Çocuğunuzun Bilişsel ve Fiziksel Becerileri

Çocuğunuzun Bilişsel ve Fiziksel Becerileri

Çocuğunuzun fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmek için farklı yollar izlemelisiniz. Peki o yollar nedir?

Çocuklarda bilişsel ve fiziksel gelişim arasında birbirlerini dönüşümlü olarak etkilemek suretiyle doğrudan bir ilişki bulunuyor. Örneğin; hareket etmek, keşfetmek ve incelemek gibi fiziksel aktiviteler çocuğun zihinsel gelişimi için de en önemli koşullar arasında yer alıyor. Bunun tersine çocuğun yeni bilgiler öğrenmesi, bunları anlamlandırması ve iki konu arasında bağlantı kurması da bir sonraki fiziksel hamlesinin daha güçlü ve tutarlı olmasında rol oynuyor.

Özetle, çocukların fiziksel hareketlerinde el, göz ve kulak koordinasyonunun günden güne gelişmesi doğru orantılı olarak öğrenme becerilerini de artırıyor. Siz de çocuğunuzun bilişsel ve fiziksel gelişimine yardımcı olmak için ona çeşitli aktivite ve oyunlar sunarak onları daha fazla keşfetmeye ve öğrenmeye teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun gelişim sürecinde rehberiniz olacak temel bilgiler, sayfanın devamında!

Çocuklarda Bilişsel Beceriler

Çocuklarda Bilişsel Beceriler

Bilişsel beceriler özellikle zeka becerisi gerektiren konulardır. Büyüyen çocuğunuzdaki değişimleri siz de fark ediyorsunuz değil mi? Bebeğiniz zihinsel gelişiminde artık hızla öğreniyor, merak ediyor, araştırıyor ve merak ettiği konuyla ilgili bilgi alana kadar sınırlarını zorluyor. Bir konu hakkında düşünüyor ve problem çözme konusunda da kendini oldukça geliştirdi.

24 ayını dolduran çocuğunuz kat kat örtülerin altına sakladığınız oyuncağını kolaylıkla bulabilir. Şekilleri ve renkleri tanır. Alışık olduğu hikayelerdeki cümleleri, oynadığı oyunların kurallarını ezbere bilir. Hep ona anlattığınız masal da bir eksik bırakın mesela. Bunun hemen farkına varıp onu tamamlayacaktır. Kitaplardaki hayvanları tanır, seslerini çıkarmaya çalışır.

Taklit yönü gelişmiştir. Nesneleri yan yana ya da üst üste dizmekten keyif alır. Küp ya da blok oyuncaklar tam ona göredir. 4 ve daha fazla küpü devirmeden üst üste koyabilir. Bu dönemde bir elini diğerinden daha fazla kullandığını da fark edebilirsiniz.

Çocuklarda Fiziksel Beceriler

Çocuklarda Fiziksel Beceriler

Bazen çocuğunuzun sadece uyurken hareketsiz kaldığını düşünürsünüz. Çünkü uyanık kaldığı çoğu zaman başınızı döndüren bir hızla hep hareket peşindedirler. Bebeğiniz fiziksel gelişiminde top oynar, koşar, mobilyaların tepesine tırmanır, oradan atlar, merdivenleri defalarca inip çıkar. Hareket ettikçe yorulacağına daha da hareketlenir.

Bazen onu izlerken siz yorulursunuz. Bunlar sağlıklı bir çocuğun fiziksel gelişim özelliklerini ve fiziksel becerilerini arttırmak için gerekli şeylerdir.

Çocuklarda Bilişsel ve Fiziksel Beceriler Geliştirmek için Neler Yapılmalı?

Çocuklarda Bilişsel ve Fiziksel Beceriler Geliştirmek için Neler Yapılmalı

Çocuklarda bilişsel ve fiziksel beceriler geliştirmek, onların dünyayla kuracakları etkileşimin temellerini atabilmeleri bakımından oldukça değerli! Özellikle çocukluk çağının ilk 5 yılı, ebeveynlerin çocuklarının gelişimlerine yardımcı olmak adına desteklerini esirgememeleri gereken en önemli dönemi oluşturuyor. Yani, çocukların ilk öğretmenlerinin anneler ve babaları olduğunu söylemek mümkün. Peki, çocukların hem bilişsel hem de fiziksel becerilerini geliştirmek ve artırmak için yapılabilecekler neler dersiniz?

Bilişsel Becerilerini Geliştirirken Ona Destek Olun

Çocuğunuzun bilişsel becerilerini geliştirmek için düşünmesini gerektiren oyuncaklar alabileceğiniz gibi ona sorular sorarak da düşünmeye sevk edebilirsiniz. Öncelikle sorduğunuz sorular basit ve farklı düşünme becerilerini aktif hale getiren sorular olmalı.

