Çocuğunuzun gelişimiyle ilgili araştırmalar yapıyorsanız mutlaka “motor beceriler” kavramıyla da karşılaşmışsınızdır. Motor becerilerin gelişimi çocukların pek çok günlük aktivitesini doğrudan etkiliyor. Bunlardan biri de dil gelişimi. Peki, nedir bu motor beceriler? Gelin birlikte inceleyelim!
Büyümeyle birlikte bebeklerin vücutlarında fiziksel anlamda pek çok değişim gerçekleşiyor. Bebeklikten kalan yağlar eriyor, kemikler uzuyor ve kasları daha aktif bir şekilde kullanabilmek mümkün oluyor. Bu gelişim süreci yeni yetenekleri de beraberinde getiriyor. Bu yeteneklerin kazanımı ise motor gelişim ile mümkün oluyor.
Motor gelişimi çocuğunuzun büyük ve küçük kas gruplarını nasıl kullandığı ile ilgili bir kavram. Sinirlerin, kasların, tendonların ve kemiklerin birlikte çalışması sonucunda her biri motor beceriler olan yürümek, koşmak, zıplamak gibi pek çok eylemi yapmak mümkün oluyor. Motor beceriler kendi içerisinde kaba ve ince olmak üzere iki başlığa ayrılıyor. Her iki alanda da gelişim sağlanması çocukların zamanla ebeveynlerinden bağımsızlaşmasını sağlıyor.
Kaba motor hareketler, geniş kas gruplarının kullanımı ile gelişiyor. Bu becerilerin oluşmasının ince motor beceriler için de büyük önemi bulunuyor. Kaba motor kasların gelişimi ile bebeklerin kazandığı becerilerden bazıları şunlar:.
Kaba motor kaslar çocukların günlük aktivitelerinin pek çoğuna katılıyor. Bu sebeple bu kas gruplarının gelişiminin, çocuğun günlük hayata uyumu için büyük önemi bulunuyor.
Endonezya – Makassar Devlet Üniversitesi bünyesinde hazırlanan Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi’nde yayınlanmış bir makalede, motorik kasların gelişimi bireysel gelişimi etkileyen önemli faktörlerden biri olarak belirtiliyor. Kaba motor beceriler iyi geliştiğinde çocuklar genellikle anaokulunda öğretilen bağımsız etkinlikleri ve oyunlarda koşma, zıplama gibi bazı hareketleri iyi bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu durum çocukları hem akademik hem de sosyal açıdan olumlu etkiliyor.
Kimi zaman çocuklar kaba motor becerilerini geliştirmek için yardıma ihtiyaç duyabiliyor. Bu konuda ebeveynlere de büyük bir sorumluluk düşüyor. İrlanda Hükümeti tarafından yayınlanan Kaba Motor Becerilerinin Gelişimi isimli el kitapçığına göre çocuklarda kalın motor becerileri desteklemek için uygulanabilecek çeşitli egzersizler bulunuyor.
Örneğin; çocuğunuzun kas gücünü geliştirmek için ellerinin ve dizlerinin üzerinde durmasını isteyebilirsiniz. Bu pozisyondayken tek elini veya bacağını kaldırarak kas gücünü arttırmasını sağlayabilirsiniz. Bu egzersizi çocuğunuza daha eğlenceli bir şekilde yaptırmak için kitap okuma veya puzzle yapma gibi etkinlikleri bu pozisyondayken yaptırmayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun dengesini geliştirmek içinse ona parmak ucunda yürüme veya zıplama gibi etkinlikler yaptırabilirsiniz.
İnce motor beceriler, bir diğer adı olan küçük kas motor becerileri isimlendirmesinden de anlaşılacağı üzere küçük kasların gelişimiyle ilgili oluyor. Bu beceri el, ayak ve parmaklar gibi uzuvların gelişimini kapsıyor. İnce kaslarda gelişim merkezden dışa doğru gerçekleşiyor. Bu nedenle ince motor becerilerinin gelişebilmesi için kalın motor becerilerinin gelişiminin tamamlanması gerekiyor. İstanbul Üniversitesi bünyesinde hazırlanan Fiziksel Büyüme ve Motor Gelişim adlı kılavuzda yer alan bilgilere göre, ince motor becerilerinin gelişiminden etkilenen hareketlerden bazıları şunlar:
Bu hareketlerin gelişimi de çocuğun büyümesine paralel olarak ilerliyor. İlk gelişen ince motor hareketlerden biri, objeleri avuç içi ile kaba bir şekilde tutmak oluyor. Bu beceri baş ve işaret parmağını birleştirerek ince bir şekilde tutma becerisinin kazanılmasına doğru ilerliyor.
Birleşik Krallık – Güney Warwickshire Üniversitesi Ulusal Sağlık Sistemi Fonunun web sitesinde yayınlanan bir derlemeye göre, kavranabilen oyuncaklar bebeklik döneminde ince motor becerileri geliştirmek için tercih edilebilecek objelerden biri. İleriki dönemlerde ise yapbozlar ve bloklar gibi oyuncaklar çocukların ince motor gelişimi için faydalı olabiliyor.
Çocuğunuzun gelişim sürecine dair çok daha fazla bilgi için web sitemizin Çocuk kategorisindeki diğer içeriklerimize de göz gezdirebilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Çocuğunuzun motor gelişimi hakkında en doğru bilgi için çocuk sağlığı konusunda uzman olan hekimlere danışabilirsiniz.
Kaynaklar;