Yenidoğan bebekler özel bir bakıma muhtaçtır. Hayatın ilk günlerinde bebeğinize kıyafet seçiminden, sindirim problemlerine kadar pek çok alanda özel bir bakım uygulamanız gerekmektedir. İşte yenidoğan bebek bakımıyla ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları.
Bebeğinizin kıyafetlerinin teri emen, pamuklu kumaşlar olmasına dikkat etmelisiniz. Giysilerin yumuşak, az dikişli ve üzerinde metal düğme, fermuar vb. parçalar olmamasına dikkat etmenizde fayda var. İlk aylarında tulumlar tercih edilebilir, şapka, eldiven ve çorap da giydirilmesi gereken aksesuarlardır.
Özellikle, yenidoğan bebeklerde kıyafetler yavrunuza rahat hareket etmesi için olanak sağlamalıdır. Eskiden beri yapılan kundaklama yöntemi, bebeğin nefes almasını ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir. Eğer bebeğinizi kundaklayacaksanız yarım kundak şeklinde olmalı, kalçaya kundak yapılmamalıdır.
Bebeğiniz için en uygun oda sıcaklığı ilk dönemlerde 22 derece civarında olmalıdır. Banyo yaparken sıcaklık 24-25 dereceye getirilmelidir. 2-3 aylık olana dek çevredeki sıcaklık değişikliklerine karşı duyarlılık gösterir. Bu dönemde açık kapı ve pencerelerden gelen bir cereyan olmamasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca soba ya da kaloriferlere de yakın yatırılmamalıdır. Odanın güneş alıyor olması da bu dönemde çok önemlidir.
Yenidoğan bebeklerde: 22-24 °C oda sıcaklığı idealdir.
1-6 aylık bebeklerde: 21-22 °C oda sıcaklığı idealdir.
6 aydan büyük bebeklerde: 20-21 °C oda sıcaklığı idealdir.
Yenidoğan bebekler için her 24 saatte 8-12 kez yani 2-3 saatte bir emzirilmelidir. Bu sıklık ilk günlerde, saat başı şeklinde ya da bebeğinizin acıkma oranına göre değişiklik gösterebilir. Emzirme gaz çıkarma işlemiyle aynı anda yürüyen bir süreçtir. Her emzirme sonrası, bebeği omzunun üzerine veya kucağınıza yatırıp sırtına hafif vuruşlarla gazını çıkarabilirsiniz.
Bebeğiniz uzun süreli emiyorsa, emzirme ortasında ve sonunda 2 kez gazını çıkarmak daha uygun olur.
Yenidoğan bebeğinizin göbek bağı (Göbek Kordonu) 5 ile 10 gün arasında kendiliğinden düşer. Bu süre 1 aya kadar da uzayabilir. Göbek bakımında göbeği açıkta bırakıp temiz tutmak dışında bir şey yapmaya gerek yoktur. Göbek bağı (Göbek Kordonu) düştükten sonra birkaç gün %70’lik alkol ile temizlenmesi yeterlidir. Bu bakım sırasında alkolün cilde temas etmemesi ve bebek bezinin kıvrılarak göbek altında kalması önemlidir. Bu işlem göbeğin kuru kalmasını önler.
Göbek düşene kadar banyo yaptırılmaması bebeğinize silerek banyo yaptırmanız gerekir.
Yenidoğan bebeğinizin derisi çok hassastır, derisinin temiz tutulması çok önemlidir. Kaynamış ve ılıtılmış suyla ıslatılmış pamuk kullanılarak cilt temizlenip iyice kurulanır. İç çamaşırlarının da her gün değiştirilmesi gerekir. Çok sıcağa maruz kalan veya çok kalın giydirilen bebeklerde isilik görülür.
Göbek kordonu düşmüyorsa, ilk akla gelen kordonun çok kalın olduğudur. Ayrıca göbek bağında iltihap ya da tiroid bezinin yetersiz çalışması da kordonun geç düşmesine neden olabilir. Bebeğinizin göbek bağı uzun süre düşmezse, mutlaka bir uzmana gitmelisiniz.