Bebeklerde Taklit Etme Dönemi

Bebeklerde Taklit Etme Dönemi

Minik çocuğunuz taklit dönemine girdi. Siz ne yaparsanız gözlemliyor ve aynısını yapmaya çalışıyor. Ona örnek bir anne olun! Çocuklarda taklit sık görülen durumlardan.

Çocuklarla konuşurken hatta onun yanında bir iş yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü her çocuk taklit eder ve çocuklar aslında taklit ederek öğrenir.

Neredeyse her çocuk için anne ya da babası tek rol modeldir. Sigara içen bir baba, bağıran bir anne, uygulanan şiddet vs. bunların tümü çocuklar tarafından normal karşılanabilir ve çocuklar, yetişkinler bunları yaptığı için kendileri de yapmak isteyebilir.

Taklit Devri

Peki çocuklar ne zaman taklit etmeye başlar? Çocuklarda 15. ayla bu dönem başlar. Bu nedenle özellikle 1. yaş gününden sonra çocukların yanında yaptıklarınıza, konuştuklarınıza, davranışlarınıza özetle her tür ayrıntıya dikkat etmeniz gerekir.

İşte taklitçi miniklere örnek olabileceğiniz bir liste:

  • İleride çocuğunuzun nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de öyle davranın. Yani ona model olun. Çocuğunuzun sizi gözlemlediğini ve tüm hareketlerinizi incelediğini unutmayın. Çocuğunuz doğru bir davranışınızı taklit ettiğinde onu takdir edin. Bazen küçük bir gülümseme bile yeterlidir.
  • Çocuğunuz yanlış bir davranışınızı taklit ettiğinde, tepkiniz sert olmasın. Sizi sigara içerken gören çocuğunuz bunu taklit ediyorsa çocuğunuza “ Benim bu davranışım doğru değil. Gel biz başka şeyler yapalım” diyebilir ve dikkatini başka bir şeye yönlendirebilirsiniz.
  • Çocukların olayları muhakeme becerileri daha gelişmediği için bazen tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Mesela siz mutfakta değilken, çocuğunuz yemek yapmaya çalışabilir. Bu yüzden çocuğunuzun güvenliğine dikkat edin. Çocuğunuza sınır koyun. Aksi takdirde taklit ederken size, kendisine ve eşyalarınıza zarar verebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuza öfkelenmeniz ve bunu göstermeniz onu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden onu azarlamak yerine, ona sınırlar koymaya çalışın. Bunu yaparken de kısa ve net cümleler kurmaya çalışın.
  • Çocuğunuzun sizi veya çevresindekileri taklit etmesi gelişimine ait doğal bir süreç. Ama çocuğunuz kendi davranışlarını en aza indiriyor ve sürekli başkaları gibi davranıyorsa, bu noktada müdahale etmelisiniz. Bunu yaparken, ona bunu anlatmanız gerekir. Ona kendisi gibi olmanın daha güzel bir davranış olduğunu söyleyin.
Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır