Ay Ay Anne Karnında Bebek Gelişimi

Ay Ay Anne Karnında Bebek Gelişimi

Bazı bebekler dünyaya prematüre (erken doğum) bazıları ise beklenenden biraz daha geç gelir. Doğum zamanları ne olursa olsun, tüm bebekler aynı gelişim aşamalarından geçer ve bu aşamalar 9 aylık bir süreçte tamamlanır. İşte ay ay anne karnındaki bebek gelişimi ile ilgili bilgiler!

Bebekler özellikle ilk aylarda sıklıkla sindirim sistemi sorunu yaşar. Hatta bu sorunu yaşamayan bebek yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni yaşama alışmak diye özetlenebilir. Yeni doğan bir bebek hayata alışmaya çalışırken mide-bağırsak sisteminin olgunlaşması da zaman alır.

Bu nedenle anneler en başta gaz sancıları olmak üzere reflü ve kabızlık gibi sorunlarla sık yüzleşir. Bebeklerin en sık yaşadığı sindirim problemlerini 4 ana başlığa ayırmak mümkün…

1.AY

Babanın spermiyle annenin yumurtası birleşir ve döllenme gerçekleşir. Hayat burada başlar. Döllenme, birkaç dakika içinde veya iki üç gün içinde gerçekleşebilir. Döllenme gerçekleştiğinde, yeni ve benzersiz bir insan vücudu gelişmeye başlar. En erken aşamaya ‘’zigot’’ adı verilir. Zigot, bir kum tanesinden daha küçüktür. Hücre bölünmesi döllenmeden hemen sonra başlamaktadır.

Bunu biliyor muydunuz?

Döllenmede çocuğun gelişimi için gerekli olan genetik bilgilerin her biri mevcuttur: saç rengi, göz rengi, cilt rengi ve boyu. Hatta bir piyanist, vokalist veya bilgisayar programcısı gibi yetenekli ya da analitik olma ihtimali bile bu genlerin içinde bulunmaktadır.

Üçüncü ve dördüncü haftalar arasında gelişen bebeğinizin kalbi atlamaya başlar. Kol ve bacak gelişmeye başlar. Yüz – gözler, kulaklar, burun ve ağız – biçimlenmeye başlar.

2.AY

Bebeğiniz bu dönemde gelişiminin sadece 5. haftasında olmasına rağmen döllenmesinden 10.000 kat daha büyüktür! 2.5 cm uzunluğundaki bebeğiniz bir fıstıktan bile daha hafif.

2. ayda bebeğinizin kalbi ve kan dolaşımı gelişmeye devam eder. Kalbi, sizin kalbinizden %20 oranda daha fazla kan pompalama hareketi yapar. Bebeğinizi altıncı haftada ultrason ile gördüğünüzde, ne kadar gelişmiş olduğuna çok şaşıracaksınız.

Bunu biliyor muydunuz?

Bebeğin gelişiminin ikinci aydan sonra yavaşlaması iyi bir şeydir. Eğer yavaşlamazsa bebeğiniz doğduğunda ağırlığı 10 tonu bulabilir!

İkinci ayın sonunda, bebeğiniz fetüs haline gelir. Bu dönemde tüm organları aktif haldedir ve gelişime açıktır. Aynı zamanda gözleri de gelişir ve parmaklarını bir cisim etrafında kıvırabilir. Hıçkırıklar ve dilinde tat alma tomurcukları oluşmaya başlar.

3.AY

Bebeğiniz 3. ayda neredeyse 28 gram ağırlığında ve plasenta dokusundadır. Artık 20 dişin altyapısı oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde pankreas, insülin salgılamaya başlar. Ayrıca bu dönem bebeğiniz için hareket zamanıdır. Hareket anne tarafından hissedilemez, ancak bebeğiniz bu dönemde beş dakikadan fazla yerinde durmaz ve anne karnında saatte yaklaşık 20 kez pozisyon değiştirir.

Bunu biliyor muydunuz?

