Bebeklerde Salya Akıntısının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Salya Akıntısının Sebepleri Nelerdir?

Muhtelemen bebeğinizin gelişimini gözlerini dünyaya açtığı andan itibaren ay ay takip ediyorsunuz. Eğer bebeğiniz üç aylık olduysa, yoğun bir salya akıntısıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, bebeklerde salya neden akar? Hadi, bebeklerde salya akıntısının sebeplerini ve diğer tüm detayları öğrenelim!

Küçük bebeğiniz gün içerisinde, özellikle de gece uykusunda bol miktarda salya akıtmaya mı başladı? Öyleyse sürekli olarak kendinizi bebeğinizin salyasını silerken buluyor ve salya akıntısının bebeğiniz üzerindeki olumsuz etkilerini gidermeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki salya akıntısı, çoğunlukla bebeklerin gelişim sürecinin bir parçası.

Genellikle bebeklerde üçüncü ayın başlarında yoğun bir şekilde artmaya başlayan salgı üretimi, zaman içerisinde azalarak normal bir hale kavuşuyor. Büyümeyle birlikte azalmayan salgı akıntısının ise çeşitli sebepleri ve çözüm yöntemleri bulunuyor. O halde bebeklerde salya akıntısı konusunu biraz daha derinleştirmeye ve salya akıntısının nedenlerini incelemeye başlayalım!

Bebeklerde Salya Nedir?

Bebeklerde Salya Nedir?

Bebeklerde salya, Healthline isimli global sağlık platformunda yayınlanan içerikte genellikle ağzın etrafındaki kasların zayıf veya az gelişmiş olması veya çok fazla tükürüğün bulunmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan sıvı şeklinde ifade ediliyor. Bununla birlikte Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisinde yayınlanan Salya Akması (Drooling); Değerlendirme ve Tedavi Yöntemleri isimli makale, salyayı ağızda tükürük bezlerinden üretilen sekresyon olarak tanımlıyor.

Aynı makale, salyanın her insanda olması gereken bir salgı olduğunun ancak salyanın ağız içi, dil, dudak ve damak kaslarının koordineli çalışmasıyla ağız dışına çıkmasının engellendiğini belirtiyor. Bebeklerde salya akması ise tam gelişmiş ağız kaslarına sahip olmayan bebeklerin salyayı ağız içinde kontrol edememesi sonucu meydana geliyor.

Bebeklerde Salya Normal midir?

Bebeklerde Salya Normal midir?

Bebeğinizde bir anda yoğunlaşan salya akıntısıyla karşılaştığınızda bunun nedenlerini aramanız oldukça önemli. Fakat bebeğinizdeki bu salya akıntısının sizi hemen endişelendirmemesi gerektiğini söyleyebiliriz. İlk 3-6 ay arasında bebeklerde yoğun salya akıntısı görmek doğal ve normal bir sürecin habercisi. National Library of Medicine’da yayınlanan Drooling in Children isimli makale, ortalama iki yaşına kadar çoğu bebekte normal düzeyde salya akıntısı görmeyi son derece doğal bir durum olarak kabul ediliyor.

Pek çok araştırma, bebeklerde salya akıntısının gelişmekte olan bir sindirim sistemi ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Yani yavrunuzda meydana gelen salya akıntısı sindirim sisteminin gelişiminin devam ettiğinin bir göstergesi olarak görülebiliyor. Bu tabii ki iyiye işaret olurken, iki yaşından daha büyük bebeklerde yoğun salya akıntısının pek çok farklı sebebi olabiliyor.

Bebeklerde Neden Salya Akar?

Bebeklerde Neden Salya Akar?

Bebeklerde salya akmasının birçok sebebi bulunuyor. Dolayısıyla bebeğinizin çok fazla salya akıttığına şahit olduğunuzda salya akıntının nedenlerine eğilmeniz gerekiyor. Baby Drooling? 5 Revealing Things About Your (Adorable) Drooling Monster isimli makaleden yola çıkarak, bebeklerde salya akıntısının nedenlerini sizin için aşağıda sıraladık!

Bebeklerde Ağız Çevresi Kaslarının Gelişmemesi

Bebeklerde ağız çevresi kasları belirli bir döneme gelene kadar tam olarak gelişemiyor. Minikler çoğunlukla katı gıdayla beslenmeye başladığında yutma ve ağız çevresindeki kaslarını kontrol etmeye başlıyor. Bu döneme kadar olan süreçte ise bebeklerde salya akıntısı görülüyor.

Healthline’da yayınlanan bir başka makale de yaşamın ilk iki yılında salya akmasının normal olduğunun altını çiziyor. Bunun yanı sıra makale, bebeklerin genellikle 18 ila 24 aylık olana kadar yutma ve ağız kasları üzerinde tam kontrol geliştiremediğini ve dolayısıyla salya akıntısının oluşabileceğini ifade ediyor.


Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Olması

Bebeklerin diş çıkarma aşaması salya üretimini artırıyor ve dolayısıyla salya akıntısına neden oluyor. Bununla birlikte diş çıkarmaya başlayan bebeklerin ellerini sürekli olarak ağzına götürmesi salya oluşumu için bir sebep olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde artan yoğun salya, bebek tarafından yutulamadığında akıntı olarak dışarı atılıyor.

Bebeklerde Yutma Refleksinin Tam Olarak Gelişmemesi

Gelişmekte olan bebeklerde salya akıntısı, yutma hassasiyeti ve yutma koordinasyonuna yol açan oral duyusal-motor fonksiyonların olgunlaşmaması sonucu kendisini gösterebiliyor. Yutma, gönüllü olarak başlatılabilen ancak daha sonra refleks kontrolü altında olan fizyolojik bir süreç. Bundan dolayı bebeklerde bu refleks yeteri kadar gelişmediğinde salya akıntısı ortaya çıkabiliyor. Zaman içerisinde bebeğin yutma refleksini geliştirmesiyle salya akıntısında azalma görülebiliyor.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Görülmesi

Burun tıkanıklığı bebeklerde salya akıntısının temel sebepleri arasında yer alıyor. Bebeğin gelişim sürecinden bağımsız olarak ortaya çıkan salya akıntısında anne ve babaların bebekte burun tıkanıklığı sorunu olup olmadığına bakması önem taşıyor. Burun tıkanıklığı problemi yaşayan bebekler ağızdan nefes alıp veriyor. Bu nedenle ağızda biriken salya doğrudan akıntı halini alıyor. Eğer uyurken çocuğun ağzından salya akması durumuyla karşılaşıyorsanız bunun sebebi burun tıkanıklığı olabilir.

Bebeklerde Aşırı Salya Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Aşırı Salya Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde aşırı salya sebeplerini Drooling in Children isimli makaleden edinilen bilgiler ışığında şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Diş çıkarma sürecine girmek: Bebeklerde diş çıkarma süreci başladığında ağız çevresinde salya üretimi artabiliyor. Bu nedenle bu konuyu mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.
  • Beslenmek: Bebekler beslendiği sırada salya miktarı artabiliyor. Özellikle emzirme veya biberonla beslenme sırasında bebekler çok daha fazla tükürük üretiyor.
  • Enfeksiyon kapmak: Enfeksiyonlar tükürük bezlerini uyarabiliyor ve bu da daha fazla salya üretimine yol açabiliyor.
  • Sıkıntılı veya huzursuz olmak: Bebeklerin kendilerini huzursuz hissetmesi daha fazla salya üretimiyle doğru orantılı olabiliyor.
  • Fizyolojik, duygusal ve çevresel sebepler: National Library of Medicine’da yayınlanan makale, bebeklerde aşırı salya üretiminin fizyolojik, duygusal veya çevresel faktörlere de bağlı olduğunu ortaya koyuyor.

Eğer bebeğinizin salya üretiminin normalin dışında olduğundan şüpheleniyorsanız, konu hakkında mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Çok Salya Akıtan Bebekler için Neler Yapılmalıdır?

Çok Salya Akıtan Bebekler için Neler Yapılmalıdır?

  • Bebeğinizin salyasını sık sık silebilir ve yüzünü kuru tutabilirsiniz.
  • Bebeğinizin çenesinin altına bir bez yerleştirebilir veya önlük takabilirsiniz.
  • Bebeğinizin diş çıkarma sürecindeki tükürük miktarını azaltmak için diş kaşıyıcı kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ağız suyunu emmesine yardımcı olacak bir emzik tercih edebilirsiniz.

Salyası Çok Akan Bebek Kontrole Götürülmeli midir?

Salyası Çok Akan Bebek Kontrole Götürülmeli midir?

Eğer bebeğinizde aşırı salyaya neden olabilecek anormal bir durum veya endişe verici belirtiler varsa doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Doktorun bebeğinize uygun muhtemel nedenleri değerlendireceğini ve uygun tedavi veya önerilerde bulunabileceğini bilmelisiniz. Unutmayın ki her bebek farklıdır, bu nedenle bebeğinizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermeye özen göstermelisiniz.

Salya Döküntüsü Nedir?

Salya Döküntüsü Nedir?

Salya döküntüsü, bebeklerin salyalarının ciltlerine teması sonucu cilt hassasiyeti ve tahrişe neden olan bir durum. Bebeklerin tükürük bezleri gelişim sürecinde olduğundan, bu sorun özellikle üç aylık ve iki yaş aralığındaki bebeklerde sıkça görülüyor.

Bebeğinizin karşılaşması muhtemel sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak için ağız hastalığı ile ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizde salya akıntısının sebepleri hakkında mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;