Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenmenin ilk kuralı; çok fazla değil, yeterli beslenmedir. Hamilelikle birlikte gelen hormonsal değişimler sebebiyle canınız her şeyi çekiyor olabilir. Ancak her yiyecek bebeğinize faydalı değildir.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Öncelikle artık iki kişisiniz. Bu nedenle beslenme konusunda verdiğiniz kararların bebeğinizin istekleriyle ve gelişim süreciyle uyumlu olması oldukça önemlidir. Hamilelik döneminiz boyunca beslenmenizle ilgili dikkat etmeniz gereken 4 önemli prensip bulunmaktadır:

  • Yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.
    Sıvı alımı, hamilelikte nasıl beslenmeli sorusuna cevap verilirken genellikle göz ardı edilen bir konudur. Siz ve bebeğiniz için hamilelik döneminde yapılabilecek en yararlı şeylerden biri yeterli sıvı alımıdır. Bu sebeple gün içerisinde yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.
  • Besin gruplarını yeterli ve dengeli bir şekilde tüketin.
    Beslenme düzeninizi oluştururken, tükettiğiniz besin gruplarının gün içerisinde dengeli bir şekilde dağılmasına özen gösterin.
  • Kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerini her gün tüketmeye çalışın.
    Temel enerji kaynağınız olan karbonhidratlardan kilo alırım diye uzak durmayın. Tam buğday ekmeği, kuru baklagiller, tahıl, sebze ve meyve gibi yiyecekleri yeterli miktarda tüketin. Gün içerisinde protein ihtiyacınızı dinleyin. Menünüzde mutlaka yumurtaya, kırmızı ete, tavuğa, balığa ve kuru baklagillere yer verin.
  • Hamilelik döneminde omega 3 deposu besinler tüketmek bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli rol oynar. Mevsiminde, taze ve güvenilir balık ürünleri bu dönem beslenme düzeninizde mutlaka yer almalıdır.
  • Siz aç hissetmeyebilirsiniz ama bebeğiniz aç olabilir. İki kişi olduğunuzu unutmayın.
    Bebeğinizin gebelik süreniz boyunca aç kalmamasına özen gösterin. Öğünlerinizi küçük porsiyonlar halinde ancak sık sık ve yeterli ölçülerde tüketmeniz faydalı olacaktır.
  • Hem kendiniz hem de bebeğiniz için besin değeri yüksek gıdaları tercih edin.
    Hamilelik döneminde canınız birçok gıdayı çekse de önemli olan konulardan biri, besin değeri yüksek gıdaları tercih etmenizdir. Lahana, brokoli, yumurta, biber, bezelye, patates, badem, ceviz, pazı, pancar gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme Listesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hayati önem taşıyan folik asiti unutmayın.
    Hamilelik sürecinde en çok ihtiyaç duyacağınız vitaminlerden biri de folik asittir. Bu sebeple birçok doktor hamile kalmadan önce folik asit takviyesine başlanmasını önermektedir. Folik asit, ıspanak, ceviz, kuru fasulye, mercimek ve buğday gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
  • Protein değeri yüksek besinlere menünüzde yer vermeyi unutmayın.
    Et, tavuk, balık, yoğurt, peynir, süt, hindi, ceviz, fındık ve kuru baklagiller önemli birer protein kaynağıdır. Bu yiyecekleri ihmal etmeyip, yeterli miktarda almanız önemlidir.
  • Bebeğiniz için kalsiyumu ihmal etmeyin.
    Süt ve süt ürünleri kalsiyum depolarıdır. Hamilelik süresince bebeğinizin kemik gelişimi için kalsiyum barındıran gıdaları tüketmeniz önemlidir.
  • Demir kaynaklarını yeterli miktarda alın.
    Hamilelik süreniz boyunca yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru üzüm gibi demir kaynağı olan yiyecekleri yeterli miktarda tüketmelisiniz.
  • Bebeğinizin gelişimi için çinko içeren yiyecekler önemli.
    Peynir, badem, buğday ve ceviz gibi yiyecekler tüketerek bebeğinizin çinko ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
  • Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli alımı önemli.
    Uskumru, somon, zeytinyağlı ve yeşil sebzeler tüketerek bebeğinizin gelişimi için gerekli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini alabilirsiniz.

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

  • Az pişmiş ya da çiğ besinlerden uzak durun.
    Özellikle tavuk, balık ve yumurtanın iyi pişmiş olduğundan emin olmalısınız. Az pişmiş ya da çiğ besinler çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir.
  • Abur cuburları hayatınızdan çıkartın.
    Besin değeri olmayan abur cuburlardan zor olsa da kesinlikle uzak durmaya çalışın.
  • Kafeini hamilelik süresince en aza indirin.
    Fazla miktarda kafein tüketimi anne karnında bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Hamilelik süresince çay ve kahve tüketimini en aza indirmeniz veya tamamen kesmeniz tavsiye edilmektedir.
  • Bitki çaylarını tüketmeden önce doktorunuza danışın.
    Sağlıklı görünen bitki çayları, çeşitli etkileri sebebiyle hamilelik sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Bitki çaylarını tüketmeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
  • Alkol tüketiminden uzak durun.
    Söylemeye bile gerek yok ancak yine de alkol kullanımının hamilelikte çok olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini hatırlatmak istiyoruz.
  • Trans yağlara dikkat edin.
    Fast food, kızartılmış besinler ve margarin gibi trans yağ içeren ürünleri hamileliğiniz süresince tüketmemeye özen gösterin.
  • Pastorize edilmemiş süt ve ürünlerinden uzak durun.
    Pastorize edilmemiş süt ürünlerinden zararlı birçok bakteri bulaşabilir. Hamilelik süresince bu ürünlerden uzak durmanızda fayda vardır.