Soğuk hava, buzlu kaldırımlar ve tabii ki kış mevsiminin beraberinde getirdiği hastalıklar… Hiçbiri gözünüzü korkutmasın! Kışın hamilelik sürecinde karşılaşabileceğiniz zorlukları aşmanıza yardımcı olacak ipuçları burada!
Yazın kavurucu sıcak ve nemden mustarip olan hamilelerin hikayelerini muhakkak duymuşsunuzdur. Tabii kış aylarında hamile olmanın da birtakım zorlukları var. Bu dosyamızda kışın hamilelik sürecinde yaşanan sorunları keşfedecek ve bu sorunlarla başa çıkmanın püf noktalarını paylaşacağız. Hadi öyleyse, hafta hafta hamilelik heyecanı yaşarken tüm bu sorunları düşünmeye son vermek için içeriğimizi okumaya koyulun!
Soğuk hava ve diğer hava durumu koşulları kış hamileliğinde birtakım sorunları beraberinde getirebiliyor. Kışın hamilelik sürecinde sık rastlanan bazı sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda belirttiğimiz gibi soğuk hava koşulları cilt kuruluğu, soğuk algınlığı ve enerji düzeyi gibi konularda etkili. Bu hususta bilinçli davranıp gerekli önlemleri aldığınız müddetçe sorunsuz bir kış hamileliği geçirebilirsiniz. Tabii her aşamada doktorunuza danışmanız kaydıyla…
Kış aylarında hamileliğin en önemli noktalarından biri de elbette doğru giyinmek ve soğuktan korunmak. Kış hamileliğinde hem annenin rahatlığı hem de bebeğin sağlığı için uzmanların doğru giyinme önerileri şu şekilde:
Katmanlar Halinde Giyinin
Kış hamileliği süresince sıcaklık değişikliklerine hızlı bir şekilde adapte olmak için katmanlı giyinmeyi tercih edebilirsiniz. İç katmanda termal içlik veya pamuklu giysiler, orta katmanda yünlü kazak veya polar giysiler, dış katmanda ise rüzgarı ve soğuk havayı engelleyen bir mont seçebilirsiniz.
Rahat ve Geniş Giysiler Tercih Edin
Hamileliğin kurallarından biri de elbette ki yüksek konfor. Esnek belli pantolonlar, geniş tunikler veya uzun kazak gibi rahat giysiler tercih ederek hem hareket özgürlüğünüzü koruyabilir hem de kendinizi daha konforlu hissedebilirsiniz.
Yağmur ve Rüzgarı Engelleyin
Yağışlı havalarda ıslanmamak için su geçirmez bir mont, rüzgarlı havalarda ise soğuk almamak için rüzgar geçirmez bir ceket kullanabilirsiniz. Tabii aynı zamanda şemsiye ve kapüşon gibi aksesuarlardan da yararlanmayı unutmamalısınız.
Su Geçirmez Ayakkabılar Kullanın
Takdir edersiniz ki ayaklar korunmadığı müddetçe vücudu korumak her zaman fayda etmiyor. Karlı veya yağmurlu havalarda su geçirmeyen ve sıcak tutan botlarla ayaklarınızı koruyabilirsiniz. Üstelik kaymaz tabanlı bir ayakkabı seçerek kayma ve düşme riskinizi de minimize edebilirsiniz.
Nefes Alabilen Kumaşlar Seçin
Cildinizi tahrişten korumak için sentetik kumaşlardan ziyade yumuşak ve nefes alabilen pamuklu kumaşlar seçebilirsiniz.
Baş ve Boyun Bölgesini Koruyun
Kış aylarında vücudun ısı kaybı genellikle baş ve boyun bölgesinden gerçekleşiyor. Bere ve şapka gibi aksesuarlar kullanarak vücut ısınızı dengeleyebilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Gebelik ve Grip adlı rehbere göre hamile kadınlarda grip ağır belirtiler gösterebiliyor. Gebelerin grip olması durumunda bol bol sıvı tüketmesi, istirahat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesi öneriliyor. Yine bakanlığa ait Gripten Nasıl Korunurum? adlı rehberde ise hamilelikte gripten korunmak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanıyor:
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehbere göre gerekli önlemler alındığı ve aşırı kalabalık ortamlardan uzak durulduğu sürece kışın hamileyken dışarı çıkmakta herhangi bir sakınca görülmüyor. Aksine yeterli güneş ışığı sayesinde D vitamini sentezi, temiz hava alımı ve fiziksel aktivite hamileliği destekleyebiliyor.
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Gebelik ve Beslenme adlı rehbere göre kemik sağlığı için uygun saatlerde güneş ışığından yararlanmaya özen göstermelisiniz. Güneşlenirken cildinizi hamilelik lekelerinden korumak için 10-15 dakikayı aşmamalı ve gerekli önlemleri almalısınız. |
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Gebelik Döneminde Beslenme adlı kılavuza göre gebelik döneminde beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Kış mevsimi hamileliğinde tüketilebilecek besinler ise aşağıdaki gibi sıralanıyor. (Not: Her mevsim için doktor kontrolünde bir beslenme planına uymanız gerektiğini unutmamalısınız.)
Yukarıda besinlere ek olarak hamilelik döneminde yenilmesi önerilen 9 besini de linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Hamilelik sürecinizi meditasyon aktiviteleri yardımıyla kolaylaştıracak daha fazla ipucu için Hamilelikte Yoga ve Nefes Egzersizleri adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Hamilelik sürecinde beslenme ve egzersiz başta olmak üzere herhangi bir konuda karar almadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar;