Ve Emekleme Devri

Ve Emekleme Devri

Yürümenin alıştırma evresi: Emekleme

Bebeklerde emekleme yürümenin bir önceki aşamasıdır. Bebekten bebeğe değişse de çoğu bebek önce emekler sonra yürümeye geçer. Bebekler genelde 6-9 aylık olduklarında emeklemeyi öğrenir. Emeklemeye başlamadan önce, yüz üstü hareket etme fırsatı vermek faydalıdır. Bebekler bu dönemde yüz üstü sürünerek hareket etmeye ve zamanla bacaklarını ve kollarını da daha iyi kullanarak emeklemeye geçiş yaparlar.

Çünkü yüz üstü hareket zamanlarında bebeklerin kol ve bacak kasları gelişir. Ama her bebeğin gelişiminin birbirinden farklı olabileceğini unutmamanız gerekir. Bazı bebekler diğerlerine göre daha hızlı gelişim gösterir, bazıları ise yavaş olabilir.

Ve Emekleme Devri

Emeklemenin önemi

Emekleme önemlidir. Bu sayede bebekler yürüme için alıştırma yapar. Bazı bebekler öne, bazıları da arkaya doğru emekler. Bazı bebekler ise hiç emeklemeden sadece oturur. İlk başlarda acemi olabilirler. Ama kasları geliştikçe ve güçlendikçe emeklemelerini daha da geliştirirler.

Bebeğinize yardım edin!

  • Bebeğiniz emeklerken onun için çevresini de uygun hale getirmeniz iyi olur. Güvenliği elden bırakmamalısınız. Emeklediği yerler olabildiğince temiz olmalı. Hatta çevresinde ona zarar verebilecek eşya olmamalı. Emeklediği alandaki devrilecek eşyaları örneğin sehpa üzerlerindekileri kaldırın. Özellikle kış aylarında da zeminin kilim veya halı ile izole edildiğinden emin olun.
  • Bazı bebeklerin emeklemediği de görülebilir. Bunu bir sorun olarak kabul etmeyin. Sadece gözlemleyin. Mesela bebeğinizin oturmasında bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışın. Eğer sorun yoksa endişelenmeniz de yersizdir. Emekleme bir bebek için olumlu bir gelişme olsa da bebeğinizin emekliyor olmaması onda bir sorun olduğu anlamına da gelmez.
  • Bazı aileler ise, bebeklerine emeklemeleri için fırsat vermeyebilir. Bebeği sürekli bebek arabasında tutmak iyi bir yol değildir. Eğer bebeğinizin emeklemesini istiyorsanız, ona fırsat vermek zorundasınız. Onu yere temiz bir halının üzerine yüzükoyun yatırmalısınız. Eğer yerdeki halının temizliğinden emin olamıyorsanız bu duruma halının üzerine yıkanması kolay olan bir çarşaf serebilirsiniz. Bu yolla onu emeklemeye teşvik edebilirsiniz.