Bebeğinizde Korkunun Nedenleri

Bebeğinizde Korkunun Nedenleri

Çocuğunuza eskiden hiç rahatsızlık vermeyen şeyler bu aralar onun için korkutucu olmaya başlayabilir.

Çocukların algıları ile birlikte hayal güçleri de gelişir. Elektrikli bir ev aletinin aniden çalışması ya da üst kat komşunuzun evde topuklu ayakkabılarla yürüyor olması bir anda çocuğunuz için büyük bir korku kaynağına dönüşebilir.

Bu dönemde çocukların korkular geliştirmesi gelişimsel olarak çok normal, hatta sağlıklıdır. Size düşen, onunla mümkün olduğu kadar bu korkular hakkında konuşmak ve bu dönemi atlatana kadar günü kurtaracak çözümler bulmaktır. Konuşurken kendi çocukluğunuzdan örnekler verebilir, basit cümlelerle bunların çok normal olduğunu anlatabilirsiniz. Farklı korku türlerine özel olarak hazırlanmış masal kitaplarını araştırmayı da ihmal etmeyin. Burada önemli olan, çocuğunuza korkmasının normal ve anlaşılır olduğu, büyüdükçe korkmasına gerek olmadığını anlayacağı mesajını vermek ve duygularını anladığınızı belirtmek. Korkularının üzerine gitmek yerine korktuğu nesneler varsa ortadan kaldırmak, korktuğu mekanlardan bir süre uzak durmak işe yarayacaktır.

Karanlıktan korkuyorsa odasında bir gece lambası kullanabilirsiniz. Banyo ve bunun gibi temel bakımıyla ilgili durumlarda ise korkuyu unutturacak eğlenceli yöntemler bulmalısınız, yaratıcılığınızı kullanın. Örneğin yeni banyo oyuncakları almak ya da oyuncakları banyoda yıkamak suyla ilgili korkuları unutturabilir.

Beğen
Kaydet