Emekleme ve Ayağa Kalkma

Emekleme ve Ayağa Kalkma

Bebekler dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren hayatlarının dönüm noktası olacak kilometre taşlarına ulaşabilmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Minikler başlarını dik tutma, desteksiz oturma, emekleme ve ayağa kalkma süreçlerini büyük bir gayretle gerçekleştiriyor. Üstelik bu kilometre taşlarının hepsi birbiriyle bağlantılı! Kimi zaman emeklemeden yürümeye geçiş görülse de bebekler genellikle oturmayı çözdükten sonra emeklemeye, emeklemeyi çözdükten sonra ise yürümeye başlıyor. Şimdi, bu yürüyüş serüvenini daha detaylı inceleme zamanı!

Bebeklere Emekleme Nasıl Öğretilir?

Bebeklere Emekleme Nasıl Öğretilir?

Çoğu ebeveyn gibi bebeğinizin emeklemesini dört gözle bekliyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, siz zamanın nasıl geçtiğini anlamadan bebeğiniz mobilyalara tırmanmaya ve dolaplara taktığınız bebek kilitlerini açmaya başlayacak. Emekleme, bebek hazır olduktan sonra gerçekleşen doğal bir dönüm noktası. Yani bebeklere emeklemeyi doğrudan öğretmek esasında pek mümkün değil.

Bu noktada bebeklere emeklemeyi öğretmek yerine onlara ihtiyaç duydukları alanı açmayı düşünebilirsiniz. Healthline’da yayınlanan Simple Steps for Teaching Your Baby to Crawl isimli makaleye göre, bebeğinizin emekleme sürecine katkıda bulunmak için gün içinde karın zamanı geçirmesini teşvik etmelisiniz. Bebeğinizin mümkün olduğunca yerde vakit geçirmesini sağlamalı, bu anlarda yürüteç veya zıpzıplara ara vermelisiniz.

Karın zamanı sırasında bebeğinizin en sevdiği oyuncağı görebileceği fakat uzanamayacağı bir alana yerleştirebilirsiniz. Bu oyuncak bebeğinizin ilgisini çekeceği için hareket etmeye ve oyuncağa ulaşmaya çalışacak. Bununla birlikte bebeği bir aynanın karşısına da karın üstü bırakabilirsiniz. Bebek aynadaki yansımasını gördükçe o yansımaya ulaşmak için kendini öne doğru ittirmeye çalışacak. Bu ittirme hareketleriyse zaman içinde çok daha rahat ilerleyeceği emekleme hareketlerine dönüşecek. Bu deneme anlarında herhangi bir kazanın önüne geçmek için mutlaka bebeğinizin yanında olmalısınız.


Bebekler Emeklemeye Ne Zaman Başlar?

Bebekler Emeklemeye Ne Zaman Başlar?

T.C. Sağlık Bakanlığı Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Günebakan Aile Sağlığı Merkezinin Ay Ay Bebek Gelişimi içeriğine göre, bebekler genellikle 6 ila 10 aylık dönem içerisinde emeklemeye başlıyor. Fakat her bebeğin gelişim sürecinin farklı ilerleyebileceğini unutmamak gerekiyor. Bebekler genellikle 9 aylık dönemde rahatça emekliyor ve tutunarak ayağa kalkabiliyor. Bazı bebeklerin hiç emeklemeden de ayağa kalktığı görülebiliyor. Bu döneme gelene kadar bebeğin başını dik tutması ve dik oturabilmesinin gereken zamanda gerçekleşmesi çok önemli.

Unutmayın ki bebeğiniz kaçıncı ayda emeklerse emeklesin, bu adım onun için çok büyük bir başarı ve tamamlanması gereken bir kilometre taşı. Dolayısıyla gelişim sürecinde onu daima desteklemeli ve yeni başarı kilitlerini açması için sürekli teşvik etmelisiniz. Ayrıca bebeğiniz emeklemiyorsa, endişelenmeyin. Nitekim bebeğiniz doğrudan yürümeye de başlayabilir. Bebek tutunarak ayağa kalkabiliyorsa bir sonraki adımı sıralamak olacak. Fakat bunun için öncelikle ayaklarını koordine etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Eğer bebeğiniz emeklemiyorsa ve vakti gelmesine rağmen yürümeye de başlamadıysa mutlaka uzman bir hekimle görüşmelisiniz.

