Hamilelik olağanüstü bir deneyim olsa da bu sürecin bedeni bir dizi fizyolojik değişikliğe uğrattığı bir gerçek. Hamilelik döneminde sık karşılaşılan semptomlardan biri de kasık ağrısı. Peki, bu yaygın semptomun sebepleri nelerdir, kasık ağrısını hafifletmek için hangi yollara başvurulabilir? Gelin, birlikte göz atalım!
Hamilelik sürecini birçok kadın için mutluluk verici bir serüven olarak tanımlayabiliriz. Elbette ki bu sürecin iyi ve mutlu geçebilmesi için vücutta yaşanan değişikliklerin yol açtığı rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olmak önem arz ediyor. Hamilelikte yaygın olarak görülen kasık ağrısı da bu rahatsızlıklar arasında yer alıyor.
Australian Journal of General Practice tarafından yayınlanan Pelvic Girdle Pain in Pregnancy adlı makaleye göre, hamile kadınların yüzde 84’ünde kasık ağrısına rastlanıyor. Her hamilelik deneyimi farklı olduğundan kasık ağrısının nedenleri de çeşitlilik gösterebiliyor. Kasık ağrısının yaygın nedenlerinden hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğine kadar tüm detaylar bu dosyamızda yer alıyor. Bilinçli bir hamilelik süreci için bilmeniz gerekenler sayfanın devamında!
Kasık bölgesi, vücudun alt kısmında uyluk ve karnın arasında yer alıyor. Kasık bölgesi erkek ve kadın vücutlarında anatomik olarak farklılık gösteriyor. Kadınların kasık bölgesinde üreme sistemi organları olarak rahim, yumurtalıklar ve fallop tüpleri bulunuyor.
Hamilelikte kasık ağrısı önemli bir durum olup kimi zaman endişe yaratabiliyor. Kasık ağrısı bazı durumlarda normal karşılansa da ağrıların altında birtakım önemli rahatsızlıklar da yatabiliyor. İşte hamilelikte kasık ağrısının bazı nedenleri:
Sol Kasık Ağrısı Ne Anlama Gelmektedir?
Healthline isimli global sağlık platformunda yayınlanan The Most Common Reasons Women Have Left-Sided Groin Pain adlı içeriğe göre, hamilelik sırasında sol kasık ağrısı özellikle rahmin hızla genişlemeye başladığı 13 ila 27 haftalık dönemde sık görülebiliyor. Kasık bölgesinin önünde yer alan yuvarlak bağlar fetüs büyüdükçe normal zamanlardan daha fazla çalışma eğilimi gösteriyor. Bu bağların gerilmesi de sol kasık ağrısına sebep olabiliyor.
Sağ Kasık Ağrısı Ne Anlama Gelmektedir?
Sağ kasık ağrısı da sol tarafta olduğu gibi rahmin genişlemesi sebebiyle gerçekleşebiliyor. Verywell Health platformunda yayınlanmış uzman jinekolog onaylı 14 Causes of Female Groin Pain adlı makaleye göre bu ağrı idrar yolu enfeksiyonu, apandisit veya preeklampsi gibi sorunlardan da kaynaklanabiliyor. Bu nedenle hamilelikte kasık ağrısı yaşadığınız dönemlerde mutlaka uzman hekime danışmalısınız.
WebMD adlı sağlık platformunda yayınlanan uzman hekim onaylı Round Ligament Pain During Pregnancy adlı makaleye göre,
Unutmamalısınız ki hamilelikte kasık ağrısı ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle herhangi bir tedavi yöntemi veya tavsiyeyi uygulamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Özellikle uzun süren veya şiddetli kasık ağrılarında doktora gitmeyi asla ertelememelisiniz. |
Hamilelikte ağrılar çoğu zaman normal görülse de ciddi bir sorunun belirtisi olma ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor. Gebelikte sık görülen ağrılardan biri olan kasık ağrısının şiddeti ve süresinin doktor tarafından değerlendirilmesi önem arz ediyor. Bu nedenle hamilelikte kasık ağrısı yaşamanız durumunda mutlaka doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Hamilelikte kasık ağrısının tedavisi ağrının sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Uzman hekime danışarak ağrınıza uygun tedaviyi öğrenebilirsiniz. Hekiminiz dinlenme, ilaç, egzersiz, fizik tedavi veya diyet önerilerinde bulunabilir. Fizyoterapist yönlendirmesiyle yapılacak egzersizler ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik değişimlerle ilgili aklınıza takılan farklı sorular varsa, Hamilelikte Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Oluşabilir? adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Hamilelikte kasık ağrısı veya herhangi bir olumsuz durumla karşılaşırsanız mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.
Kaynaklar;