Bebeğiniz Yakınlarını Tanımaya Başlıyor

Bebeğiniz Yakınlarını Tanımaya Başlıyor

Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz o ilk andan itibaren onunla aranızda güçlü bir bağ hissetmeye başladınız, öyle değil mi? Onu kucağınıza aldığınızda bu bağın tahmin ettiğinizden çok daha güçlü olduğuna tanıklık ediyor olacaksınız! Peki ya aynı hisler, sizce bebeğiniz için de geçerli mi?

Küçük bebeğiniz bu dünyaya gözlerini açtığında onun için yepyeni ve aslında hiç alışık olmadığı bir süreç başlamış gibi görünüyor olabilir. Ancak durum tamamen böyle değil. Kids Health’da yayınlanan bir makale, bebeklerin doğduktan birkaç saat sonra ışığa, sese ve kokuya karşı duyarlı olmaya başladığını belirtiyor. Geçen birkaç saatin ardından çevresinde olup bitenlerden az da olsa haberdar olmaya başlayan yenidoğanların yakınlarını tanıması için ise biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu baştan kabullenmelisiniz. Peki, ne kadar zaman?

Uzman kadroya sahip bir ebeveynlik ve bebek platformu olan Parents’ta yayınlanan bir makaleye göre, doğumun ardından geçen üç aylık süreçte bebeklerin zihinsel gelişimi hızla devam ediyor. Bu üç aylık gelişim sürecinin ilk ayında yalnızca 15-20 santimetre uzağındaki kişileri ve nesneleri gören bebekler, üç ayın sonunda çevresinde duyduğu sesleri anlamaya, yakınlarında bulunan kişilerin yüzlerini tanımaya ve çok uzakta olmayan objeleri ve nesnelerin renklerini algılamaya başlıyor.


Bebek İlk Kimi Tanır?

Bebek İlk Kimi Tanır?

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi anne karnında başlıyor. Bununla birlikte bebekler, sosyal gelişim için gerekli donanımlara sahip olarak doğuyor. Daha dünyaya gelmeden önce anne ve babasının sesiyle tanışan bebekler, doğumdan sonraki ilk günlerde anne ve babasını seslerinden tanıyor. Gazi Üniversitesi bünyesinde hazırlanan “Bebeklik Dönemindeki Bağlanma Sürecine Genel Bakış” adlı makalede, özellikle ilk bir hafta içerisinde ebeveynlerinin seslerinin bebekleri güvende hissettirdiğini ve gelişimlerine olumlu katkılar sağladığını ortaya koyuyor.

Aileyle tanışmada, anne ve babasını sesinden tanıyan bebekler, bundan farklı olarak annesiyle geçen dokuz aylık dönem sayesinde ilk olarak annesini tanımaya çok daha yatkın oluyor. Annesinin sesini, kokusunu ve vücut sıcaklığını ilk andan itibaren tanıyan bebekler, onun o an yanında olup olmadığını da hissedebiliyor. Dolayısıyla bebeğiniz gözlerini açtığında minik yavrunuzla konuşarak, ona şarkılar söyleyerek ve dokunarak yanında olduğunuzu hissettirebilir ve zihinsel gelişimlerine bu şekilde destek olabilirsiniz.

Bebekler Yüzleri Ne Zaman Tanır?

Bebekler Yüzleri Ne Zaman Tanır?

Bebekler görme kabiliyetiyle doğmuş olsa da görme yeteneği yetişkin bir insan gibi tam olarak gelişmiş olmuyor. Doğumdan hemen sonra ışığa karşı yüksek oranda hassasiyet duyan bebekler, yüzleri ve nesneleri net olarak göremiyor ve dünyaya adeta bulanık bir şekilde bakıyor. Ancak birkaç saat içerisinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebekler yakın görüşlü olarak 15-20 santimetre uzaklığındaki yüzleri ve eşyaları daha net görmeye başlıyor.

Ortalama üç ay içerisinde ise bebeklerin görme becerisi hızla gelişiyor ve minikler çevresindeki yüzleri incelemeye ve tanımaya başlıyor. Özellikle her gün gördüğü yüzleri tanımaya çok daha yatkın olan bebekler, anne ve babanın yanı sıra yakın çevresindeki kişilere de hafızasında yer veriyor. Üç ayın sonunda kısa süreli de olsa başkalarıyla göz teması kuruyorlar. İlerleyen dönemlerde ise odaklanma ve gözle takip konusunda çok daha ileri seviyeye ulaşıyorlar.

Bebekler Hakkında En Merak Edilen Sorular

Bebekler Hakkında En Merak Edilen Sorular

Annelik ve babalık duygusunu ilk kez tadanlar ya da tadacak olanlar, bebekler hakkında pek çok soru işaretiyle baş başa kalabiliyor. Yenidoğanların uyku düzeninden beslenmelerine, günlük bakımlarından banyo seanlarına, gaz sancılarından bebek bezine kadar birçok detay ebeveynlerin araştırma yaptığı konular arasında yer alıyor. Elbette anne ve babaların bebeklerle ilgili merak ettikleri bunlarla sınırlı kalmıyor!

