Çocuklar söz dinlemezler. Ama bu sizin kötü birer ebeveyn olduğunuz anlamına gelmez. Çocukların anne ya da babasının sözünü dinlememe nedeni kişiliklerinin gelişiyor olmasıdır. Onu yemek için çağırdığınızda gelmez, odasını toplamasını gerektiğini söylediğinizde oralı olmazlar, ev işleri için yardım istediğinizde suratlarını asarlar. Uzmanlara göre çocuklardaki bu ortak tavrın sebebi çocuğunuzun kişiliğini ortaya koymasıyla ilgilidir.
Çocuğunuz büyüyüp olgunlaşmaya başladıkça ve çevresiyle ilgili bilgi sahibi oldukça kurallar hakkında kendi düşüncelerini oluşturmaya başlar. Yani eğer sizi dinlemiyorsa fazla üzülmeyin. Sadece bu krizle baş edebilmenin yollarını bilin..
İşte size çocukla iletişim için 3 ipucu;
Mümkün olduğunca sinirlenmemeye gayret gösterin. Tavrınız yumuşak olsun ama bir o kadar da kararlı olun. Limit koyun ve onunla konuşma yolunu seçin. Sorunları çözmek için yardımcı olacağınızı anladığında çocuğunuz daha uyumlu olacaktır. Sizi dinlemediğinde içinizden ona bağırmak isteyebilirsiniz ama kendinizi tutmanız en doğru şey olacaktır. Şunu unutmayın, çocuğunuz bu şekilde davrandığı için zaten kendini kötü hissediyor ve siz ona bağırarak kendini daha da kötü hissettirmiş olacaksınız.
Bu durumda ondan iyi bir davranış beklemeniz olanaksız. Bağırıp çağırmak yerine onun iyi davranışlarını vurgulayın. Ceza vermeniz onu daha da hırçınlaşıp istemediği şeyler yaptırmaya zorlayacaktır.Çocuğunuz doğru olan şeyi kendi istediği için yapmalıdır. Zorlama ya da korkutma doğru bir davranış değildir.
Bu ikiniz için de daha sağlıklı olacaktır.
Çocuğunuza kendini ifade edebileceği ortamlar yaratın ve ona güç verin. Ne giymek istediğine o karar versin mesela. Bu konuda ona fikir verin. Böylece ona ne kadar saygı duyduğunuzu göstermiş olacaksınız. Ona kendini güçlü hissettirmenin bir yolu da ne yapamayacağını değil, neler yapabileceğini söylemenizdir. Örneğin “salonda top oynayamazsın” demeyin, odasında oynayabileceğini söyleyin.
Ama bazen de görmezden gelin. Örneğin oyuncaklarını çekmecesine kaldırmadığında hemen tepki vermeyin. Vakit geçmesini bekleyin. Sonra ona daha uygun bir zamanda bunun doğru olmadığını anlatın.
Çocuğunuza bir şeyi yapmasını söylediğinizde onun bunu nasıl yapacağını bildiğinden emin olun. Sorumluluklarını doğru ve zamanında yerine getirmesi için ona bunun yollarını ve nasıl yapılacağını öğretin. Kullandığınız cümleler de çok önemli. “Oyununu bırak ve bana yardım et” yerine “Yemek yiyeceğiz, oyununu bir süreliğine bırakıp bana sofra kurmamda yardım edebilir misin” demek daha doğru.
Siz sabırlı, kararlı ve tutarlı olduğunuz takdirde; asilik yapmanın bir yararı olmadığını anlayacaktır.