Çocuğunuz sorduğunuz soruları kolayca anlamalı ve sorular yaşına göre cevap verebileceği zorlukta olmalı. “Parkta kaç kedi var, resimde ne gördüğünü anlatır mısın ya da elma ne renk olur” gibi sorularla çocuğunuzun düşünmesini sağlayıcı bilişsel becerilerine katkıda bulunabilirsiniz.

Fiziksel Becerilerini Geliştirmek için Onu Yönlendirin

Fiziksel becerilerini arttırmak ve kontrollü olarak yapması için çocuğunuzu bir aktiviteye ya da zevk alacağı bir spor dalına yönlendirebilirsiniz. Hareketlerini kısıtlamak yerine bunu yapmanız daha doğru olacaktır. İşte size evde ve birlikte keyif alarak uygulayabileceğiniz birkaç oyun önerisi…

Lobut veya oyuncakları yan yana dizip bir metre mesafeden top atarak devirebilir, yere bir ip koyup düz çizgiyi takip ederek yürümeye çalışabilir, büyükçe bir kutuya basket atabilirsiniz.

Bilişsel Beceri Gelişimi Kaç Yaşında Başlar?

Bilişsel Beceri Gelişimi Kaç Yaşında Başlar?

Çocukların nasıl düşündüğünü, öğrendiğini, keşfettiğini, hatırladığını ve sorunların üstesinden nasıl geldiğini gösteren bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlıyor. Her çocuğun öğrenme düzeyi ve şekli benzer olsa da bilişsel yetenekleri kazanma sürecinde ortak olan bazı gelişim noktaları bulunuyor. Hadi, bunları birlikte keşfedelim:

0-3 Aylık Dönem

0-3 aylık dönemde bebeklerin temel duyuları gelişmeye başlıyor. Kendi bedenleriyle ve çevreleriyle ilgili keşifleri günden güne artan 0-3 ay arası bebeklerde, hareket eden seslere odaklanma hali görülüyor. Aynı zamanda bebekler ilk üç ay içerisinde çevrelerine tepki vermek için yüz ifadelerini kullanmaya başlayabiliyor ve emme sesleri çıkarabiliyor.

3-6 Aylık Dönem

3-6 aylık dönemde bebekler tanıdık yüzleri fark etmeye ve tanıdık seslere tepki vermeye başlıyor. Aynı zamanda gördükleri yüz ifadelerini de taklit etmeye başlayan bebekler, etraflarındaki kişilerin yüz ifadelerine karşılık verebilecek algı düzeyini de geliştiriyor.

6-9 Aylık Dönem

6-9 aylık dönemde, bebeklerin merak duygusu bir hayli artıyor. Gerçek ve sahte nesneler arasındaki farkı anlayabilen bebekler, oyuncak kedileriyle gerçek bir kedinin arasındaki ayrımı rahatlıkla yapabiliyor.

9-12 Aylık Dönem

9-12 aylık dönemde emekleme ve yürüme gibi fiziksel becerilerinin artmasıyla bebekler, etraflarındaki dünyayı daha derinlemesine keşfetmeye başlıyor. Resimli kitaplara bakmaktan keyif alan 9-12 aylık bebekler, aynı zamanda “merhaba” ve “güle güle” gibi basit ifade kalıplarını da taklit edebiliyor. Öpücük göndermek gibi temel hareketleri yapabilmelerinin yanı sıra, basit nesneleri de kavrayarak hareket ettirebiliyor.

12-24 Aylık Dönem

12-24 aylık dönemde, artık bebeklikten çocukluğa geçiş başlıyor. 1 yaş itibarıyla bilişsel gelişimi hızlanan çocuklar, etraflarındaki yetişkinleri dikkatle gözlemleyerek söylenenleri ve yapılanları taklit etmeye çalışabiliyor. Buna ek olarak benlik algısının da gelişmesiyle birlikte çocuklar kendisi ve başkası arasındaki ayrımı yapabiliyor.

24-36 Aylık Dönem

24-36 aylık dönemde bir nevi bağımsızlık çağına geçiş yapan çocuklar, dünyayı daha iyi keşfederek deneyimliyor. Böylece etkin öğrenme gerçekleşiyor. Aynı zamanda yetişkinlerin ev içindeki ve dışındaki hallerini taklit etmekten keyif alan çocuklar, ebeveynlerinden gelen basit talimatları algılayabiliyor. Ailenin okuduğu kitaplardaki nesneleri adlandırabildikleri gibi onları boyutlarına göre de sıralayabiliyor.

3-4 Yaş Dönemi

3-4 yaş döneminde analiz etme çağına geçiş yapılıyor. Etrafını dikkatle gözlemleyebilen çocuklar, nesneleri de kategorize edebiliyor. Aynı zamanda bu dönemde çocuklarda bilişsel gelişimin ayırt edici noktalarından biri de fazlaca soru sormamaları ve özellikle “Neden?” sorusunu tekrar etmeleri oluyor. Öğrenmeye istek duydukları bu süreçte geçmiş ve şimdi gibi zaman kavramları da oturmaya başlayan çocukların dikkatlerini verme süreleri de uzuyor.

4-5 Yaş Dönemi

4-5 yaş döneminde okula başlamaya yaklaşan çocukların büyük bir kısmı, konuşma dilinde kendini iyileştirmiş oluyor ve eğitim hayatına neredeyse hazır hale geliyor. Bu dönem çocuklarının yapabilecekleri arasında nesnelerin temel şekillerini çizmek ve çizdiklerini ifade edebilmek, 1’den 5’e kadar sayabilmek, kafiye kurmak, renklere ad vermek ve onları tanımlamak gibi özellikler bulunuyor.

Bebeklerin aylık gelişimine dair tüm detaylar için ayrıntılı bir rehber niteliğinde olan Ay Ay Bebek Gelişimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!


Fiziksel Beceri Gelişimi Kaç Yaşında Başlar?

Fiziksel Beceri Gelişimi Kaç Yaşında Başlar?

Çocuklarda fiziksel beceriler, gözle görülebilir oldukları ve oldukça hızlı geliştikleri için bilişsel becerilere kıyasla daha kolay fark edilebiliyor. Doğumdan itibaren süregelen fiziksel beceri gelişimi, boy ve kilo artışının beraberinde ince ve kalın motor becerileri de kapsıyor. Çocuğun hayatının ilk beş yıllık sürecinde yoğun olarak yaşanan fiziksel gelişmelerin bazı kilometre taşları bulunuyor. İşte, çocukluk döneminde yaşanan fiziksel dönüm noktalarından bazıları:

0-3 Aylık Dönem

0-6 aylık dönemde karnının üzerinde dururken başını ve göğsünü kaldırabilen bebekler, kafalarını yavaş yavaş dik tutmaya başlayarak kolları üzerinde yükselebiliyor. Aynı zamanda nesneleri kavramayı da öğrenerek elleri ve ayak parmaklarıyla oynayabiliyor.

6-12 Aylık Dönem

6-12 aylık dönemde destek almadan oturup emekleyebilen bebekler, aynı zamanda yürümeye yönelik en ciddi çabalarını da bu dönemde gösteriyor. Bebekler, 6’ncı aydan itibaren ayakta durabilmek için tutunarak kalkıp, ebeveynlerinin yardımıyla yürüyebilme becerilerine sahip oluyor. Bunun yanında ufak nesneleri almak için uzanarak onları parmakla da işaret edebiliyor.

12-18 Aylık Dönem

12-18 aylık dönemde, çocukların tek başlarına ayakta durarak ebeveynlerinden destek almadan yürüyüp koşabildikleri, top atabildikleri, hatta tırmanabildikleri görülüyor. Kitapların sayfalarını topluca çevirebilen çocuklar, küçük nesneleri tutabilmek için baş parmaklarıyla işaret parmaklarını kullanabilecek yetileri kazanıyor. Bu sayede kutuları açabiliyor, bardak kullanabiliyor ve kaşık tutabiliyor.

18-24 Aylık Dönem

18-24 aylık dönemde nesneleri alabilmek için eğilebilen ve topa vurabilen çocuklar, resim çizmeye başlıyor ve oyuncaklara binmekten keyif alıyor. Kapı kollarını tutup açmak, içecekleri pipetle içmek ve fermuar çekmek gibi fiziksel beceriler geliştiriyor.

2-3 Yaş Dönemi

2-3 yaş döneminde hareket etmek çocuklarda sürekli hale geliyor. Koşmaya, top atmaya ve tek ayak üzerinde dengede durabilmeye başlayan çocuklar geri geri de yürüyebiliyor. Aynı zamanda bu yaşlarda alçak yerlerden atlamak, kitap sayfalarını teker teker çevirmek, nesneleri üst üste koyarak kuleler inşa etmek, daire ve çizgi gibi basit şekilleri çizmek, kaşık kullanmak, makas tutabilmek ve boncukları ipe dizmek gibi beceriler elde ediyor.

3-4 Yaş Dönemi

3-4 yaş dönemindeki çocuklarda zıplamak, parmak uçlarında yürümek, ritme ayak uydurmak, üç tekerli bisiklet sürmek, kalemi kontrollü tutarak düz çizgiler çizmek ve makasla kesmek, kaşık ve çatal kullanmak, basit insan figürleri çizmek gibi fiziksel beceriler gelişiyor.

4-5 Yaş Dönemi

4-5 yaş döneminde, arka arkaya zıplamaya ve taklalar atabilmeye başlayan çocuklar, park gibi yerlerdeki tırmanma aletlerine de çıkabiliyor. Topu iki eliyle tutarak sektirebilmelerinin yanı sıra çizim yetenekleri de gelişiyor. Bu dönemde çocukların ellerini yıkayarak saçlarını da tarayabildikleri, yani aslında kendilerini idare ettirmeye başladıkları görülüyor.

Çocuğunuzun gelişim sürecindeki beslenme alışkanlıklarını da doğru şekilde yönetebilmek için Çocuklar Ne Kadar Yemeli? adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz!


Kaynaklar;