Bebek sahibi olacağını öğrenen ebeveynlerin cevabını merak ettiği soruların başında “acaba cinsiyeti ne olacak?” gelir. Cinsiyeti öğrendikten sonra da bebeğe konulacak isim ve yapılacak hazırlıklar için tatlı bir telaş başlar ama cinsiyeti tam olarak öğrenmek için ilk 3 ayın dolmasını beklemek gerekir.
Bebeğin cinsiyeti döllenme gerçekleştikten sonra oluşur. Yani aslında cinsiyet baştan beri bellidir. Fakat dışarıdan anlaşılabilir olması için dış üreme organlarının tamamen oluşması gerekir. 16. haftadan itibaren cinsiyet tam olarak anlaşılır. Fakat bebeğin cinsel organının tam olarak gözükmemesi veya kordon bağının cinsel organa yakın olması tahminlerde yanılmaya sebep olabilir.
Eğer döllemeyi gerçekleştiren sperm X kromozomu taşıyor ise bebeğin cinsiyeti kız, Y kromozomu taşıyor ise erkek olur.
Bebeklerin cinsiyeti belirlenirken cinsel organlarına bakılır. Erkek bebeğin cinsel organ oluşumu 12. haftada başlar. 16. haftada da testisleri olması gereken yerde bulunur. Bu nedenlerle erkek bebeğin cinsiyeti 13. ve 16. haftalar arasında, kız bebeğe göre daha erken belli olur.
Kız bebeğin cinsiyeti en erken 16. ile 18. haftalarda anlaşılır. Kız bebeğin cinsiyetinin daha geç anlaşılmasının sebebi üreme organlarının daha geç gelişmesiyle ilgilidir. Kız bebeğin cinsiyeti belirlenirken cinsel organın bulunduğu kısımdaki gelişim takip edilir. Bebeğin anne karnındaki duruşu ve cinsel organın net olarak gözükmemesi cinsiyetin belirlenmesini zorlaştırır.
Bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bebeğin anne karnında aldığı pozisyon, cihazın kalitesi, kontrolü yapan doktorun tecrübesi cinsiyetin tam olarak tespitinde önemli etkenlerdir.
Üç Boyutlu Ultrason11. ve 14. haftalar arasında erken dönem bebeğin cinsiyetini öğrenmek için kullanılan etkili bir yöntemdir. Bebeğin gelişimini takip açısından detaylı bilgi verir.
Aşağıdaki 3 yöntem riskli gebelikler için kullanılır. Asıl amaç anne ve bebeğin sağlığını ilgilendiren konularda değerlendirme yaparken bilgi elde etmektir. Bununla birlikte çıkan sonuçlar arasında bebeğinizin cinsiyeti de yer alır. Bir miktar risk barındırdığı için zorunlu durumlar dışında yapılmaması gerekir.
Amniyosentezİğne yardımıyla, gebelik kesesinden bir miktar sıvı alınarak yapılır. Bu testin asıl amacı ileri yaş gebeliklerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemektir. Bu işlemle bebeğin cinsiyeti de öğrenilmiş olur.
Koryon Villus BiyopsisiGebeliğin 9.-13. haftalarında uygulanabilir. Özel bir iğne yardımıyla plasentadan ufak bir parça alınır. Bu test bebekte genetik bir hastalık varsa tespit etmek amacıyla yapılır. Testin sonucunda bebeğin cinsiyeti de öğrenilir.
KordosentezBebeğin göbek kordonundan alınan kan hücresine bakılarak yapılır. Kalıtsal hastalıkların belirlenmesinde kullanılır. Kromozom yapısına bakıldığı için bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi de verir.
Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için çok erkendir. Çünkü cinsel organları henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeğiniz 10 haftalık iken cinsiyetinin kız veya erkek olduğunu ultrason cihazı ile bilmek mümkün değildir.
11. haftada bebeğinizin üreme organları henüz tam olarak gelişmediği için cinsiyeti tam olarak anlaşılmaz. Bebeğinizin cinsiyetini tam olarak öğrenmek için bir süre daha beklemeniz gerekir.
12. hafta içerisinde ultrasonla bakılırken çıkan sonuca göre bebeğin cinsiyeti hakkında fikir yürütülebilir. Bebeğin aldığı pozisyon, kordonun genital bölgeye yakın bir yerde olması gibi etkenler tahminlerde yanılmaya sebep olabilir. Bu nedenlerle yüzde yüz doğru sonucu almak mümkün olmayabilir. İlerleyen haftalarda farklı bir sonuçla karşılaşma ihtimaliniz olabilir.
Gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin gelişim aşamalarını ve hamilelik sürecinde sizi nelerin beklediğini merak ediyorsanız tıklayınız.
Kaynaklar: