Bebeklerde Bıngıldak Hakkında Merak Ettikleriniz

Bebeklerde Bıngıldak Hakkında Merak Ettikleriniz

Bıngıldak Nedir?

Yeni doğmuş bebeklerin baş kemiklerinin (özellikle ön parietal) arasında bulunan yumuşak yapıya bıngıldak denir. Bu bölgenin tıp dilindeki karşılığı ise fontaneldir. Ön ve arka bıngıldak olmak üzere ikiye ayrılır. Yapı olarak, bağ dokudan oluşur; üstü, saçlı deri ve deri altı yağ dokusu ile kaplıdır. Şekil olarak ise baklavaya benzetilir. Yenidoğan deneyimi olmayan aileler bu bölgeye zarar verecekleri endişesiyle çekinirler. Fakat travma yaratacak bir baskı olmadığı sürece elimizi sürmemizde bir sakınca yoktur.

Bıngıldak Ne İşe Yarar?

Doğum zamanı bebeğin baş yapısı henüz tam olarak oluşmamıştır. Bebeğin başı doğum kanalından geçerken; ayrık kafatası kemikleri ve arasında yer alan esnek doku bıngıldak sayesinde hafif bir şekil değiştirerek daha kolay geçer. Bu sayede anne ve bebek için doğum kolaylaşmış olur.

Bebeklerin beyni 2 yaşına kadar hızlı bir gelişim gösterir. Bıngıldak, kafa kemikleri arasında beynin sorunsuz bir şekilde gelişimini sağlamak için zemin hazırlar. Yani bebeklerin beyninin büyümesi ve gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması bıngıldak yapısı sayesinde mümkün olur. Eğer bebeklerde doğar doğmaz kafatası oluşmuş olsaydı, bu durum beynin büyümesine engel olurdu.

Bebeklerde Bıngıldak

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Zamanla bıngıldak sertleşir ve kapanır. Kapanma süreci bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Bunda genetik yatkınlık da etkilidir. Arka bıngıldak ilk bir ay içerisinde kapanırken, ön bıngıldağın kapanması 6 ila 18 ayı bulmaktadır. Bazı bebeklerde daha erken veya 2 yaşı bulan kapanma süreçleri olmaktadır. Bıngıldağın beklenenden geç veya erken kapanması çoğunlukla sorun teşkil etmez. Böyle bir durumda dikkat edilmesi gereken konu, aylık rutin doktor kontrollerinde baş gelişiminin istenilen seyirde ilerlemesidir.

Bıngıldak Ne Zaman Risk Taşır?

Bıngıldak Çökmesi

Bebeğin aşırı kusması, ishal olması ve yeterli sıvı alamaması gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu durumda bebeğiniz sadece anne sütü alıyorsa daha fazla emzirerek sıvı alımını artırıp, doktora götürmeniz gerekir.

Bıngıldak Şişmesi

Gözle görülür aşırı bir şişme ise menenjit, tümör, hidrosefali gibi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Normale dönmeyen şişkin bir bıngıldak, beyindeki bir enfeksiyonun işareti de olabilir. Özellikle bebeğinizin ateşi varsa veya olağan dışı bir şekilde uykuluysa derhal doktora götürmeniz gerekmektedir.

Bıngıldak Kapanması

Bazı bebeklerin bıngıldağı kapalı şekilde doğması doktor takibi gerektirir. Bıngıldak erken kapansa da, kafa kemikleri normalde kaynaşmamıştır, araları açıktır. Bu durum beynin ve başın büyümesine olanak sağlar. Fakat bazen kafa kemikleri arasındaki açıklık erkenden kapanır ise kraniosinostoz denilen durum oluşur. Bu süreçte ön bıngıldağın takibi önemlidir. Çünkü beyin gelişimini etkileyebilir.

Bebeklerde Damar Atımı

Bıngıldakta bazen damar atımı gözlemlenebilir, endişe etmeye gerek yoktur. Bebeğin ağlarken, öksürürken ve nefes alışverişi sırasında bıngıldakta meydana gelen hareketlilikler de normaldir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet

Benzer Başlıklar

Yenidoğan Bebek hıçkırık