Atopik dermatit hastalığı cilt üzerinde tahrişe sebep olan bir hastalıktır. Bu nedenle bebeklerinizde huysuzluk gözlemleyebilirsiniz. Gerekli önlemleri alarak ve bebeğinizin doktorunun vereceği tavsiyelere uyarak süreci çok daha kolay yönetebilirsiniz.
Egzama; cilt üzerinde meydana gelen, cildin dokusunun bozulmasına sebep olan, kaşıntı verici bir hastalıktır. Küçük çocuklarda görülen çeşidi genelde atopik dermatit adı verilen tiptir.
Vücudun belli bir noktasında küme halinde oluşan ve rahatsızlık veren kırmızı kabarcıklar, atopik cildin en belirgin özellikleri arasındadır.
Semptomları arasında şunlar yer alır:
Her hastanın yoğunluk bölgesi değişmekle birlikte bebekler ve küçük çocuklarda lezyonlar daha çok dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülür.
Bebeklerde ilk gözüktüğü yer genellikle yanaklar olur. Daha sonra vücudun diğer bölgelerine de yayılmaya devam edebilir. Egzama sonucu kızaran bölgenin kaşınması, ciltte yaraya sebep olabilir ve enfeksiyon riskini doğurabilir.
Saç derisindeki yağlılık oranının yüksek olması egzamaya sebep olabilir. Saçlı deride görülen egzamanın adı seboreik dermatittir. Bir diğer adı da konaktır. Kızarıklık ve kaşıntıyla beraber küçük kabuklanmalar gözükür. Derinin pullu ve kepekli gözükmesine sebep olur.
Ayak bölgesinde meydana gelen kızarıklık, kaşıntı, iltihaplı doku, cilt tabakasının kalınlaşması şeklinde kendini gösterir. Bazen ayak mantarı ile karıştırılır, aralarındaki fark ise ayak mantarının daha çok parmak aralarında ve tırnaklarda oluşmasıdır. Mantar bulaşıcı iken egzama bulaşıcı değildir. Hastalık etkisini gösterdiğinde ayakların hava alması ve nemlendiricilerle gereken bakımın yapılması önemlidir.
Bebeğinizin elleri dış dünyayla en çok temas eden organıdır. Dokunduğu peluş oyuncaklar, emekleme sırasında temas ettiği yüzeyler elleri üzerinde egzamayı artıcı unsurlar barındırıyor olabilir. Ayrıca, ellerini yıkarken kullandığınız sabun benzeri ürünler kuruluğa sebep olabilir. Bebeğinizin belirli maddelere karşı alerjisinin olması da tetikleyici etkide bulunur.
Bebeklerde ve çocuklarda görülen egzamayı iyileştirmek için öncelikle altta yatan sebebin bulunması gerekir. Olası sebepler arasında tükettikleri besinler de göz önünde bulundurulmalıdır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmada, (https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/623344) atopik dermatitli hastaların yaklaşık üçte birinde besin alerjisinin de gözlemlendiği gösterilmiştir.
Egzamanın tedavisi için öncelikle hangi tip egzama olduğu bilinmelidir. Hastalığın nasıl ortaya çıktığı, seyrinin nasıl ilerlediği ve tekrarlama sıklığı gibi unsurlar tedavi yöntemlerini belirlemektedir. Eğer türü atopik egzama, ise, doktor hastaya tedavi amaçlı kortizonlu ilaç veya krem verebilir. Derinin uygun kremle nemlendirilmesi sonucu cilt bariyeri korunmuş olur ve bu sayede daha az tahriş oluşur. İçeriği temiz şampuanlar ve özel losyonlar da tedavi amaçlı kullanılabilir.
Egzama, çocukluktan itibaren başlayıp ileri yaşlarda da tetikleyici unsurlarla tekrar gözükebilen bir hastalıktır. Fakat hastalık bulaşıcı değildir.
healthline.com