Bebeğiniz doğumundan itibaren hızla büyümeye başlar. Daha ilk haftadan itibaren bebeğinizdeki değişimi ve gelişimi gözlerinizle görebilir ve mucizeye an be an tanıklık edebilirsiniz. Bebekler özellikle 1. aylarını doldurduktan yani yeni doğan evresini atlatıktan sonra daha da hızlı büyümeye başlar… Ve bu dönemi takip eden günlerde ‘ilkler’ devri açılır. Bu ilkler arasında kuşkusuz en çok keyif veren minik bebeğinizin size gülümsediğini görmektir. İşte bebeğinizin ilkleri…
Bebeğinizin ilk gülümsemesini görmek size doyulmaz bir keyif yaşatır. Bebeklerin ilk gülücükleri 1 aylık olduklarında yüzlerinde belirir. Ama bu gülücük bilinçli değildir. Yani neşeli oldukları için gülmezler. Bu tamamen göz kaslarıyla ilgilidir. Göz kaslarını çalıştırmak için yüzlerinde gülümsemeye benzer bir durum oluşur. Bebeğinizin gerçek anlamda gülümsemesi 2 aylık olduğunda olacaktır.
İlk kahkaha genelde taklit üzerine gelişir. 4 aylık bebekler ses tellerini kontrol etmeye başlar ve duyduğu kahkahaları taklit eder. 1 yaşına gelene kadar da gülmek için farklı sesleri çıkaracak ve bir çok şekilde gülecektir.
Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra bir gün onu ayağını emerken bulabilirsiniz. Şaşırmayın. Bebekler bilgi toplamak için ellerine geçirdikleri her şeyi ağızlarına götürürler. Ancak bebekler için ayağı emmek ayrı bir yere sahiptir. Bebeğinizi bundan vazgeçirmeye çalışmayın çünkü bu aşama bir süre sonra kendiliğinden sonlanacaktır. Bunu hiç yapmasa da asla endişelenmeyin, çünkü her bebek diğerinden farklıdır.
6 aylıktan itibaren bebeğinizin dişleri çıkmaya başlar ilk başlarda ıslak bir tülbentle dişlerini silebilirsiniz 9-10 aylıktan itibaren ve bebekler çevresinde olan biten her şeyi taklit eder. Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığını bu aydan itibaren verebilirsiniz. Eğer yumuşak bir diş fırrçası satın alır ve dişlerinizi onun yanında fırçalarsanız o da sizinle birlikte diş fırçalamaya çalışacaktır.
Bebeğinizin ilklerinden bir diğeri de öpücük dağıtmak. Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir. Çünkü öpücük vermek için aynı anda iki işi yapması gerekir. Hem elini ağzına götürmek, hem de dudakları ile eline öpücük kondurmak…