Bebeklerde Hareketliliğin Artması

Bebeklerde Hareketliliğin Artması

Hareket etmeye başlayan bebeğinizi dikkatle izleyin. Bebeğinizdeki değişikliklere inanamayacaksınız.

Bebeğinizin karnınıza düştüğü andan itibaren yaptığı her hareketin özel bir anlamı vardır. O, hareket ettikçe gelişeceği için ona rahat ve ferah alanlar bırakmalısınız. Doğum sonrası bebeklerdeki hareketliliği anlamsız bulabilirsiniz. Hatta sinir sisteminin gelişmesi ile beraber istemsiz el, kol ve bacak hareketleri ortaya çıktıkça bu fikriniz daha da güçlenebilir.

Bu noktada iyi bir gözlemci olmanız büyük önem taşıyacaktır. Baş kontrolü, kollarla uzanma, elle tutma, destekli-desteksiz oturma, emekleme, sıralama, yürüme, koşma, merdiven inme şeklinde bir gelişim süreci ve ilk 6 aydaki kol ve bacak hareketleri bebeğin kaka yapmasını ve gaz çıkışını kolaylaştıran hareketler olduğunu unutmayın.

Bebeğiniz Artık Çok Hareketli

Bırakın hareket etsin!

Bebeğiniz emeklemeye başladığı andan itibaren dünyayı keşif için turlara başlar. Önce etrafındaki, oyuncak ve objelere meyil eder ama zamanla görüş alanına uzak noktaları da keşfeder. Çekmeceler en merak ettiği alanlardır. Oralara tutunup kalkmak ise, en eğlenceli oyun. Bu dönemde bebeğe geniş hareket alanı sağlayın. Ama bunu yaparken çevresinde sivri uçlu, keskin kenarlı eşyalar bulundurmayın.

Sehpa ya da masalardan sarkan örtü vb. eşyaları kaldırın. Bu dönemde çocuğunuz hızla kilo verebilir. Endişe etmeyin. Hareketli bebeklerin uykuya dalması daha hızlı olur, uyku derinlikleri ve süresi de artar.

Dikkat!

  • Yürümeye başlayan bebeğiniz, özellikle dışarıya çıktığınızda tek başına yürümek isteyecektir. Buna izin verin, ama gözünüzü de üzerinden ayırmayın.
  • Özellikle 1,5 yaşından sonra bebeğiniz merdivenleri çıkmak ve inmek isterse onu reddetmeyin, elinden tutarak merdivenleri çıkmasına izin verin.
  • Yolda yürürken çocuğunuzu her zaman sol elinizle tutun, elinizi bırakmaması gerektiğini ona öğretin.
  • Elektrik prizlerine karşı dikkat edin. Prizleri özel kapakla kapatın.
  • Bebeğiniz mutfaktaki çekmecelerle de oynayacak çekmecelerde bulunan keskin aletleri onun ulaşamayacağı yerlere kaldırın.
  • AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerde çocuğunuzu asla tek başına bırakmayın.
  • Havuz kenarlarından uzak tutun. Ayaklarına kaymayan ayakkabılar giydirin.
  • Uyuduğu karyola parmaklıklarının aralığı en fazla 6 cm. olmalıdır. Daha büyük genişliklerde kafasının bu boşluğa sıkışma riski olabilir.