Minik bebeğinizin beyni ilk 36 ayında inanılmaz bir hızla gelişir. Bebeğinizin zekası henüz doğmadan, anne karnındayken gelişmeye başlar. Sizin yedikleriniz, yaşadığınız hayat, alışkanlıklarınız bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini doğrudan etkiler. Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında büyük ölçüde tamamlanmış olur. Bu nedenle öncelikle zekayı olumlu yönde etkileyen Omega-3 ağırlıklı bir beslenme tablosu uygulayın.
Bebeğiniz doğduğunda ise, yine kendinize dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü anne sütü alan bebeklerde zeka gelişim hızı üst seviyeye ulaşıyor. İşte tam da bu yüzden yediklerinize, içtiklerinize ve yaşam tarzınıza çok özen göstermelisiniz.
12 aylık bebek beslenmesinde bebeğiniz doğduktan sonraki ilk ayında doğuştan gelen reflekslerini geliştirir. 3. ayına kadar da gözle takip belirginleşir. Yani refleksler yerini kontrol edebildiği hareketlere bırakır.
Mesela yatağına astığınız oyuncağı sallanmasını ya da dönmesini takip edecek, nasıl sallandığını, ne zaman durduğunu fark edecektir. Bu dönemde bebekler basit uyaranların da farkına varır. Renklerin koyuluğu, açıklığı, sesin sertliği, yumuşaklığını ayırt edebilir. İlk aylarda kendi kendine yapamadığı şeyleri, sizi takip ederek öğrenmeye çalışır. Bu nedenle onunla oynadığınız oyunlara ve seçtiğiniz oyuncakların işlevselliğine özen göstermenizde yarar var.
Görme 5. aya kadar keskinleşir. Nesneleri daha iyi görür, karmaşık olanları, renk farklılıklarını daha iyi kavrar. Özellikle hareket eden cisimler ilgisini daha çok çeker.
6 aylık bebek gelişiminde, ağzı onun için keşfetme aracıdır. Eline geçen her şeyi ağzına götürür. Buna ayakları da dahil. Etrafını ve kendini bu yolla tanır. Nesnelerin işlevi bu ayda onun için daha bir önem kazanır. Onunla oynarken nesnelerin adını söyleyebilir ve ne işe yaradıklarını basit kelimelerle anlatabilirsiniz. Sizi dikkatle dinleyeceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca takip ettiği nesneleri ondan uzaklaştırdığınızda takibi bırakmıyorsa, bu onun ne kadar dikkatli ve farkında olduğunu gösterir.
8 aylık bebek, oyuncak ve nesnelerin şekli, sesi ve işlevi arasında bağlantı kurar. Mesela kapı çaldığında birisinin geldiğini anlayıp oraya doğru bakar. 1 yaşına doğru artık nesneleri, basit amaçlarla da olsa kendi kullanabilir. Bebek gelişimini desteklemenin en iyi yolu canlı renklerde, ses çıkartan objelerle oynamasını sağlamaktır. Hareketlerinizi taklit ederek ve aklına gelen her şeyi deneyerek, ihtiyaç duyacağı hareketleri öğrenecektir.
Bu dönemde bebeklerde zeka gelişimi ilk 12 aya göre çok farklılıklar gösterir. Artık bebeğiniz sebep sonuç ilişkisini çözmüş ve kendine yeni yöntemler keşfetmiş olacaktır. Yukarıdaki nesneyi almak için taburenin üzerine çıkmanın mantıklı olduğunu kavrayacaktır mesela.
İkinci 12 ay zeka gelişimine katkıda bulunmak için size de çok önemli görevler düşüyor. Doğru yönlendirmeleriniz, seçtiğiniz oyun ve oyuncaklar ile bebeğinizin öğrenme hızına katkıda bulunursunuz. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile zeka gelişimini olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin demir eksikliği olup olmadığını kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin; ki bu doğrudan beyin, hafıza ve dolayısıyla zeka ile bağlantılıdır.
Unutmayın; çocuklarda zeka gelişimi 5 yaşına kadar şekillenir. Yani çocuğunuzun en önemli dönemi okul öncesidir. Zeka konusunda genetik faktörler çok önemli ama zeka; geliştirilebilen, arttırılabilen de bir olgudur. Bu nedenle çocuğunuzu doğru ve verimli aktivitelere yönlendirmeye, onunla kaliteli zaman geçirmeye önem vermelisiniz.