Bebeğiniz Emeklerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz Emeklerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Dünyayı yeni keşfetmeye başlayan bebekler neyin tehlikeli olduğunu veya yaptıkları hareketlerin nasıl bir sonuca yol açacağını doğal olarak bilmiyor. Bebeğiniz henüz merdiven basamaklarından tırmanmasa da artık daha dikkatli davranmanız gereken bir sürece girdiğinizi belirtmekte fayda var. Dolayısıyla bu süreçte onları korumak da yine siz ebeveynlere düşüyor. Peki, neler yapmalısınız?

  • Bu dönemde bebeğinizin güvenliğini sağlamak için evinizdeki tüm eşyaları gözden geçirmelisiniz.
  • Etraftaki kabloları ve kırılma riski olan aksesuarları kaldırarak dengesiz mobilyaları duvara sabitlemelisiniz.
  • Bebeğin ulaşabileceği alanlara makas veya maket bıçağı gibi tehlikeli nesneleri bırakmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bebek yerde gezinirken canını yakabilecek oyuncakları ortaya çıkarmamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeğinize Yürümeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Bebeğinize Yürümeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Bebeğinize yürümeyi öğretmek istiyorsanız öncelikle ona alan açmalı ve motive etmelisiniz. Bebeğin yürürken takılabileceği nesneleri yerden kaldırmalı, kabloları toplamalı veya kaygan kilimlerin altına kaydırmaz mat almalısınız. Bebeğiniz henüz yürümüyor olsa bile karşısına çıkacak engelleri azaltarak onu hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Yürüme denemeleri esnasında bebeğinizin karşısına geçip size doğru gelmesini sağlayacak hareketler yapabilirsiniz. Tabii bu sırada bebeğin düşme riskine karşı bir kişinin arkadan ona hafifçe destek olması gerektiğini unutmamalısınız.

Bebeğinizin Yürümesini Nasıl Desteklersiniz?

Bebeğinizin Yürümesini Nasıl Desteklersiniz?

Bebeklerin yürümesine destek olmak için öncelikle bebeğin kaslarını yürümeye hazırlamak gerekiyor. Bebeğinizi ayakları yere basacak şekilde küçük bir tabureye oturtabilirsiniz. Taburenin etrafına oyuncak yerleştirerek bu oyuncaklara uzanmasını istemelisiniz. Böylelikle bebek taburedeyken aşağı eğilme hareketini gerçekleştirdiğinde eğilme ve ayağa kalkma becerisini geliştirecek.

Bebeğiniz evde gezinmek istediği zamanlarda ellerinden değil de gövdesinden tutarak evin içinde çıplak ayakla yürümesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğin gövdesini destekleyerek doğal yürüyüş pozisyonunu daha kolay öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi her iki elinden tutarak gezdirdiğinizde ise öne doğru eğilmeye yönelecek. Bu durumda vücut ağırlığı bacaklar ve ayaklar arasında dengesiz bir şekilde dağılacak. Bu nedenle bebeğinize destek olmak için gövdesinden tutabilirsiniz.

Bebekler Yürümeye Ne Zaman Başlar?

Bebekler Yürümeye Ne Zaman Başlar?

T.C. Sağlık Bakanlığı Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Günebakan Aile Sağlığı Merkezinin Ay Ay Bebek Gelişimi içeriğine göre, bebekler genellikle 12’nci aydan itibaren yürümeye başlıyor. Ancak bunun bir genelleme olduğunu ve her bebeğin farklı bir hızda geliştiğini unutmamalısınız.

Bebeğiniz Yürümeye Başladığında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz Yürümeye Başladığında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz yürümeye başladığı andan itibaren öncelikle güvenliğine dikkat etmelisiniz. Evin içinde kaygan bir zemin varsa bebeğinizin ayağına kaymaz çorap giydirebilir veya bu zeminlere halı serebilirsiniz. Lego gibi küçük parçalı oyuncaklar bebeğinizin ayağına batabileceği için yerde çok fazla oyuncak bulundurmamaya dikkat edebilirsiniz. Son olarak bebeğinizin evin dışında da rahat bir şekilde yürüyebilmesi için ilk adım ayakkabılarından satın alabilirsiniz.

Bebeğiniz emeklemiyor veya yürümüyorsa endişeye kapılmadan önce doktorunuza danışabilir ve bebeğinizi bu dönüm noktasını tamamlaması için teşvik edebilirsiniz. Bebekler için Yürüme Egzersizleri isimli içeriğimizi inceleyerek bu süreçte bebeğinize nasıl destek olabileceğinizi de öğrenebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin emekleme ve yürüme süreci ile ilgili en doğru bilgi için mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Benzer Başlıklar

Yenidoğan Bebek hıçkırık