Hamile Psikolojisi

Hamile Psikolojisi

Hamileliğiniz boyunca psikolojinizde birçok değişim yaşayacaksınız. Hamile psikolojisi ve ay ay sizi bekleyen değişimler…

Hamilelik sürecinde anne adaylarının hormonal değerleri devamlı değişmekte ve bu durum duygusal yapılarına yansımaktadır. Hamilelik sürecinde bebeğinizin geçirdiği gelişimler süreçle beraber aynı zamanda anne için de geçilmesi gereken bir süreçtir. Dönemin başlamasından itibaren kişisel duygu yapısında değişim, büyüme ve gelişim süreçlerinden her anne adayı da geçmektedir.

Anne karnındaki bebek gelişimi sürdükçe anne adayının dünyaya bakış açısı değişebilir, günlük hayat tarzını da paralel olarak etkileyebilir. Diğer yandan etkilenen baba adaylarını da atlamamak gereklidir. Onlar da bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilir. Eşlerinin geçtiği süreçlerden onlar da geçmektedir.

Bu durumun anne ve baba adaylarını her iki yönden etkilemesi sık görülen bir durumdur.

İlk 3 ay

Heyecanla dolu olan dönem, hamileliğin ilk ayları, hamilelik sürecinin sonlanma riskinden annelere bahsedilse dahi bu ihtimal anne adaylarının depresyon ve kaygı geliştirmesinde çok az rol oynar. Anne adaylarının hamilelikte ilk 3 ay dikkat etmesi gereken nokta, hamilelik sürecine bağlı olarak günlük yaşantılarında birtakım değişikliklere gitmesidir.

Örneğin ilk zamanlar yaşanabilecek yorgunluk ve bitkinlik hissine kesinlikle direnilmemelidir. Akşam erken yatmak, gün içerisinde vücudu dinlendirmek bulantı ve yorgunluk belirtilerini hafifletecektir. Dinlenmeye ayrılan vakitler anne adayının cildine, saçına ve enerjisine yansıyacaktır. Duygusal durumlarını da olumlu yönde etkileyecektir.

Hamile Psikolojisi

İkinci 3 ay

Bu dönemi eşten de destek alarak olabildiğince rahat geçiren anne adayı fiziksel olarak yaşadığı sıkıntılardan da büyük oranda kurtularak diğer ikinci üç aylık döneme girer. Artık bulantı ve yorgunluk sorunu ya yaşamıyordur ya da sıkıntılarla baş etmeyi öğrenmiştir. Bebeği kaybetme korkusu kalmaz ama bu süreçte kaygı, yerini bebeğin sağlığı hakkında endişelere bırakır.

Bu da çok doğaldır. Anne bu aylarda bebeğin sesini dinlemeye başlar. Bir bebeğin sorumluluğunu almaya başlamıştır. Hormonların etkisiyle duygusal sorumluluğu da bu aylarda iyice artar. Anne adayı hassas, daha çok ağlayabilen, kaygılı, stresli olma durumlarını yaşayabilir.

Son 3 ay

Hamileliğin son 3 ayında, fiziksel anlamda artış olmasına rağmen daha pozitif bir dönem başlar. Bu süreçte ilk 3 aylık dönemde olduğu gibi depresif duyguların gelişmesi ihtimali azdır. Yetersizlik hissi, bebek konusunda kişiyi idealizme sürükleyen bazı düşünceler, doğum sonrası yaşanacağına inanılan bazı durumlarla ilgili korkular olabilir.

Bu tarzda yaşanabilecek durumlar anne adayları için son derece normaldir. Yakın çevreden alınacak desteklerle bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Hamile yogası, hamile pilatesi ve meditasyon gibi kendisiyle ortak şeyler yaşayan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunması anne adayları için sonra derece yararlı olacaktır. Hamilelikte görülen depresif duygular son derece doğaldır ancak anne bu sorunla tek başına baş edemiyorsa profesyonel yardım alması gerekebilir.