Anne sütünün bebekler için ne denli önemli olduğu hepimizin malumu. Fakat faydaları ile son dönemde oldukça sık karşımıza çıkan keçi sütü de -anne sütünün yetersiz olması halinde- buna bir alternatif olmaya kararlı görünüyor. Keçi sütünün içeriği ve özelliklerine dair merak ettiğiniz tüm detaylar, sayfanın devamında!
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanmış olan Bileşimi ve Sağlık Üzerine Etkileri Açısından; Eşek ve Keçi Sütü adlı makalede doğumdan sonra ilk altı aylık süreçte anne sütünün tek başına yeterli olduğu belirtiliyor. Hatta bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını ilk aylarda tek başına karşılayan anne sütünün, ek besinlerle desteklenerek mümkünse ilk iki yıl boyunca sürdürülmesi öneriliyor.
Peki ya bebek çeşitli nedenlerle anne sütü alamıyorsa? Aklınıza ilk olarak inek sütü gelmiş olabilir. Ancak inek sütü alerjisi, bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen besin alerjisi olarak öne çıkıyor. İşte tam olarak bu nedenle diğer memelilerin sütlerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Sizleri sayfanın devamında, bu araştırmaların odağında yer alan keçi sütü ile alakalı pek çok ilginç detay bekliyor!
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi’nde yayınlanmış olan Keçi sütü: Bebek beslenmesinde ilk tercih mi olmalı? isimli derlemede, keçi sütünün inek sütüne göre daha az alerjen olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca keçi sütünün yüksek oranda küçük çaplı yağ kürecikleri ve düşük düzeyde αs1-kazein (büyüme, gelişme ve canlılığın sürmesi için gerekli tüm amino asitleri barındıran protein) içerdiği paylaşılıyor.
İlgili kaynakta, farklı hayvanlardan elde edilen sütlere kıyasla keçi sütünün sindiriminin daha kolay olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte keçi sütünün yapısal bileşenleri yüksek oranda protein, protein olmayan azot (karnitin) ve fosfat da içeriyor. Bu sayede keçi sütü gastrointestinal dengenin korunmasına da destek sağlayabiliyor.
*Demet Altun ve Serdar Ümit Sarıcı tarafından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi bünyesinde yayınlanan “Keçi sütü: Bebek beslenmesinde ilk tercih mi olmalı?”isimli makaleden alıntılanmıştır.
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan makalede, keçi sütünün vitamin vitamin içeriği açısından zengin bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu sütün bebek için yeterli miktarlarda A vitamini ve B3 vitamini desteği sağlayabildiğine dikkat çekiliyor. Hatta bebeklerin ilk altı ay yalnızca keçi sütü ile beslenmesi durumunda A vitamini, tiamin, riboflavin ve pantotenik asit bakımından Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan günlük ideal beslenme referans değerlerine göre aşırı yüklenmiş olacağı ifade ediliyor. Dolayısıyla keçi sütü bebeklerin beslenmesi için ideal bir seçenek olarak görülmüyor.
Keçi sütü folik asit ve B12 vitamini açısından incelendiğinde ise bu gıdanın inek sütüne kıyasla yetersiz olduğu görülüyor. 1 litre anne sütündeki folik asit düzeyi 50 mikrogram iken keçi sütünde bu değer 6 mikrogram olarak ölçülüyor. Keçi sütü: Bebek beslenmesinde ilk tercih mi olmalı? isimli makalede özellikle altı aylık bebeklerde bebeğe oral folik asit desteği sağlanmadığı sürece, bebekte folik asit eksikliğine bağlı megaloblastik anemi gelişebileceği belirtiliyor. Keçi sütünün C ve D vitamini açısından yetersiz olması da bebeklerin keçi sütü ile beslenmeleri durumunda gıda anlamında desteklenmeleri gerekliliğini gözler önüne seriyor.
Anne sütü noksanlığında ilk akla gelen inek sütü oluyor. Fakat araştırmalar, besin alerjisi riskini işaret ediyor. Üstelik bebeklerde besin alerjisi hayati risklerden tutun da kronik hastalıklara kadar uzanan pek çok farklı etkiye neden olabiliyor. Keçi sütü ile ilgili yürütülen alerjinite çalışmaları incelendiğinde ise şaşırtıcı bir gerçek karşımıza çıkıyor. Keçi sütünün protein karakteri ve alerjinite özellikleri inek sütü ile birçok ortak özellik taşıyor. Yani anlayacağınız; keçi sütü özellikle yeni doğan bebekler için anne sütü yerine geçemeyecek kadar alerjen özellik taşıyor.
*Demet Altun ve Serdar Ümit Sarıcı tarafından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi bünyesinde yayınlanan “Keçi sütü: Bebek beslenmesinde ilk tercih mi olmalı?” isimli makaleden alıntılanmıştır.
Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen ve bebeklere keçi sütü verilebilir mi sorusuna yanıt arayan bir çalışma bebeklerde keçi sütü tüketimi hakkında anlamlı veriler sağlıyor. 62 sağlıklı yenidoğan, doğumu takip eden ilk 72 saat içerisinde başlamak kaydıyla 168 günlük olana kadar keçi sütü maması ya da inek sütü maması ile besleniyor. Her iki grupta yer alan bebekler ağırlık kazanımı açısından benzer gelişme gösteriyor. Fakat keçi sütü maması ile beslenen bebeklerin bağırsaklarında daha fazla hareketlilik olduğu belirtiliyor.
Keçi sütünün alerjenite çalışmaları incelendiğinde anne sütü yerine geçemeyecek özellikte olduğu görülüyor. Ancak keçi sütünün faydaları arasında yüksek antioksidan ve antiplatelet özellikleri öne çıkıyor. Bundan dolayı keçi sütünün gerekli işlemlerden geçirilerek çocuklar ve yaşlılar gibi özel gruplarda gıda desteği olarak kullanılabileceği belirtiliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi’ndeki makale, anne sütünün verilemediği durumlarda bebeğin beslenmesi için keçi sütünün kullanabileceğini belirtiyor. Fakat öncesinde keçi sütünün içeriğinde eksik olan demir, folat, vitamin B12, C ve D içeriği bakımından zenginleştirilmesini şart koşuyor. Ayrıca yüksek elektrolit içeriğinin dengelenmesine de bir diğer gereklilik olarak dikkat çekiyor.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün yayın organı Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi’nde yer alan Keçi Sütü Kalitesinde Yeni Gelişmelere Bir Bakış isimli makale, keçi sütü kalitesinin hijyeniklik, besin değeri, teknolojik ve duyusal parametrelere göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. İnek sütüne alternatif olarak kullanılabileceği belirtilen keçi sütünün steril şartlarda üretilmesi önem taşıyor. Sözün özü, keçi sütünün ham haliyle değil; pastörize edildiğinde bebekler için uygun özellikte olabileceği ifade ediliyor.
Bebek bakımı hakkında daha fazla farkındalık kazanmak ve bebeğinize en doğru bakımı sunmak için Bebek Beslenmesi kategorimizdeki diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz. |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin beslenme düzeni hakkında bir olumsuzluk olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız.
Kaynaklar;