Bebeğiyle güçlü bağ kurabilmek, onun yüzlerinde tebessüm oluşturabilmek ve minik yavrusunu daha yakından tanıyabilmek isteyen ebeveynler bebeklerinin bağ kurmasıyla ilgili bazı soruların yanıtlarını arıyor. O sorulardan bazıları şu şekilde:

  • “Bebeğimin beni sevdiğini nasıl anlarım?”
  • “Bebeğim beni ne zaman tanıyacak?”
  • “2 aylık bebeğim beni tanır mı?”
  • “1 aylık bebeğim beni tanır mı?”

Eğer sizler de bu konuların yanıtlarını almak istiyorsanız sayfayı aşağı kaydırarak yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Uzman Dr. Nihan Çehreli’nin yenidoğan bebek gelişimi ve bakımı hakkındaki önerileri için ise web sitemizde yer alan diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz!

Bebeğinizin Sizi Sevdiği Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin Sizi Sevdiği Nasıl Anlaşılır?

Anne ve babalar, daha bebekleri doğmadan küçük yavruları için sınırsız bir sevgi beslemeye başlıyor. Bebeklerini kucaklarına aldıklarında bu sevgiyi göstermenin pek çok yolunu buluyorlar. Bebekler ise özellikle ilk aylarda ebeveynlerine olan sevgilerini gösterme konusunda biraz çekimser olabiliyor. Ancak tabii ki miniklerin anne ve babalarını aslında çok sevdiğini ve kuvvetli bir bağ kurduğunu gösteren bazı işaretler de bulunuyor. İşte, bebek davranışları üzerine yapılan bir araştırmaya göre bebeğinizin sizi sevdiğini kanıtlayan bazı davranışları:

  • Sizi görünce gözleri parlar ve gülümsemeye başlar.
  • Uzun süre yüzünüze bakar ve yüz hatlarınızı inceler.
  • Sesinizi taklit eder, sizinle konuşmaya çalışır.
  • Siz yanınızdayken neşeli çığlıklar atar, ellerini ve kollarını hareket ettirir.
  • Kucağınızdayken huzurlu görünür, rahatlar ve gevşer.
  • Yabancı bir ortamdayken sizi güvenli bir liman olarak görür, kafasını göğsünüze gömer.

Bebek Annesini Ne Zaman Tanır?

Dikkat Eksikliği Tespit Edilen Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda anne olarak küçük meleğinizin sevgi dolu bakışlarınızı görmesini istediğinizi tahmin ediyoruz! Endişelenmeyin, bebeğiniz sizin onun yanınızda olduğunuzu ve sevginizi daha doğduğu ilk andan itibaren hissediyor olacak.

Minikler annenin kokusuna, sıcaklığına ve sesine daha doğmadan aşina oluyor. Yani bebekler neredeyse dünyaya gelir gelmez annesinin varlığından haberdar oluyor. Tabii ki bunun en temel sebebi, annenin emzirme zamanlarında bebeğin bakış açısı içerisine girmesi. Gün içinde defalarca kez annesinin yüzünü yakından incelemeye fırsat bulan bebekler, bu deneyimi sayesinde öncelikle annesinin yüzünü tanıyor.

Bebek Babasını Ne Zaman Tanır?

Bebek Babasını Ne Zaman Tanır?

Dünyaya geldiklerinde babalarını seslerinden tanıyan bebekler, birkaç ay içerisinde babalarının yüzlerini de tanımaya fırsat buluyor. Tabii ki bunda babaların bebekleriyle geçirdikleri zamanlar da etkili. Özellikle ilk altı ay içerisinde bebeğinin yakınında olan ve onlarla temasta bulunan babalar, bebeklerinin zihninde hızlıca yer ediniyor.

2 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

2 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

Bebekler dünyaya gelmeden önce anneleriyle arasında güçlü bir bağ kuruyor. 9 ay boyunca anne karnında annenin kokusunu ve sesini duyabilen bebekler, dünyaya geldiklerinde annelerini hemen tanıyor ve bu güçlü bağı daha da kuvvetlendiriyor. Fakat tabii ki bu tanıma süreci tüm bebeklerde aynı olmuyor. 2 aylık bir bebek de annesiyle bağ kurma ve yüzünü tanıma konusunda başarılı olabiliyor.

Bebeğinizin gelişimini takip etmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” sayfamızı inceleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz!


1 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

1 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

Bebekler çoğunlukla annelerini daha dünyaya gelmeden önce tanıyor. Ancak annesinin yüzünü inceleme ve kaydetme konusunda bazen bir ay ve daha fazlası gerekli oluyor. Doğumdan birkaç saat sonra belirli bir mesafeye kadar görebilen bebekler, annesinin yüzünü yavaş yavaş keşfetmeye başlıyor. Zamanla annenin kokusu ve sesiyle birlikte bir bütün haline gelen yüz, bebeklerin hafızasında yer ediniyor. Bir aylık bebekler çoğunlukla artık annesini tanıma ve tepki vermede uzun bir yol katedebiliyor.

Bebeğinizin doğumundan üç yaşına kadar olan gelişimine dair bilmeniz gereken tüm uzman bilgiler ve size yardımcı olacak ipuçları için Bebeğinizin Gelişimini Takip Edin! linki üzerinden mail listemize abone olabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek gelişimi hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;