Bebeğinizin korkularını makul seviyede tutabileceğinizi biliyor muydunuz? Çocuklar korkar. Neden korktukları fark etmez… Sadece korkarlar. Bu bazen dikkat çekmek için ürettikleri bir bahane olabilir, bazen de çevrenin etkisinde kaldıkları için geliştirdikleri bir yöntem. Ancak korkmak iyidir. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Korkan çocuk kendini hayatının gelecek yıllarında karşılaşabileceği tehlikelere karşı da hazırlamış olur.
Çoğu doktor bunu size söyleyecektir. Korku gelişimin parçasıdır. Çocuklarda korku onların kendini tehlikelere hazırlamasını sağlar. Hatta hayatının kalan yıllarında başına gelebilecek sorunlara karşı kendiliğinden bir savunma mekanizması geliştirir. Ama bu noktada bebeklerle çocukları birbirinden ayırmak gerekir.
Bebeklerde korku, ilk üç ayda ani değişimlerden korkmaları, aniden çalışan elektrikli eşyalar, birden parıldayan ışık gibi etkenler yüzünden olup; bebeğinizi ağlama krizine sokabilir. Bu nedenle bebeğinizin yanında ani ses çıkarabilecek eşyaları çalıştırmamaya dikkat edin.
4. aydan itibaren korku refleksi kaybolur ama yaş büyüdükçe korkuların türü değişir. 9. aydan itibaren yabancıları yadırgamaya başlarlar. Annesinden başkasına gitmek istemezler, buna baba da dahildir. Çoğu bebek annesi dışında kimsenin yanında ya da kucağında rahat etmez. Bu korku, onların annelerinden ayrılma korkusu olarak da tanımlanabilir.
3 yaşından sonra çocuklarda karanlıkta kalmak ya da yalnız kalmak gibi korkulara dönüşür.