Bebek Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebek Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her anne, bebeğinin ne zaman altının değişmesi gerektiğini, ne zaman acıktığını ya da gazının olduğunu onunla vakit geçirdikçe anlar. Peki bebeğinizin psikolojisi ve hisleri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bebeğinizin psikolojisi hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları sizin için sıraladık.


Bebekler güvende olmayı ve sosyalleşmeyi ister

Bebekler çoğu zaman kendilerini güvende hissetmek için annelerinin veya babalarının kucağında olmayı tercih ederler. Bu olayın bebekler için rahatlatıcı bir etkisi vardır. Her zaman sosyal hayatın tam ortasında olmayı isteyen bebekler, sosyal hayata arkadaşlarıyla oyun oynayarak adapte olurlar. Bebeğin arkadaşlarıyla oynaması, sosyal hayatından ziyade pratik zekasını da geliştirecektir.

Bebekler ve istekleri

Bebekler istedikleri şeyi elde edemezlerse size haber verirler. Bu durumda ağlamalarını beklemeyin, yüzlerini buruşturduklarında ihtiyaçlarını karşılayın. Yeni doğan bebekler ağlamalarını durdurmada güçlük çekebilirler. Bu konuda verilecek en iyi tavsiye, uzmanlardan ziyade bebeğinizi dinlemeniz ve gözlemlemenizdir.

Bebekler gördüklerini asla unutmaz

Bebekler deneyimlerini ve gözlemlerini en başta erişilmez fakat daha sonra davranış ve tavırlarını etkileyecek olan işlemsel hafızasına kilitler. Gördükleri davranışlardan etkilenir ve bunları asla unutmazlar. İlerleyen yıllarda yaşadıkları iyi veya kötü durumlar, sosyal yaşamının şekillenmesinde etkili olabilir. Bu sebeple, bebeğinize olumsuz örnek teşkil edebilecek ortamlardan onu uzak tutmanız önemlidir.

Bebeklerde beyin gelişimi

Brain isimli akademik dergide yayınlanan bir makaleye göre bebeklerde bir ila üç yaş arasında beynin sağ bölümü çok hızlı şekilde gelişiyor. Üç yaştan sonra ise beynin sol bölümünün gelişimi hız kazanıyor. Bu süreçte görsel ve uzamsal beceriler ile dil becerileri önce beynin sağ bölümünde, daha sonra sol bölümünde daha baskın şekilde gelişim göstermeye başlıyor. Bu nedenle bir ila üç yaş arasında bebeğin becerilerini geliştirecek aktivitelere özel bir önem vermek gerekiyor.
Uzman onayıyla belirlenebilecek etkinliklerle bebeğin gelişimini desteklemek kritik önem arz ediyor. Eğer bebekler bu süreçte televizyonun önüne koyulup yok sayılır veya izole edilirse, kritik deneyimlerden mahrum kalmaları ve dolayısıyla gelişimlerinin olumsuz etkilenmesi muhtemel görülüyor.

Bebekler her zaman ilgi ister

Bebeklerin temel ihtiyaçlarını gidermek asla yeterli değildir. Bu konu hakkında araştırma yapan Gelişimsel Psikoloji üzerine uzmanlaşmış Urie Bronfenbrenner, bebeklerin onlara deli olan en az bir kişiyle mutlu oldukları sonucuna vardı. Farklı uzmanlar tarafından ise çocukların, sevgi dolu ve onlarla düzenli olarak ilgilenen üç yakın kişiyle çevrelendiklerinde en iyi şekilde büyüdüklerini saptadı. Aslında bebekler, anne ve babalarının onlara gösterdiği ilgi ve sevgiden çok daha fazlasını bekler. Dolayısıyla onu ve annesini ilgiyle çevreleyen anneanne, dede veya yakın akrabalar için her zaman hazırdır.

Kaynaklar;