Hamileliğinizin başlangıcı döllenmedir. Hamileliğiniz döllenme tarihinden yaklaşık 2 hafta sonra olmaktadır. Zamanlamanın doğru yapılabilmesi için genelde son adet gördüğünüz tarih baz alınır. En son gördüğünüz adetin başladığı gün hamileliğinizin başlangıcı olarak kabul edildiğinde tüm hamilelik süreciniz yaklaşık 280 gün, yani 40 hafta sürecektir. Adet süreniz 28 günü aştığında, aştığı gün kadar süre muhtemel süreye eklenir.
Hamile kaldığınız ilk haftada gelişmeye başlayan bir grup yumurta hücresinden, hızlı gelişme gösteren yaklaşık 10 yumurta büyüyerek, döllenme şansı olan en büyük yumurta haline gelmeye çalışırlar. Dominant olan follikül hipofizden tetiklenen bir mekanizma ile çatlar ve yumurta karın boşluğuna atılır.
Bazen birden fazla follikül gelişebilir ve hepsi döllenirse çoğul gebelik oluşur. İki adet kanamanın yaklaşık ortasına denk gelen, adetin ilk gününden itibaren 10-18. günler, hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız bu zaman dilimini doğru kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Eğer kararı verdiğinizde hemen hamile kalamazsanız üzülmeyin, bir adet döneminizde hamile kalma şansınız yaklaşık %20’dir. Kendinizi strese sokmadan denemeye devam edin.Yumurtalıklarınızda yumurta hücresi gelişimi devam ederken, “endometrium” adı verilen rahim iç tabakası da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın nedeni döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embriyonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır. Oluşacak bebekteki ihtiyaçların karşılanması üzere vücudunuzun bu kısmında kanlanma artar.
Yumurtlamadan sonra döllenme olursa döllenmiş yumurta, yaklaşık bir hafta süren yolculuğuna başlar. Yolculuk sırasında döllenen yumurta hızla şekil ve içerik değiştirir. Eşinizden ve sizden gelen kromozomlar, kadın yumurta hücresi içinde birleşip, diploid kromozom sayısına sahip ilk hücre yani zigot oluşur. 2, 4, 8 hücre şeklinde bölünmeye başlayan bu ilk hücre, tüplerden rahminize ulaştığında 32 hücrelidir ve morula ismini alır. Yumurtlama sırasında korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunmuşsanız hamile kalabilirsiniz. Bu dönemde henüz adetiniz gecikmemiştir.
Bebeklerin cinsiyeti döllenme sırasında belirlenir. Eğer yumurta hücrenizi, eşinizin X kromozomu taşıyan spermi döllerse bebek kız, Y kromozomlu spermi döllerse erkek olur. Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan ve 107 (58-107) hücreden oluşan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlar. Bu hücrelerden az bir kısmı, embriyo (bebek) oluşumunu sağlarken geriye kalanlar, plasenta yani bebeklerin eşini oluştururlar.
Döllenmeden yaklaşık 7 gün sonra rahim duvarına gömülen bu hücre topluluğu ile anne arasındaki ilk iletişim sağlanır ve gerekli besin maddeleri ile oksijen annelerden bebeklerine geçer.