Hamilelikte Kahve İçilebilir mi?

Hamilelikte Kahve İçilebilir mi?

Bir kahve tutkunu ya da arada bir kendinizi bir fincan kahveyle şaşırtmayı seven biri olabilirsiniz. Ancak bebeğinizi dünyaya getirmeye hazırlandığınız gebelik sürecinde canınız kahve istiyorsa bir durup düşünmeniz, hatta hamilelikte kahve içilebilir mi sorusunun yanıtını aramanız gerekiyor. Öyleyse, bu sorunun yanıtını bizimle birlikte öğrenmeye ne dersiniz?

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Gebelik Döneminde Beslenme başlıklı makaleye göre anne adaylarının dengeli ve düzenli beslenmesi bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak ve gebelik sürecini çok daha kaliteli hale getirmek için anne adaylarının özel bir beslenme düzenine sahip olması şart. Peki, bu beslenme düzeninde kahveye ve dolayısıyla kafeine yer var mı dersiniz?

Günümüzde anne adayının kahve tüketimi üzerine pek çok araştırma bulunuyor. Kimi araştırmalar anne adayının kafeini hamilelik süreci boyunca tamamen hayatından çıkarması gerektiğini öne sürerken, kimi makaleler anne adayının miktarı minimuma indirerek kahve tüketebileceğini ifade ediyor. O halde gelin, bu konunun detaylarını birlikte daha yakından inceleyelim!

Hamilelik Döneminde Kafein Alınabilir mi?

Hamilelik Döneminde Kafein Alınabilir mi?

Kafein İçeren Besinler ve Beslenme Üzerine Etkileri isimli çalışmaya göre kafein, vücutta emilimi büyük oranda ince bağırsaklarda gerçekleşen ve merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkilere neden olan bir madde. Kahvenin yanı sıra çay, kola ve kakao gibi gıdalarda da kafein bulunuyor. Birçok araştırmada kafeinin vücudu uyanık tutmaya, enerji vermeye ve daha iyi hissetmeye katkıda bulunduğu ifade ediliyor. Fakat bu etkiler, hamilelik söz konusu olduğunda olumsuz birer sonuca dönüşebiliyor.

Öyle ki Kafeinin Gebelikteki Toksik Etkileri başlıklı makale, gebelik döneminde tüketilen aşırı kafeinin fetüs üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma, bunun temel nedenini annenin aldığı kafeinin plasenta bariyerini kolayca geçmesine dayandırıyor. Aynı makale gebelikteki düşük ve orta düzeyli kafein alımının, fetüs üzerinde herhangi bir patolojik etkisi olmadığını ifade ediyor. Ancak makalede yüksek dozlarda alınan kafeinin plasenta bariyerini hızla geçmesinden kaynaklı olarak gelişim geriliği ve erken doğum başta olmak üzere pek çok olumsuz etkilere neden olabileceğinin altını çiziyor.

Özetle çalışmada, hamilelik döneminde kafein miktarını minimumda tutmanın bebeğin ideal gelişimini tamamlamasında büyük rol oynadığı paylaşılıyor. Fakat hamilelik süreci kişiye özgü pek çok detayı içerisinde saklıyor. Bu nedenle gebelik sürecinizde kafein alımı konusunu mutlaka kendi hekiminizle değerlendirmelisiniz.


Hamilelikte Kahve İçmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Kahve İçmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Gün içerisinde bir bardak filtre kahve içmek ya da yemekten sonra küçük bir fincan Türk kahvesiyle keyif yapmak, kafanızda kahve bebeğime zarar verir mi diye büyük bir soru işaretine sebebiyet veriyor olabiliyor. Bir anne adayı olarak bu konuda endişelenmeniz gayet doğal. Pek çok araştırma, kahve tüketiminde aşırıya kaçmadığınız müddetçe bu konuda endişelenmenize gerek olmadığını paylaşıyor.

Türkiye Kliniklerinin yürüttüğü Kafein Alımının Gebelik Üzerine Olumsuz Etkileri isimli araştırma, yüksek miktarda kahve içmenin veya aşırı dozda kafein alımının fetüs üzerinde çeşitli olumsuz etkilere neden olduğunu ortaya koyuyor.