15. haftada yüksek ses bebeği rahatsız edebilir. Anne karnına doğru dinletilecek sessiz ve sakin müzikler bebeğinizi rahatlatır ve sakinleştirir.

4.AY

4. ayda bebeğiniz 20 cm uzunluğundadır ve hareketleri anne tarafından hissedilebilir. Parmak izleri oluşmuştur ve tırnakları uzamaya başlar. Bu dönemde göbek bağı anneye değil, plasentaya bağlıdır ve bebeğin hızlıca gelişmesi için gerekli olan besin ihtiyacı buradan karşılanır.

5.AY

Bunu biliyor muydunuz?

15. haftada yüksek ses bebeği rahatsız edebilir. Anne karnına doğru dinletilecek sessiz ve sakin müzikler bebeğinizi rahatlatır ve sakinleştirir.

Bebeğinizin ağırlığı beşinci ayın sonuna kadar yaklaşık 400 grama çıkacaktır. Bu dönemde işitme duyusu, ince saçları ve kaşları gelişir. Bebeğin vücudu, birkaç ay içinde doğuma hazırlık için baş aşağı pozisyona geçer. Ayrıca, kremsi beyaz bir madde (vernix) bebeğin ince saçlarına ve cildin kırışıklıklarına yapışır. Bu “cilt kremi”nin gebeliğin geri kalan haftaları boyunca bebeği koruduğu düşünülmektedir.

6.AY

Bu ayda bebeğiniz bir kilo daha ağırdır. El koordinasyonu artar ve ve parmaklarını hareket ettirebilir. Bebeğiniz hala karanlıkta olduğu halde gözleri açılır. Rahim, ışığın biraz görülebilmesini sağlar, böylece bebeğiniz aydınlık ile karanlık arasında ayrım yapmaya başlar.

7.AY

Bebeğin cildi anne karnında suyun içinde çok kaldığı için kırışır. Bebeğinizin cildi, doğumundan birkaç hafta sonrasına kadar bu şekilde kalır. Bu sırada kirpikleri gelişir ve cildin altında yağ birikimine devam eder. Artık gelişme yedinci ayına girerken, şu anda doğan bir bebek medikal teknoloji yardımıyla hayatta kalma şansına sahiptir. Ayrıca bebeğiniz vücut sıcaklığını regüle etmeye başlar.

8.AY

Bebeğinizin göz bebeği çevresindeki iris ışığa karşı genişleyebilir veya daralabilir. Bu dönemde bebeğinizin ağırlığı 2-3 kilo arasındadır. Vücudu doğumdan sonra nefes almasına yardımcı olan kimyasal bir madde (yüzey aktif madde) üretir. Sekizinci ayda bebeğin doğumdan sonraki davranışlarını da etkileyecek dört ayrıştırıcı davranışsal durum ortaya çıkmaya başlar: Uyku, uyanıklık, aktif uyanıklık ve ağlama.

Bunu biliyor muydunuz?

Geçen aydan bu yana bebeğinizin yağ ve kas dokusu yaklaşık bir kilo ağırlık kazanır. Boyları ise 40 cm civarındadır.

9.AY

Bebeğinizi kilosu bu dönemde yaklaşık 2.5-3 kg arasındadır ve dokuzuncu ay içinde yaklaşık 500 gram daha alırlar. Bütün organ gelişimleri doğum için tamamlanmıştır. Anne antikorları bebeğe kızamık, su çiçeği, boğmaca ve diğer hastalıklardan korunma sağlamak için plasentadan geçer. Bebeğinizin bağışıklık sistemi halen olgunlaşmamıştır. Bu dönemde bebeğiniz doğumda ortalama (3.4 kilogram) ve 50 cm uzunluğunda olur. Plasentanın boyutu bebeğinizin ebatındadır ve göbek bağı bebeğinizin boyu ile aynıdır.

Bunu biliyor muydunuz?

Bebeğinizin doğumundan önceki gün ve saatlerde, hatta doğum sırasında bile amniyotik sıvı her üç saatte bir sürekli olarak yenilenir.

Kaynak: http://wrtl.org/fetal-development/babys-development-month-by-month