Çocuklarda Korku

Çocuklarda Korku

Çocuğunuz da her yetişkin gibi korkulara sahiptir. Fakat hissettikleri; savunmasızlık hissi, yaşadıkları korkuları bizden ayrı kılar.

Bebeğinizin korkularını makul seviyede tutabileceğinizi biliyor muydunuz? Çocuklar korkar. Neden korktukları fark etmez… Sadece korkarlar. Bu bazen dikkat çekmek için ürettikleri bir bahane olabilir, bazen de çevrenin etkisinde kaldıkları için geliştirdikleri bir yöntem. Ancak korkmak iyidir. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Korkan çocuk kendini hayatının gelecek yıllarında karşılaşabileceği tehlikelere karşı da hazırlamış olur.

Korku!

Çoğu doktor bunu size söyleyecektir. Korku gelişimin parçasıdır. Çocuklarda korku onların kendini tehlikelere hazırlamasını sağlar. Hatta hayatının kalan yıllarında başına gelebilecek sorunlara karşı kendiliğinden bir savunma mekanizması geliştirir. Ama bu noktada bebeklerle çocukları birbirinden ayırmak gerekir.

Bebeklerde korku, ilk üç ayda ani değişimlerden korkmaları, aniden çalışan elektrikli eşyalar, birden parıldayan ışık gibi etkenler yüzünden olup; bebeğinizi ağlama krizine sokabilir. Bu nedenle bebeğinizin yanında ani ses çıkarabilecek eşyaları çalıştırmamaya dikkat edin.

Merhaba Korkular

4. aydan itibaren korku refleksi kaybolur ama yaş büyüdükçe korkuların türü değişir. 9. aydan itibaren yabancıları yadırgamaya başlarlar. Annesinden başkasına gitmek istemezler, buna baba da dahildir. Çoğu bebek annesi dışında kimsenin yanında ya da kucağında rahat etmez. Bu korku, onların annelerinden ayrılma korkusu olarak da tanımlanabilir.

3 yaşından sonra çocuklarda karanlıkta kalmak ya da yalnız kalmak gibi korkulara dönüşür.

Öcü diye bir şey yok!

  • Bebek büyüdükçe korkular da tür değiştirir. Bebeğiniz 2 yaşına geldikten sonra bu kez bazı nesnelerden korkmaya başlayabilir. Hayvanlardan korkabilir. Peki bu süreçte çocuğunuzun korkusu nasıl yenilir? Bir anne olarak bu dönemde çocuğunuza neden korkmaması gerektiğini anlatabilir ya da ona örnek olabilirsiniz. Ama unutmayın ki eğer siz köpeklerden korkarsanız bebeğiniz de korkacaktır. Aynı şekilde siz uzaktan da olsa köpekleri kedileri severseniz ve onların aslında çok da korkulacak hayvanlar olmadığını söylerseniz o da sizi taklit edeceği için hayvanlara karşı korku dolu olmaz.
  • Çocuklar biraz daha büyüdüğünde yani 3 yaşını aşftğında korkunun şekli başka bir boyuta taşınır. Günümüzde özellikle aşırı televizyon izleyen çocuklarda görülen en büyük korkular arasında hayalet, öcü gibi hayali korkular önemli yer tutar. Bu dönemde çocuklarınızda gece korkusu görülebilir. Yalnız yatmak istemeyebilir, hatta çocuğun karanlık korkusu onu odasından dahi soğutabilir. Yine bu dönemde çocuklar anne ve babalarının yatağında yatma konusunda ısrarcı olur. Unutmayın ağaç yaşken eğilir. Çocuğunuza bir kere dahi olsa yatağınızda yatma izni verdiğinizde o bunu her gece tekrar etmek için sizi zorlayacaktır. Bu yüzden iyisi mi siz ona öcü ve hayalet gibi şeylerin olmadığını anlatmaya gayret edin.
  • Okul çağı ile birlikte çocuklar yetişkin korkularına benzer durumlarla karşı karşıya kalır. Ödevi eksik yapmak, arkadaşları arasında başarısız olarak damgalanmak gibi korkular bu dönemde ortaya çıkar. Bu süreçte de anne ve babalara düşen önemli görevler vardır. Çocuğa elinden geleni yapması gerektiği iyice anlaftlmalıdır. Korkular giderek büyüyorsa öğretmenlerle bir toplanft istenebilir. Ya da daha ciddi durumlarda profesyonel bir destek alınabilir.