8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Dünyaya geldiği andan itibaren bebeğinizin her hareketini büyük bir zevkle keşfediyor olmalısınız. Fakat artık o da keşfe çıkmaya hazır!

Bebekler, dünyada geçirdikleri her yeni zaman diliminde önemli değişimler ve gelişimler gösteriyor. Fiziksel ve zihinsel olarak gelişimin yanında karakteristik olarak da daha belirgin özellikler sergilemeye başlayan minikler, ebeveynlerini her açıdan şaşırtmaya ve mutlu etmeye devam ediyor. Değişim ve gelişimin en çok fark edilir olduğu zaman dilimi ise 8’inci ay ve sonrasında başlıyor.

Bebekler hayatlarının 8’inci aylarına girmeleriyle birlikte kendilerini, çevrelerindeki kişileri ve bulundukları alanları daha derin bir algıyla keşfetmeye başlıyor. Öyle ki bebeklerde hareketliliğin ve merak güdüsünün bariz olarak artmaya başlaması da bu aya tekabül ediyor. Bu nedenle 8 aylık bebeklerin, ebeveynlerinin ilgi ve alakalarına daha çok ihtiyaç duymaya başladığını da söyleyebiliriz. Peki, 8 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı? Gelin, birlikte inceleyelim!

8 Aylık Bebeklerin Fiziksel Gelişimi

8 Aylık Bebeklerin Fiziksel Gelişimi

Pek çok ebeveyn, bebeklerinin gelişimini ay ay takip ederken bu gelişimin olması gerektiği şekilde ilerleyip ilerlemediğini de doğal olarak merak ediyor. Fakat her bebeğin gelişimin sürecinin farklı ilerleyebileceğini unutmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra 8 aylık bebek gelişiminde de tıpkı diğer aylarda olduğu gibi gözlemlenmesi gereken bazı değişimler mevcut. Ama öncesinde söylemeliyiz ki, fiziksel değişim konusu 8 aylık bebeklerde biraz daha farklı ilerliyor.

Öte yandan, bebeklerde fiziksel olarak büyümenin sürekli artan bir ivmeyle ilerlemesi gerektiği düşünülüyor. Fakat bu vakte kadar hızla büyüyen bebeklerin kilo artışı ve boy uzaması 8’inci ayda yavaşlama gösterebiliyor. Her bebeğin büyüme hızının farklılık gösterebileceği de göz önüne alındığında, en doğru aralık rutin sağlık kontrollerini yapan hekim tarafından alınıyor. Ancak yine de 8 aylık bebek gelişim çizelgesinde ortalama olarak gösterilen belirli kilo ve boy değerleri bulunuyor.

8 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

Bebeklerin ilk 3 ay boyunca ayda 600 gram, 4’üncü ve 7’inci aylar arasında ise 350-400 gram alması yeterli oluyor. Bununla beraber erkek bebekler kız bebeklere göre daha kilolu olabiliyor. Buna göre 8 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 7,9 olurken; 8 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu ise 8,6 olarak belirtiliyor.

8 Aylık Bebeğin Boyu Kaç Olmalıdır?

Bebeklerin dünyaya geldiği andan itibaren her ay yaklaşık 2,5 cm uzaması bekleniyor. Bu oran genetik, beslenme, uyku ve fiziksel aktivitelere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Ancak yine de genel olarak, 8’inci aya gelindiğinde bebeklerin belli bir boy uzunluğunda olması gerekiyor. 8 aylık bebek gelişimine bakıldığında, kız bebeklerin ortalama uzunluğu 68,7 cm; erkek bebeklerin ortalama uzunluğu ise 70,6 cm olarak kaydediliyor.

Siz de bebeğinizin boy-kilo takibini yapmak ve gelişiminin yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmek isterseniz persentil hesaplama aracımızı deneyebilirsiniz!

8 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

8 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bilindiği üzere, bebekler 6’ncı aylarından itibaren ek gıdaya başlayabiliyor. Anne sütü veya formül mama tüketmekle beraber, 8’inci ayda katı ek gıdaların tüketimi de söz konusu oluyor. 8 aylık bebek gelişiminde önemli bir yere sahip olan kavrama gücü, beslenme konusunda da etkisini göstermeye başlıyor. Bu ayda özellikle bebeklerin kendi elleriyle alarak tüketebilecekleri gıdaların beslenmeye dahil edilmesi ideal oluyor.

Yumuşak muz ve şeftali gibi meyveler, buharda haşlanmış patates ve brokoli gibi sebzeler ile iyi haşlanmış yumurtalar ve makarnalar, 8 aylık bebek beslenmesine eklenebilecek gıdalardan birkaçı. Bu ve benzeri ek gıda tarifleri, bebeklerin çiğneme becerilerini geliştirirken diş kaşıyıcı görevi de görebiliyor. Fakat bu dönemde bebeklerin dişlerinin besinleri öğütmek için yeterli olmadığının bilinmesi ve besinlerin çok iyi haşlanarak ve parçalanarak verilmesi gerekiyor. Bebeğe yumuşak gıdalar verilse dahi, beslenme sırasında asla tek bırakılmaması bir diğer önemli noktayı oluşturuyor.

