Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma, gelişimsel sürecinin olağan bir parçasıdır. Çıkan dişlerin bebeğinizde belli rahatsızlıklar vermesi doğaldır. Bu dönemde alacağınız bir takım rahatlatıcı önlemlerle bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar?

4 ve 10 ay arasındaki bebeklerde: Bu dönem aralığındaki bebeklerde ilk olarak alt iki ön keser dişler çıkmaya başlar.

11 ve 13 ay arasındaki bebeklerde: Alt ön keserlerin arkasında üst ön keser dişler ve devamında üst ve alt yan keser dişlerin çıkması beklenir.

14 ve 16 ay arasındaki bebeklerde: Alt ve üst ön keser dişler çıkmışsa köpek dişlerinden önce birinci azı dişi çıkar.

17 ve 22 ay arasındki bebeklerde: Bebeğiniz bu aylar arasında ise köpek dişleri çıkarır.

23 ayını dolduran bir bebeğin genellikle ikinci süt azı dişler hariç diğer dişlerin tamamlanmış olması gerekir.

23 ve 33 ay arasındaki bebekler: Bu aylar arasındaki bebeklerin tüm süt dişlerinin tamamlanması beklenir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nedir?

Bir istisna olmadığı takdirde, önce alt ön taraftaki 2 süt dişi; sonrasında da üst ön tarafta 4 süt dişi görünür hale gelir. 36 aylık olmadan önce ise, toplamda 20 süt dişine sahip olur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Değişir Mi?

Bebeklerin diş çıkarma sırası farklılık gösterebilir. Bununla birlikte her dişin çıktığı ideal bir ay aralığı bulunmaktadır.

Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Ortalama 6 aylıkken çıkmaya başlayan süt dişleri, çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde tamamlanır ve ağzında toplam 20 tane süt dişi olur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarma sürecinde aileler heyecan ve kaygı yaşarlar. Dişlerin ne zaman çıkacağı ve ne gibi etkilerinin olacağı merak konusudur. Bu konuda telaşa kapılmaya gerek yoktur. Gerektiği zaman doktorunuzdan destek de alabilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkardığı zamanlarda aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz.

Yüksek Ateş

Bebeğiniz, çok sık gerçekleşen bir durum olmamakla birlikte diş çıkarırken ateşlenebilir. Ateş uzun süreli ve 38 derecenin üzerinde seyrediyorsa doktora gitmeniz gerekir.

Huzursuzluk

Diş çıkma aşamasında diş etine baskı yaptığı için diş çıkaran bebek huysuz olur. Özellikle etkisini gece daha çok gösterir.

İştahsızlık ve Kilo Kaybı

Bebeğiniz bu dönemde huzursuz olduğu için iştahı azabilir. Bu dönemde bazı hatalara düşmemek için ilgili makaleden destek alabilirsiniz.

İshal

Diş çıkarmak demek daha çok tükürük üretmek, daha çok tükürük üretmek de bağırsakların normalden daha hızlı çalışması demektir. Dolayısıyla diş çıkarma aşamasında olan bebeğinizin ishal olması normal karşılanabilecek bir durum olmakla birlikte, bu durumun 1 günden daha fazla sürmesi başka rahatsızlıkların da belirtisi olabileceğinden, doktorunuza başvurmanız gerekir. Bebeğiniz ishalken ona nasıl yardımcı olabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Şişen Diş Etleri

Yeni çıkan dişler diş etine baskı yaptığı için şişlik oluşur. Bazen diş eti de çıkan dişle birlikte cildin altından görülebilecek şekilde çıkıntı yapabilir.

Kemirme İhtiyacı

Bu dönemde bebeğiniz ellerini ve bulduğu cisimleri sık sık ağzına götürmesi çıkan dişin yaratmış olduğu hassasiyetle ilgilidir. Bebeğinizin bu ihtiyacını kemirme bisküvileri yardımı ile karşılayabilirsiniz.

Salyanın Artması

Bebeğinizin salyasının artması dişinin çıkmasının habercisi olabilir bununla birlikte salya aynı zamanda bebek gelişiminin normal parçasıdır. Diğer gelişmelerle birlikte değerlendirip diş çıkarıyor olduğunu tahmin etmek daha doğru olacaktır.

Kulak Çekmek

Bebeğinizin elini sürekli kulağına götürmesi ve kulağını çekiştirmesi dişten kaynaklı çenedeki ağrının kulağa yansıması olabileceği gibi kulak iltihabı olması ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir?

Çıkan dişin bebeğinizin diş etine yaptığı baskının etkisini azaltmak için bir takım yöntemler kullanabilirsiniz.

Diş Kaşıyıcılar

Diş kaşıyıcısını soğutarak bebeğinizin eline verin. Bu sayede ağrısı bir nebze diner. Kullandığınız kaşıyıcının boya ve zararlı kimyasallar içermeyen bir yapıda olmasına özen gösterin. İçi su dolu olanların patlama riski olduğu için özellikle kaçınmanız gerekir.

Diş Jeli

Doktorunuza piyasada bulunan diş rahatlatıcı jeller hakkında tavsiyesini sorabilirsiniz.

Diş Eti Masajı

Temiz bir bez yardımıyla dişin çıktığı bölgeye yapacağınız hafif bir masaj bebeğinizi rahatlatacaktır.

Kaşınma İçin Sert Meyve ve Sebzeler

Dişlerindeki hassasiyeti dindirmek için, gözetiminiz altında elma, havuç, pırasa gibi besinleri bebeğinizin eline verebilirsiniz.

Bebeklerde diş bakımı nasıl olmalı?

Bebeğinizin ilk çıkan dişinden itibaren gerekli bakımı yapmanız gerekmektedir. Macunsuz bir fırça ya da kaynamış ılıtılmış su ile ıslattığınız temiz bir bez yardımıyla her beslenmeden sonra bebeğinizin dişlerini özenli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bu sayede olası diş çürüklerinin önüne geçmiş olursunuz.

Kaynaklar:
medicalpark.com.tr
antalyadisklinigi.com
whattoexpect.com

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır