Bebeğiniz normal gelişimini sürdürürken, bir anda farklı davranışlar sergilemeye başladıysa paniklemenize gerek yok. Bu beklenmedik davranışlar büyüme atağı geçiriyor olduğunun bir göstergesi olabilir.
Bebeklerin, zihinsel ve bedensel olarak gelişimlerinin arttığı döneme büyüme atağı denir. Bu süre zarfında daha fazla kucakta kalmak, meme emmek veya daha az uyumak isteyebilirler. Atak süreçleri sona erdiğinde bebekler yeni bir yetenek kazanabilir ve yeni duygu durumları içine girebilirler.
Atak dönemlerinde, bebeğinize daha çok temas ederek ve rutinlerinin devam etmesine yardımcı olarak destek olabilirsiniz.
Atak haftası, bebeğin 40 haftayı tamamlayıp doğması üzerinden hesaplanır. Bu nedenle daha erken doğan bebeklerin atak haftaları hesaplanırken; 40 haftayı tamamlayacak şekilde, doğum haftasına eklenir. Örneğin 37. haftada doğan bebeğin, 5. hafta büyüme atağı dünyaya geldiği 8. haftaya denk gelir.
Bir bebek 2 yaşına gelene kadar toplamda 10 atak geçirir. Ataklar genelde 2 ile 4 gün arasında sürer. Atakların özellikleri aydan aya farklılık gösterir.
Bebeğinizin duyuları anne karnında gelişmeye başlar. Dünyaya gelmesiyle birlikte dış uyaranlara daha çok maruz kalır. Bedenine değen kıyafet, gözüne gelen ışık, duyduğu sesler bebeğinizin alışık olmadığı uyaranlardır. Bebeğiniz 5. hafta büyüme atağında uyaranları anlamlandırmaya başlar. Uyku süresi normale göre azalır. Dikkati dışardan gelen uyaranlara karşı daha açıktır. Atak sona erdiğinde size gülümsediğini fark edeceksiniz.
8. hafta atağı ile bebeğiniz bedeniyle ilişkisinin farkına varır. Kol ve bacaklarını hareket ettirme becerisini geliştirme konusunda daha istekli olur. Bu dönemde bebeğinizin küçük sesler çıkardığını duyacaksınız. Bu dönem içerisinde bebeğinizde huzursuzluk ve ağlamalar artabilir. Sakinleşmek için daha çok kucakta kalmak ve meme emmek isteyebilir. Atak bittiğinde bebeğiniz eski mizacına geri döner.
Bebeğiniz artık daha hareketlidir bu sayede gaz problemleri azalır. Dış dünyaya ilgisi artmıştır. Seslere karşı tepki gösterir. Bedeniyle yaptığı hareketlerle ve çıkardığı seslerle sizinle iletişim kurmaya çalışır.
Bu dönemde yemek yemesiyle ilgili problemler yaşayabilirsiniz. Çok acıkmışcasına emmek isterken bir anda iştahının azaldığına tanıklık edebilirsiniz.
Elleriyle nesneleri sıkıca kavrayabilirler. Değişik sesler çıkardıklarını işitebilirsiniz. Ayrıca ismiyle seslediğinizde size dönüp bakabilirler. Bu atak sona erdiğinde bebeğinizin büyümesinde bariz bir fark göreceksiniz.
İşittiği kelimeleri tekrar eder. Desteksiz bir şekilde oturmayı başarır. Ayrılık korkusu nedeniyle anneyi göremediğinde ağlar. Dikkatini çeken eşyaları isteme davranışları sergiler.
Çevresinde yer alan şeyleri kategorileştirmeye başladığı dönemdir. Muzun bir meyve, topun ise bir oyuncak olduğunun ayırt edebilecektir. Hislerini yönetebilme becerisi gelişir. 5 duyu organını daha aktif bir şekilde kullanacaktır. Bu nedenle bir nesneyi koklarken, dokunurken daha uzun zaman geçirecektir.
Bebeğinizin ilk adımlarına bu atak döneminde tanıklık edebilirsiniz. Kendi çabasıyla bir yerlere tutunarak ayağa kalkma denemelerinde bulunacaktır. İnce motor becerilerinin belirgin şekilde geliştiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu konuda bebeğinizin gelişimini desteklemek için BLW tarzı beslenmeyle parmak gıdalar teklif edebilirsiniz.
8. büyüme atağında bebeğiniz artık birçok şeyi kendi başına başarabilir. Öğrenme sürecinin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Atağın sonunda ona söyleyeceğiniz gel-git gibi kısa komutları yerine getirir. Oyuncaklarıyla oynarken hayal gücünü yansıtır.
Bu atak sürecinde bebeğiniz kendi isteklerini yaptırmak için diretecek ve rutinlerini bozmak için davranışlar sergileyecektir. Konuşma becerisinde gelişme olacaktır. Yaptığınız işlere eşlik etmek isteyebilir.
Son atak haftasında ben yaparım tavrı sergilemeye başlar. Soyut kavramları algılar. Diğer insanlarla olan ilişkilerinde “sen” ve “ben” kavramının farkına varır. Olay ve durumları yorumlayıp bilinçli tepkiler gösterir.
healthline.com