Gebelik
Hesaplama

Eti Cicibebe’nin gebelik hesaplayıcısıyla, bebeğinizin
ne zaman geleceğini öğrenin!

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebe kaldığınız günü biliyorsanız (yumurtlama tarihini izliyordunuz ve yumurtanızın döllenmiş olduğu tarihi biliyorsunuz) bu durumda, o tarihten itibaren 38 hafta ileri sayarak tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz.

Adet Gününe Göre Hamilelik Hesaplama

Hamilelik hesaplama işleminde uzmanlar genellikle döllenme tarihini baz almazlar. Kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin doğacağı tarihi hesaplamak için, regl tarihinden itibaren 40 hafta ileri sayarak tarihinizi hesaplayabilirsiniz.

Doğum Hesaplayıcı Nasıl Kullanılır?

“Son Adet Günü” tarihinizi seçerek, “Doğum Yapacağın Tarihi Hesapla” butonuna tıklayınız. Çıkan sonuçlar arasında; bebeğinizin tahmini doğum tarihini, hangi burç olacağını ve süreçte sizleri nelerin beklediğini detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Doğum Hesaplayıcı sayesinde, “Kaç haftalık hamileyim?” sorunuzun da cevabını bulmuş olacaksınız.

Adet Gününe Göre Hamilelik Hesaplama

Birçok anne adayı hamileliğini hesap ederken birlikteliğin gerçekleştiği günü baz alır. Fakat yumurtlamanın ve döllenmenin tam olarak hangi tarihte gerçekleştiğini bilmek mümkün değildir. Bu nedenle, en son görülen adet kanamanızın ilk günü, hamileliğin başladığı gün olarak kabul edilir.

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Bebeğin gelişimini tamamlayıp, sağlıklı bir şekilde doğması 40 hafta sürer. Normal doğum 37. ve 40. haftalar arasında gerçekleşir. 20. ve 36. haftalar arasında gerçekleşen doğuma ise erken doğum denir. Erken doğan bebeklere prematüre denir. Bu bebeklerin büyük bir kısmı normal gelişimleri tamamlanana kadar yoğun bakıma ihtiyaç duyar.

Trimester Nedir?

Trimester Latince kökenli bir sözcük olup, “3 ay” anlamına gelmektedir. Hamilelik süreci 3 trimester’dan oluşmaktadır. Gebelik takibinizi yapan doktorunuz, hangi haftada nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir. Bebeğinizin gelişimi hakkında hafta hafta gebelik takvimini takip etmek için tıklayınız.

Birinci Trimester

Bebeğin anne karnında döllenmesinden 2 hafta öncesinden başlayarak 14. haftaya kadar geçen süreyi kapsar. Bebeklerin cinsiyeti döllenme sırasında belirlenir. Eğer yumurta hücrenizi, eşinizin X kromozomu taşıyan spermi döllerse bebek kız, Y kromozomlu spermi döllerse erkek olur.

Birinci trimester’da bulantı hissi, sabah halsizliği ve kusma hamile oluğunuzu müjdeleyen belirtilerdir. Sabah halsizliğini önlemeye yardımcı olmak için sık ve az öğünlerle beslenebilir, sabah kalkmadan önce hafif bir şeyler atıştırabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin cinsiyetini net bir şekilde anlamanız mümkün değildir. Son haftalara doğru artık bebeğinizin yüzü normal bir insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğinizin tüm organları bu süreçte oluşur ve gelişimini sürdürmeye devam eder.

İkinci Trimester

Hamileliğin 14. ve 27. haftaları arasında bebeğinizin gelişimini sürdürdüğü dönemdir. Bebeğinizin karnınızda yaptığı baskı ile daha sık idrar yapma ihtiyacı duyarsınız.

  • Bebeğinizin karnınızda yaptığı hareketleri hissetmeye başlarsınız.
  • Cinsiyeti net bir şekilde anlaşılır.
  • Hamile olduğunuz dışardan anlaşılır.
  • Bebeğiniz sesleri duymaya başlar
  • Saçları, kaş ve kirpikleri oluşur.
  • Emme refleksi oluşmaya başlar.
  • Bebeğinizin parmak izi oluşur.

Üçüncü Trimester

Gebeliğinizin son 3 ayını kapsayan dönemdir. Doğumun birkaç hafta önce veya sonraya sarkması muhtemeldir. Fakat 42. haftadan sonrası doğum açısından riskler taşır. Bu nedenle doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

  • Bebeğinizin bağırsağında ilk kakası oluşmaya başlar.
  • Başı doğum kanalına gelecek şekilde aşağı doğru döner.
  • Anne adayı; Bebeğinizin kıkırdaksı yapıları kemiğe dönüşürken bütün kalsiyumu sizin bedeninizden alır. Bu nedenle kalsiyum açısından zengin beslenmeye özen gösterin.
  • Kramplar ve sancılar hissedilebilir.
  • Vücudunuzda ödem oluşabilir.
  • Son birkaç haftada rahim, mideyi yukarı doğru ittiği için midenizde yanma hissi duyabilirsiniz.
  • Göbek bölgesinde aşırı gerilmeden dolayı çatlaklar oluşabilir.
  • Bu dönemde bebeğinizin hacimsel olarak kapladığı alan genişlediği için hareketlerinizde de kısıtlanma olacaktır.
  • Doğum suyunuzun gelmesi ve sancılarınızın olması doğum işaretleri arasındadır. Bunlar gerçekleştiğinde doktorunuzu bilgilendirin.

Gebelik Hesaplama Cetveli

Hafta 1-4 5-8 9-13 14-17 18-21 22-26 27-30 31-35 36-40
Ay 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Dönem
(trimester)
1 2 3
Hafta Ay Dönem
(Trimester)
1-4 1 1
5-8 2
9-13 3
14-17 4 2
18-21 5
22-26 6
27-30 7 3
31-35 8
36-40 9