Bebeklerin 8’inci ayda oldukça fazla hareketlenmesiyle beraber merak duyguları da çokça gelişiyor. Bu nedenle 8’inci aya gelindiğinde bebeklerin anne sütü ve mamaya ilgisi azaldığı gibi sofradaki yiyeceklere uzanmaya çalıştığı da görülebiliyor. 8 aylık bebekler, aynı zamanda yeni tat ve kokuları da önceki aylara nazaran daha çok hissetmeye başlıyor. Bu sebeple farklı ve keyifli yiyecekler bebekleri fazlasıyla mutlu edebiliyor.


8 Aylık Bebek Ne Kadar Anne Sütü Almalı?

Bebekler 8’inci ayda daha fazla ek gıda tüketmeye başlasa da, genel olarak sıvı besinler 8 aylık bir bebeğin beslenmesinin en temel kısmını oluşturuyor. Elbette anne sütü bu dönemde de en önemli ihtiyaçlardan biri olmaya devam ediyor.

8 aylık bebekler, günde 750 ila 900 arasında kaloriye ihtiyaç duyuyor. Ve bunun 400 ila 500 kadarının anne sütü veya formül mamadan karşılanması gerekiyor. 8 sekiz aylık bebekler, bu dönemde her 3-4 saatte bir emmeye ihtiyaç duyuyor. Toplamda ise günde yaklaşık 720 mililitre anne sütü emebiliyor.

8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

8’inci ayı hem bebekler hem de ebeveynler için önemli yapan nedenlerden biri de, bu dönemde bebeklerin ebeveynlerinin varlığını gerçek anlamda fark etmeye başlaması oluyor. Buna bağlı olarak bebekler, ebeveynlerini görmedikleri ya da ayrı kaldıklarını hissettikleri zamanlarda ayrılık kaygısı yaşamaya başlayabiliyor. Genellikle 2 yaşına kadar devam edebilen bu durum, en çok da 8’inci ayda görülmeye başlıyor. Tam da bu nedenle bebeklerin uyku düzeninde değişimler meydana geliyor.

Bebekler, ayrılık kaygısı sebebiyle uykuya dalmakta zorlandığı gibi uykudan da kalkabiliyor. Bunun yanı sıra gelişen motor becerileri de gece uykusu bölünmelerinin önemli sebeplerinden oluyor. Öyle ki uykuda kalkıp beşiğe yaslanmak, ayağa kalkmak ve ağlayarak ebeveynlerini çağırmak gibi bazı aksiyonlar ortaya çıkabiliyor.

Bebekler bu ay ile birlikte ebeveynlerinin varlığını tümüyle hissettikleri için, gündüz özledikleri anne-babaları ile geceleri de vakit geçirmek için sıklıkla uyanabiliyor. 8 aylık bebek uyku düzeninin oturması konusunda zorluk çıkarsa da uykusunun normale dönmesi için bir süre sabır göstermek gerekiyor.


8 Aylık Bebekler Kaç Saat Uyur?

8 aylık bebekler, günde toplamda 13-15 saat uyuyabiliyor. Aynı zamanda bebekler bu ayda öğleden önce ve sonra olmak üzere iki kez gündüz uykusuna yatabiliyor. Bu uykuların süresi ise bebekten bebeğe değişiklik göstererek genellikle 20 ila 60 dakika aralığında oluyor.

8 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

8 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

8’inci ay ile birlikte bebekler, adeta yürümeye başlayacakları o özel güne hazırlık yapmaya başlıyor. Bu ayda yavaş yavaş emeklemeye başlayan bebekler, nesnelere tutunarak tek başına ayakta kalabilecek kadar da güçleniyor. Aynı zamanda yüz üstü pozisyonda boyunlarını bükebilir ve sırt üstü yattıklarında ayaklarını ağızlarına çekebilir bir yetiye sahip oluyorlar. Böylelikle söylenebilir ki, 8’inci ay bebeklerin bacaklarının ve çekirdek bölgesinin gözle görünür güç kazandığı önemli bir ay oluyor.

Bebekler bu ayda oturma pozisyonu da alabilmeye başlıyor. Ellerinin ve dizlerinin üzerine kolay bir şekilde çökebilmekle beraber, minik elleriyle nesneleri kavrama, çekme ve fırlatma konusunda da gelişiyorlar. Bu nedenle 8’inci ay ile birlikte evde bebeğe özel bir düzen kurmak gerekebiliyor. Mobilya, televizyon, lambader vb. eşyaların güvenli olduğunu teyit etmekle beraber, bebeğin bulup ağzına götürebileceği oyuncak parçası, ilaç vb. nesneleri de etraftan kaldırmaya büyük özen göstermek gerekiyor.

8’inci ay, bebeklerin çevreleriyle iletişimde olduklarını en güçlü şekilde hissettikleri ay. Bu sebeple uyku ve beslenme anları da dahil tüm zamanları bebeğinizle iletişim kurarak geçirmeniz, onun yaratıcılığını ve iletişim kabiliyetini güçlendirmek adına çok önemli. Bunu sağladığınız takdirde, bebeğinizin kendine özgü kelimelerini daha çok duymaya başlayacağınız ve hareket hızına şaşıracağınız aylar kapıda. Hazır olun!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğinizin fiziksel gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir pediatri uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet