Uyku; derin uyku ve REM denilen döngülerden oluşur. REM çok hafif bir uykudur ve yetişkinler bu döngüde uyanıp tekrar uykuya dalarken; bebeklerdeyse bu durum daha farklı. Bebeklerin uyku düzeninde derin uyku yetişkinlerden daha kısa, REM ise daha uzun. Yani bebeklerin uykularının büyük kısmı çok hafif. Öyle de olması gerekiyor çünkü o hafif uykularında ihtiyaçlarını hissederler, sıkıntısını belli eder ve ağlarlar.
Sorun ise ortada hiçbir ihtiyaç olmadığı halde REM kısmında uyanıp, bir daha derin uykuya dalmayı beceremediklerinde ortaya çıkıyor. Ama siz o her uyandığında emzirirseniz ya da sallarsanız uykunun bu hafif bölümünü tek başına atlatabilmeyi öğrenemiyor. Böylece emmeye, sallanmaya bağımlı hale geliyor.
Bebeğiniz 7-8 aylık olduğunda toplam uyku süresi 10-14 saat arasında ve gündüz toplam uyku süresi 4-5 saat arasında olmalıdır. Bebekler 4. aydan itibaren, gündüzleri yeterli kaloriyi alıyorlarsa, gece beslenmeden 6 saat kesintisiz uyku uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz geceleri çok sık uyanıyorsa ve bu uyanmaları acıkma, altını kirletme gibi nedenlerden değilse sorunu çözmek için iyi bir gözlem yapmanız gerekiyor.
Sorun hastalık da değilse belki de farkında olmadan bebeğinize geceleri uyanma alışkanlığını siz kazandırmış olabilirsiniz. Mesela gece beslenmelerini kesmenizin vakti gelmiş olabilir.
Yumuşacık, dokunması, sarılması huzur verici oyuncaklar sık uyanan bebeğiniz için ideal bir uyku oyuncağı olabilir. Onu bu uyku arkadaşına alıştırmak için, her yattığında yanına koyun ki onu gördüğü zaman uykuya şartlanabilsin. Bir süre sonra uyku oyuncağına bağlanmaya başlayacaktır. Ona sarılıp uyumak kendini güvende ve yalnız olmadığını hissettirecektir.
Uyku oyuncağı küçük ve her yere taşınabilir olmalıdır. Bu oyuncak aynı zamanda annenin yerine geçebilecek geçiş nesnesidir.