Büyüme atakları, bebeğinizin daha yoğun bir büyüme gelişimi gösterdiği zaman dilimidir. Atak günlerinde daha sık emme isteği, uyku düzenininde değişiklik, ağlama nöbetleri gibi farklı davranışlar sergiler. Bu durum, ebeveynler için sonsuza dek sürecek gibi gelse de birkaç gün veya bir hafta sürer. Bu süreçlerin sonunda bebeğinizin, bedensel ve zihinsel olarak yeni kazanımları olduğunu ve mevcut becerilerini geliştirdiğini fark edeceksiniz.
*Verilen değerler ortalamadır.
Bebeğinizin, zihinsel ve fiziksel gelişimlerde göstermiş olduğu tepkilere büyüme atakları denir. Yeni bir sürece uyumlandığı için diğer günlerinden farklı davranışlar sergiler. Ataklar esnasında ne gibi değişiklikler yaşadığını aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
Bebeklerin, zihinsel ve bedensel olarak gelişimlerinin arttığı döneme büyüme atağı denir. Bu süre zarfında daha fazla kucakta kalmak, meme emmek veya daha az uyumak isteyebilirler. Atak süreçleri sona erdiğinde bebekler yeni bir yetenek kazanabilir ve yeni duygu durumları içine girebilirler.
Atak dönemlerinde, bebeğinize daha çok temas ederek ve rutinlerinin devam etmesine yardımcı olarak destek olabilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi anne karnından itibaren başlar. Dünyaya geldiği günden, iki yaşına gelene kadar belli haftalarda, toplamda on tane atak geçirir. Büyüme atakları, bebeğinizin yeni bir dünyaya alışma sürecinin yansımasıdır. Bebek atak haftaları, aşağıdaki haftaların bir hafta öncesi veya bir hafta sonrasına denk gelecek şekilde değişkenlik gösterebilir.
Atak haftalarını takip ederek bebeğinizin hangi haftada nasıl davranacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
5. hafta atakları bebeğinizinle yaşacağınız ilk atak haftasıdır. Değişen Duyular Dünyası olarak da anılan bu dönemde, sürekli ağlayan ve memeden ayrılmak istemeyen bebeklerinin neden böyle davrandığını düşünmek taze anne-babaları telaşlandırır. Bebeklerinin atak haftasında olduğunu ve bu sürecin kalıcı olmadığını bilmek ebeveynleri rahatlatır.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bebeğiniz artık ikinci ayındadır. Bu atağın bir diğer adı, “Oluşumlar Dünyası”dır. Dış dünyayı anlamaya çalıştığı için zorlanır. Bu atakta merkezi sinir sistemi geliştikçe algıları artar.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bebeğinizin artık motor hareketleri güçlenmiştir. Bir nesneye rahatça uzanabilir. Gördüğü yüzleri ayırt eder. Bu kadar fazla davranışsal değişiklik 12. hafta atağına sebep olmaktadır. Kaynaklarda, “Yumuşak Geçişler Dünyası” olarak da geçer. Bu dönemde bebeğinizle iletişim kurarken onun da size tepki göstermesi için fırsat tanıyıp tutma ve dokunma reflekslerini destekleyecek aktivitelerde bulunabilirsiniz.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bir diğer adı “Olaylar Dünyası” olan, 19. hafta ataklarında bebeğinizden beklenmedik tepkiler görebilirsiniz. Neşesi yerindeyken bir anda ağlamaya başlayabilir.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bebeğinizin görüş alanı genişler. Ebeveyninin yokluğunu fark ettiğinde ağlamaya başlayabilir. Diğer insanlar iletişimi arttığı için “İlişkiler Dünyası” olarak da anılır.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bu atak haftasında bebeğiniz bazı şeylerin (benzer kokular, sesler, tatlar, görünümler...) ortak özelliklere sahip olduğunu, kategorilere ayrılabildiğini fark eder. Bu nedenle “Kategoriler Dünyası” şeklinde de adlandırılır.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bu atak ile bebeğiniz gerçekleştireceği eylemleri doğru sırayla yapmayı öğrenecektir. Bu farkındalıkla nesneleri bir araya getirirken birbirlerine nasıl uyduğuna dikkat eder. Olaylar arasındaki bağlantıları kavramaya başladıkları için sürecin bir diğer adı, “Zincirleme Olaylar Dünyası”dır.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bebeğiniz gelişen zihninin sonuçları davranışlarına yansıtacaktır. Olaylar ve olayların sonuçları arasındaki bağlantıyı algılamaya başlayacaktır. Bu nedenle “Programlar Dünyası” olarak da adlandırılır.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bu atak haftasının bir diğer adı, “İlkeler Dünyası”dır. Bebeğinizin artık daha stratejik davrandığını gözlemleyebilirsiniz. Bir şey isterken kimden daha kolay alacaksa o kişiden talepte bulunur.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Bebeğinizin son atak haftasıdır. “Sistemler Dünyası” olarak da adlandırılır. Artık yürümeye başlayan bebeğiniz olayları algılama ve aralarında bağlantı kurma yeteneğine sahiptir. Bu süreçte bebeğinizin değerleri oluşmaya başladığı için sizi rol model aldığını unutmayın.
Bu atak haftasında sizi bekleyen değişimler:
Aşağıdaki büyüme atağı tablosundan faydalanarak bebeğinizin atak haftalarını takip edebilirsiniz.