Hamilelikte İshal Neden Olur?

Hamilelikte İshal Neden Olur?

İshal gibi bağırsak problemleri hamilelik döneminde sık sık görülebiliyor. Bu dönemde genellikle hormonlar, beslenme düzeni ve stresle tetiklenen ishal sorununu daha detaylı bir şekilde ele almaya ne dersiniz?

Değişen hormonlar, sık sık gelen acıkma ve uyku sinyalleri, mide bulantısı ve eklem ağrıları derken gebelik süreci kimi kadınlar için oldukça zorlu geçebiliyor. Hamilelik döneminde ishal ve kabız gibi bağırsak problemlerine de sıklıkla rastlanabiliyor. Bu dönemde şiddetli ve sık sık tekrarlayan bir ishal probleminiz varsa bu durumun ciddi sonuçlara yol açabileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla hamilelikte ishal nasıl geçer ve ishale ne iyi gelir gibi soruları tüm detaylarıyla öğrenmenizde fayda var. Arkanıza yaslanın ve daha rahat bir hamilelik dönemi için sözlerimize kulak verin!

Hamilelikte İshal Normal midir?

Hamilelikte İshal Normal midir?

Healthline sitesinde yer alan Remedies for Diarrhea During Pregnancy isimli makaleye göre, hamilelik döneminde ishal olmak son derece doğal. Hamilelik süreci pek çok rutini değiştiriyor. Hamilelikte beslenme programları değiştiği gibi yemek yeme saatlerinde de farklılıklar yaşanıyor. Bununla birlikte uyku ve çalışma saatlerinde de değişiklikler meydana geliyor. Dolayısıyla vücudunuz meydana gelen değişikliklere uyum sağlamaya çalışırken ishal gibi bazı problemlerle baş etmek zorunda kalabiliyor.

Gebelik sürecinde ishal ve kabızlık birçok kadında görülebiliyor. Bu durum çoğu zaman normal karşılansa da devam eden ishallerde doktorunuza başvurmayı unutmamalısınız. Nitekim normal şartlarda bile zorlayıcı bir rahatsızlık olan ishal, hamilelik döneminde kendinizi daha rahatsız hissetmenize neden olabilir.

Hamilelikte İshalin Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte İshalin Nedenleri Nelerdir?

  • Hamilelik döneminde beslenme programının değişmesi midenin çalışma düzenini bozarak ishale sebep olabiliyor.
  • Hamilelik döneminde meydana gelen yeni gıda hassasiyetleriyle birlikte yıllar boyunca tolere edebildiğiniz besinlerin birçoğu gaz, mide rahatsızlığı veya ishale yol açabiliyor.
  • Doğum öncesi alınan vitaminler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir hayli önemli. Ancak bu vitaminler kimi zaman mideyi rahatsız ederek ishale temel hazırlayabiliyor.
  • Değişen hormonlar da sindirim sisteminizin hızlanmasına neden olarak ishal oluşumuna sebebiyet verebiliyor.

Bahsettiğimiz gibi ishal, hamilelik döneminde sık karşılaşılan bir rahatsızlık. Ancak hamilelik döneminde meydana gelen ishallerin tümü hamilelikle ilgili olmayabiliyor. Akut gastroenterit gibi viral enfeksiyonlar, bağırsak parazitleri, gıda zehirlenmesi ve kullanılan ilaçların yan etkileri ishale yol açabiliyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğünün yayınladığı Akut Barsak Enfeksiyonları (İshaller) isimli içeriğe göre, akut gastroenterit enfeksiyonunda ishal ana bulgu olup ishale bulantı, ateş, kusma ve karın ağrısı da eşlik edebiliyor. Bu nedenle ishal belirtileri gözleniyorsa doktora başvurulması öneriliyor.


İshal Erken Doğum Belirtisi Olabilir mi?

İshal Erken Doğum Belirtisi Olabilir mi?

Verywell sitesinde yayınlanan 7 Signs That Labor Is Near isimli makaleye göre, hamileliğin son dönemlerinde görülen ishal erken doğumun bir belirtisi olarak kabul edilebiliyor. Bu durumda ishal, doğumdan birkaç gün önce başlıyor. Ancak bu durumun kişiden kişiye değişebileceğini belirtmek gerekiyor.

Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir mi?

Medical News Today sitesinde yayınlanan What To Know About Diarrhea During Pregnancy isimli makaleye göre, kısa süreli ve devam eden ishaller anne adayı ve fetüs için zararlı olabilecek ciddi dehidrasyona ve yetersiz beslenmeye sebep olabiliyor. Hamilelik döneminde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız en kısa sürede hekiminize danışmalısınız.

  • Kan veya irin içeren dışkı
  • 48 saatten uzun süren ishal
  • 24 saatlik bir süre içinde altı veya daha fazla dışkı
  • 39 derece veya daha yüksek ateş
  • Sık kusma
  • Rektumda veya karında şiddetli ağrı
  • Koyu renkli idrar
  • Susuzluk, ağız kuruluğu ve sersemlik hissi

Hamilelikte İshal Nasıl Önlenir?

Hamilelikte İshal Nasıl Önlenir?

İshali önlemek için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekiyor. Nitekim ishal farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bir ilacın veya vitaminin yan etkisi olarak ishal problemi yaşıyorsanız, hekiminizden bu noktada değişikliğe gitmesini isteyebilirsiniz. Healthline’daki kaynakta, ishali önlemek için probiyotik tüketiminin artırılabileceği ifade ediliyor. Bunun yanı sıra ishali önlemek için alınan ilaçlar da mevcut. Ancak hamilelik döneminde doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

İshal olduğunuz dönemde bol bol su içmeye özen göstermelisiniz. İshal, vücudun çok fazla sıvı kaybetmesine yol açıyor. Bu durumda dehidrasyon hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor ve özellikle hamilelik döneminde ciddi komplikasyonlara sebep olabiliyor. İshalle kaybettiğiniz sıvıları geri kazanmak için su içebilir, vücudun kaybettiği elektrolitleri, vitaminleri ve mineralleri geri kazanmak için taze sıkılmış meyve suları ve et suyuyla yapılan çorbaları tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte İshal Nasıl Tedavi Edilebilir?

Hamilelikte İshal Nasıl Tedavi Edilebilir?

Hamilelikte yaşanan çoğu ishal vakası birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor. İshal vakasında ana endişe noktası vücut sıvısını korumak. Hamilelik döneminde ishali tedavi etmek için bol miktarda su tüketmeye, yeterli miktarda meyve suyu ve et suyu almaya özen göstermeniz gerekiyor. Bununla birlikte BRAT diyeti olarak da adlandırılan yumuşak yiyeceklere yönelebilirsiniz. İshal olduğunuz dönemde muz, elma püresi, pirinç, tuzlu kraker ve haşlanmış patates tüketebilirsiniz.

Sonuç olarak, ishal de dahil olmak üzere sindirim ve bağırsak sorunları hamilelik döneminde yaygın olarak görülebiliyor. Değişen hormonlar, yeni beslenme düzeni, ilaçlar, doğum öncesi kullanılan vitaminler ve elbette ki stres ishale yol açabiliyor. Çoğu ishal vakası ilaca gerek kalmadan geçse de, ishaliniz iki ila üç günden uzun sürerse doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Hamilelik döneminde ishalin yanı sıra vücutta pek çok değişiklik meydana geliyor. Hayatınızın en önemli süreçlerinden biri olan bu dönemde sizi nelerin beklediğini Hamilelik Değişimleri içeriğimizle öğrenebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Hamilelikte ishal sorunuyla karşılaşırsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet