tabloları, bahçedeki çiçekleri ve bugün nasıl hissettiğinizi anlatabilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğinizin anlattıklarınızı tam olarak kavraması mümkün olmasa da ilk öğrenmesi için altyapıyı hazırlamaya başlamalısınız. Bunu yaparken de çocuğunuzla aranızdaki iletişime boyut kazandırabilirsiniz.
  • Bebeğiniz 2 aylık olduğunda artık sizinle ya da çevresiyle oyun oynamaktan hoşnut olduğunu çok daha fazla belli etmeye başlayacak. Bu dönemde ona olan ilginizi artırarak yeni becerilerini ve tepkilerini çok daha iyi gözlemleyebilirsiniz.

2 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

2 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Parents’ta paylaşılan makaleye göre, 2 aylık bebekler sosyal gelişimlerinde büyük bir ivme kaydediyor. Kaliforniya Üniversitesi Sağlık Aile Sağlığı Merkezleri Pediatri Tıbbi Direktörü Cobham-Browne, 2 aylık bebeklerin artık ebeveynleriyle daha çok etkileşimde bulunacağını söylüyor. Öyle ki Doktor Cobham-Browne, bu süreçte bebeklerin ebeveynlerinin sesini duyduğunda ve yüzünü gördüğünde gülümsemeye başlayabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte 2 aylık bebeklerin komik sesler veya şarkılar duyduklarında, anne babalarının sesinden masallar dinlediklerinde küçük tepkiler vermeye başlaması gerektiğini ifade ediyor.

Help Me Grow isimli sitede paylaşılan kaynakta, 2 aylık bebeklerin gülümseme ve ağlama tepkilerinin yanında çevresini gözleriyle takip etme yeteneği kazanacağı da paylaşılıyor. Birkaç saniye boyunca çevresini izlemeye odaklanabilen 2 aylık bebeklerin, anne babalarının her hareketine bir tepki vermek istediği aktarılıyor. Bu dönemde bebeklerin yüz ve vücut hareketlerinin daha anlamlı hale gelerek ebeveynleri yönlendirmeye başlayabileceği de ifade ediliyor. Hatta bu dönemde bebeklerin bazı yüz ifadelerini ve hareketlerini taklit etmeye başlayabileceği de belirtiliyor. Evet, artık bebeğinizin sevimliliği karşısında daha çok şaşıracaksınız!

Bebeklerin Becerilerini Geliştirmek için Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerin Becerilerini Geliştirmek için Neler Yapılmalıdır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde kamu sağlığının korunması amacıyla çalışan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yayınlanan bir makaleye göre, 2 aylık bebeğinizin becerilerini geliştirmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • İkinci ay itibarıyla bebeğinize karşı hissettiğiniz olumlu duyguları ona çok daha fazla göstermeye başlamalısınız. Bebeğinize gülümseyerek, heyecanlı davranarak, kendi kendine çıkardığı seslere tepkiler vererek bebeğinizin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin konuşma ve dil gelişimi konusundaki becerilerini ilerletmek için onunla sürekli iletişim halinde olmalısınız. Günlük konuşmaların yanı sıra ona bol bol kitap okumaya ve şarkı söylemeye özen gösterebilirsiniz. Bu onu hem eğlendirecek hem de becerilerinin gelişimine çok yönlü katkı sağlayacak.
  • Bebeğinizin becerilerini geliştirmek için ona güvenilir ve gelişmeye açık bir alan açtığınızdan emin olmalısınız. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alarak ve sarılarak kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Önemsendiğini hisseden bebeğinizin gelişime çok daha yatkın hale geldiğini fark edeceksiniz.
  • Bebeğinizin nesneleri takip etmeye başlayacağı bu dönemde ilgi çekici oyuncakları oyun rutininize dahil edebilirsiniz. Böylece bebeğinizin farklı nesneler ve görsellerle tanışmasına fırsat sağlayabilirsiniz. Elbette bu dönem için tehlikeli olabilecek oyuncak seçimlerinden uzak durmalısınız.
  • Doktorunuzdan onay aldıktan sonra bebeğinizin üst gövdesini güçlendirmek için ona 1 ila 5 dakika tummy time hareketleri, yani karın üstü egzersizleri yaptırabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin sonraki aylarda oturmak ve emeklemek için kullanacağı kasları geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Evet, minik yavrunuz kazandığı yeni becerilerle sizi her ay yeniden şaşırtmaya devam edecek. Bebeğinizin sonraki aylarda kazanacağı becerileri merak ediyorsanız Ay Ay Bebek Gelişimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. 2 aylık bebek gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;