Ana Sayfa - Hamileyim - Takvimlerim - Hamilelik Takvimim
Geri İleri

32 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizde 8. aya girdiniz. Bebeğinizi kucaklamanıza oldukça az zamanınızın kaldığı bu günlerde memenizden “kolostrum” adı verilen süt gelebilir.

Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık nefes alıp verme denemeleri yapmaya başladı. 1600-1800 gram arası ağırlığa ve yaklaşık 45 cm boya ulaştı. Bebeklerin ortalama 50 cm boyla doğdukları düşünülürse, doğuma kadar olan süreçte bebeğiniz 5 cm daha boy atabilir.

Bebeğinizin ciğerleri dışında çoğu organı artık gelişimini tamamlamış durumda. Aslında ciğerleri de bu haftada gelişimini büyük ölçüde tamamlıyor ancak bebeğiniz dünyaya erken gelmeye karar verirse birazcık zorlanıp, desteğe ihtiyaç duyabilir.

32. haftaya kadar bebeğinizin cildi transparan bir yapıya sahipti! Bu haftadan itibaren cilt altı yağlanma sürecinin hızla devam etmesiyle bebeğinizin derisi saydam yapısını geride bırakıyor ve rengi pembeye dönüşüyor.

Bebeğinizin yeri gitgide daraldı. Bu yüzden, eskisi kadar sık hareket etmeyebilir. Bunun yerine vaktini gözlerini açıp kapatarak, ışığa ya da karanlığa tepki vererek geçiriyor. Ayrıca, artık rüya görmeye de başladı! Bebeğiniz ilk rüyasında neler gördü dersiniz?

Bebek Gelişimi

Annede Görülen Değişimler

Braxton Hicks ismiyle anılan yalancı kasılmaların sıklığı artıyor ve vücudunuz doğum antrenmanlarına devam ediyor. Bu kasılmaları gerçek doğum sancısından nasıl ayıracağınız konusunda endişelenebilirsiniz. Pozisyon değiştirdiğinizde, örneğin yatarken kalktığınızda ya da otururken yürümeye başladığınızda bu sancılar geçiyorsa, yaşadığınız sancılar yalancı kasılma demektir. Asıl doğum sancısının ise sıklığı ve şiddeti gittikçe artacaktır.

Memenizden “kolostrum” ismi verilen sütün gelebileceğinden bahsetmiştik. Aynı zamanda bu süreçte meme ucu çevrenizdeki alanın renginde koyulaşma gözlemleyebilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe siz de büyüyorsunuz! Bu da karın bölgenizdeki deride daha sık kaşıntı yaşayabileceğiniz anlamına geliyor.

Bacaklarınıza sıkça kramp girebilir. Bel, bacak ve kasıklarınızda ise daha fazla ağrı hissedebilirsiniz. Dinlenirken ayaklarınızı yukarıda tutmayı deneyebilirsiniz. Yatarken ise sol yanınıza yatmayı tercih ederek bacak aranıza yastık koyabilirsiniz.

Karnınızın artık şekilden şekle girmeye başlayacaktır. Bunun sebebi, artık bebeğinizin daha dar bir alana sahip olması ve pozisyon değişikliklerinin kendini daha çok belli etmesi.

Annede Görülen Değişimler

Hamileliğinizin 32. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğinizin ilk rüyasını gördüğü bu günlerde sizin de rüyalarınız değişkenlik gösterebilir. Film senaryosu gibi uzun uzun anlatılacak rüyalar görebilirsiniz. Endişelenmeyin, rüyalarınızı etkileyen şey hamilelik hormonu! Belki de bu dönemde gördüğünüz rüyalar için günlük tutmak bebeğiniz için güzel bir anı fikri olabilir.

Karnınızın iyice büyümesi, derinizin gerilmesine, kaşınmasına ve çatlak bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Ama bunun için strese girmeyin, günlük tüketmeniz gereken su miktarının altına düşmemeye çalışın ve cildinizi sık sık nemlendirin.

Artık 8. aydasınız. Bu nedenle doğum hazırlıklarınızı devam ettirirken bir yandan da erken doğum sinyallerinin neler olduğunu öğrenmenizde fayda olabilir. Bu süreçte bir kanama yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Rahatlamaya çokça ihtiyacınızın olduğu bir dönem geçiriyorsunuz. Uzun, ılık bir duş ya da rahatlatıcı mumlarla süslediğiniz banyo seansları bu dönemde size çok iyi gelecektir.

İştahınızın azalmaya başladığını hissedebilirsiniz. Bu da daha az beslenmenize sebep olabilir. Sık sık ve az porsiyonlarda atıştırmaya ve kendinizi aç bırakmamaya çalışın.

KAYNAKLAR:
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/32-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-32.aspx#section-baby

https://www.babylist.com/hello-baby/32-weeks-pregnant