Kafeinin Gebelikteki Toksik Etkileri isimli makale, kafein metabolizması için gerekli enzim olan sitokrom P450 A2’nin fetüste bulunmadığını ifade ediyor. Yeterli enzim sisteminden yoksun olan fetüste yüksek kafein miktarının metabolize edilmesi haliyle uzun zaman alıyor. Bu da fetüs için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Yine aynı makalede gebelikte aşırı kafein alımının prematüre doğum, düşük ve ölü doğuma yol açabildiği aktarılıyor. Hamilelik sırasında fazla kafein tüketimi bebek ağırlığında yaklaşık 60-70 gram azalmaya neden olurken, daha yüksek kafein alımı doğum ağırlığındaki azalmayı daha da artırıyor.

Hamilelikte Kaç Miligram Kafein Alınmalı?

Hamilelikte Kaç Miligram Kafein Alınmalı?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gebelikte kafein alımı miktarının günde 300 miligramın altında olmasını tavsiye ediyor. Bununla birlikte Cleveland Clinic’te yayınlanan How Much Caffeine Is Safe During Pregnancy? başlıklı makale, Amerikan Hamilelik Örgütünün kafein alımını günde 200 miligramla sınırlamayı önerdiğini belirtiyor. Bebeğinizin sağlığı ve sorunsuz bir hamilelik süreci için belirtilen miktardan daha fazla kafein almamaya özen göstermelisiniz.

Hamilelikte Filtre Kahve İçilir mi?

Hamilelikte Filtre Kahve İçilir mi?

U.S. Department of Agriculture’den alınan bilgilere göre 100 gram filtre kahvede 40 miligram kafein bulunuyor. Bu doğrultuda ortalama bir orta boy fincan kahvede yaklaşık 120-270 miligram kafeine rastlamak mümkün. Dolayısıyla gebelik sürecinizde hekiminizin de onayını alarak günde yalnızca bir fincan filtre kahve içebilirsiniz. Ancak bu fincandan sonra kafein içeren diğer içecek ve gıdalardan uzak durmanız gerekeceğini unutmamalısınız.

Hamileler Türk Kahvesi İçebilir mi?

Hamileler Türk Kahvesi İçebilir mi?

Gebelik süreciniz boyunca hekiminizin onayıyla uygun miktarda Türk kahvesi içebilirsiniz. Bir fincan Türk kahvesinde ortalama 65 miligram kafein bulunuyor. Tıpkı filtre kahve tüketiminde olduğu gibi Türk kahvesi tüketiminde de kafein miktarını dikkate alarak ideal ölçüde Türk kahvesi keyfi yapabilirsiniz.

Hamilelikte Türk Kahvesi Tüketimi Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Türk Kahvesi Tüketimi Nasıl Olmalı?

  • Hamilelikte Türk kahvesi tüketirken mutlaka miktarını göz önünde bulundurmalı ve bir fincandan daha fazla Türk kahvesi içmemeye özen göstermelisiniz.
  • Gebelik döneminde Türk kahvesi içtiğiniz saatleri dikkatle seçmelisiniz. Uyku düzeninizi etkileyecek saatlerde Türk kahvesi içmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Türk kahvesi içtiğiniz günlerde kafein içeren diğer içecekleri tüketmemelisiniz.

Hamilelikte Kafeinsiz Kahve İçilir mi?

Hamilelikte Kafeinsiz Kahve İçilir mi?

Gebelik sürecinizi kafeinle riskli hale getirmek istemiyor ancak kahveden de fedakârlık etmekte zorlanıyorsanız, kafeinsiz kahveler sizin için ideal bir alternatif olabilir. İçeriğinde kafein bulundurmayan bu kahveleri hamilelik sürecinde hekiminizin onayıyla aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz. Ayrıca kafeinsiz kahvelerin diğer kahvelerden tat olarak neredeyse hiçbir farkı bulunmuyor. Hamilelikte kafeinsiz kahve tüketerek bebeğinizin gelişim sürecinde olumsuz bir durum yaratmaktan kaçınabilir ve gebelik dönemini her ikiniz için de daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Gebelikte doğru ve dengeli beslenmenin yollarını Hamilelikte Beslenme isimli içeriğimizle keşfedebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Hamilelikte kahve tüketmeden önce mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet