Hamilelikte Sırt Ağrıları Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Sırt Ağrıları Ne Zaman Başlar?

Hamilelik süreci bir mucizeyi beraberinde getirmekle beraber bazı fizyolojik sorunlara da neden olabiliyor. Sırt ağrısı da bu sorunlardan biri! Peki, gebelik döneminde yaşanan sırt ağrılarına yönelik endişelerinizi bilginin gücüyle anlamlandırmaya ne dersiniz?

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız an, bu mucizenin çektiğiniz her sıkıntıya değeceğini düşünüyorsanız bu doğru! Bununla birlikte, hamilelik süreci içerisinde çekilen sırt ağrılarının hayat kalitenizi fazlasıyla olumsuz etkileyen bir sorun haline gelmiş olması da çok anlaşılır bir durum. Ancak yaşadığınız bu ağrılar noktasında asla yalnız değilsiniz!

Pek çok kadın, hamilelik sürecinde sırt ağrısından mustarip olabiliyor. Bu ağrılara neden olan faktörleri ise iyice araştırmak gerekiyor. Bu sayede hamilelik döneminde sırt ağrılarını olabildiğince azaltmak son derece olası. Nasıl mı? Hamilelikte sırt ağrılarıyla ilgili merak ettiğiniz her sorunun cevabı bu yazıda!

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Gebelik ilerledikçe anne karnında daha fazla alan kaplayan bebeğin, vücuttaki organları sıkıştırarak omurgaya bindirdiği yük de kaçınılmaz olarak artıyor. Dolayısıyla ağrıyan sırtınızın sorumlusunun, embriyonun içinde bulunduğu organ olan uterus; yani rahim olduğunu söylemek mümkün. Çünkü hamilelik esnasında genişleyen rahim, vücudun ağırlık merkezini öne doğru kaydırıyor. Bu da postürünüzü bozarak sırttaki kan damarlarıyla sinirler üzerine ekstra baskı uygulanması anlamına geliyor.

Hamilelik süresince sırt ağrısına neden olan unsurlardan bir diğeri de kilo artışı! Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan gebelik ve emziklilik dönemi için rehber niteliğinde kitaba göre, olağan seyrinde ilerleyen bir hamilelikte genellikle 10 ila 14 kilo alınıyor. Tüm bu ek kilolar düşünülünce, omurganın bu ağırlığı desteklemekte zorlanması oldukça anlaşılır. Artan kiloların yanı sıra değişen hormonal denge de sırt ağrılarının ortaya çıkmasının nedenleri arasında. Çünkü doğuma hazırlık sürecinde salgılanan relaxin hormonu, pelvis bağlarının ve eklemlerin gevşemesine neden olarak omurgada dengesizlik ve ağrılara yol açabiliyor.

Sırt ağrılarına neden olan etmenler içinde stresi de unutmamak şart! Pek çok sorunun ana kaynaklarından biri olan stres, hamilelik esnasında sırttaki kasların gerginliğini artırma yönünde olumsuz bir etkiye yol açabiliyor. Bu da sırt bölgesinde ağrı ve kramp artışı olarak kendini gösteriyor.


Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Sırt ağrısı, yaygın olarak hamileliğin ilerleyen süreçlerinde görülmekle birlikte gebeliğin herhangi bir döneminde de ortaya çıkabiliyor. Yani her hamile kadın için yaşanan ağrıların şiddet ve başlangıç zamanı bakımından değişiklik gösterdiği söylenebilir. Örneğin; bazı kadınlarda sırt ağrısının başlangıcı hamileliğin ilk üç aylık evresine denk gelirken, daha büyük çoğunluğunda ise ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkıyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Tehlikeli mi?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Tehlikeli mi?

Gebeliğin normal seyrinde oldukça yaygın olarak görülen sırt ağrısı, tek başına tehlike çanlarını çalmak için yeterli değil. Ancak ağrı bazı belirtilerle birlikte görüldüğünde ihmal etmeden bir uzmana başvurmak gerektiğini de bilmek gerekiyor. Özellikle ağrının çok şiddetli olması, hamileliğe bağlı bazı rahatsızlıklarla ilişkili olabiliyor. Ayrıca bu ağrıların ani gelişmesi ve giderek şiddetlenmesi ya da ritmik kramplar şeklinde olması da olası bir soruna işaret edebiliyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Ne Yapılmalı?

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Ne Yapılmalı?

Sırt ağrısı, bel ağrısıyla birlikte hamile kadınların en çok şikayetçi olduğu durumların başında geliyor. Ne yazık ki bu ağrıları tamamen engellemek için bir iksir ya da kesin bir çözüm aramak sonuç vermeyebiliyor. İyi haber şu ki hamilelikte sırt ağrılarını hafifletmek ve ağrıların görülme sıklığını azaltmak, dikkat edilmesi gereken bazı noktaları gözden kaçırmamakla mümkün! Mesela;

  • Hamilelikte yeterince dinlenmek önemli! Bu esnada ayakları havada tutacak şekilde desteklemek ise sırt ağrılarını hafifletmek konusunda yardımcı olabilir.
  • Sırt ağrısının şiddetini hafifletmek için otururken alınan pozisyona dikkat etmek gerekiyor. Bacak bacak üstüne atmak, pelvisin öne kaymasına ve sırt kaslarının gerginleşmesine sebep olabileceği için önerilmiyor. Ayrıca kullanılan sandalye veya koltuğun da sırt bölgesi için yeterli desteği sağlayabilmesi gerekiyor.
  • Uzun saatler boyunca bir sandalyede oturmak omurgaya bir hayli baskı uygulayabiliyor. Bu nedenle en az saatte bir olacak şekilde ara vererek biraz yürümek veya yalnızca ayağa kalkıp dikkatlice gerinmek gerekiyor.
  • Yerden bir şey almak gerektiğinde bunun eğilerek değil, çömelerek yapılması tavsiye ediliyor. Hatta en iyisi bunun için bir başkasından yardım istemek! Ayrıca hamilelik sürecinde ağır yük kaldırmamak da bir o kadar önem taşıyor.
  • Hamile kadınların ayakkabı seçimlerine özellikle önem göstermeleri gerekiyor. Bu dönemde yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak hamilelere yönelik ortopedik ayakkabıları tercih etmek en iyi çözüm.
  • Sırt ve karın bölgesini güçlendirmeye yardımcı olabilecek egzersizleri düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Fakat bunu yapmadan önce bir sağlık uzmanının görüşlerini almak şart!
  • Ilık bir duşun iyi gelemeyeceği şey yok! Hamilelikte gevşemek ve bedeni rahatlatmak için kendinizi suyun şefkatli kollarına bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra uygulayacağınız sıcak ve soğuk kompresler de ağrıyan kaslarınızı rahatlatmanızı sağlayabilir.
  • Hamilelikte mutlu edecek şeyleri düşünmeye çalışmak da tüm bu tavsiyeler kadar değerli! Çünkü stres, daha gergin kaslara neden olarak sırt ağrılarını artırabiliyor. Dingin bir zihin ise kasları gevşettiği için sırt ağrılarının da hafiflemesini sağlayabiliyor. Bunun için doğum öncesi yogasını deneyebilirsiniz.

Hamilelikte Sırt Ağrısına Masaj İyi Gelir mi?

Hamilelikte Sırt Ağrısına Masaj İyi Gelir mi?

Evet, hamilelikte masaj sırt ağrısına iyi gelebiliyor! Çünkü masajın rahatlatma, gerginliği alma ve dolaşımı iyileştirme gibi birçok olumlu etkisi bulunuyor. Fakat masajı hamileliğin ilk üç aylık döneminden sonra uygulamak gerekiyor. Bununla birlikte, masaj yaptıracakken mutlaka alanında uzman bir doğum öncesi masaj terapistiyle çalışmak gerektiği unutulmamalı.

Hamilelikte Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri Nelerdir?

Hamilelikte Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri Nelerdir?

Hamilelikte sırt ağrıları, tipik olarak sırtın üst veya alt kısmında görülmesinin yanı sıra bazı durumlarda bacaklara ve kalçalara kadar uzanabiliyor. Bu ağrılar gebeliğin erken dönemlerinde görülebileceği gibi daha yaygın olarak hamileliğin ilerleyen devrelerinde ortaya çıkıyor.

Erken Gebelik Döneminde Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı, hamileliğin oldukça erken dönemlerinde başlayabiliyor. Hatta hamilelikten evvel de sırt ağrısı problemi bulunan kadınlarda ağrı şiddetinin gebelik esnasında artabileceği belirtiliyor.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Sırt Ağrısı

Hamile kadınların büyük çoğunluğunda sırt ağrısının başlangıcı, ikinci 3 aylık dönemin başlarına denk gelen 18’inci hafta olarak belirleniyor. Ağrılar, ikinci 3 ayların sonuna yaklaştıkça ve bilhassa üçüncü 3 aylık dönemde artarak devam edebiliyor. Hatta hiç de azımsanamayacak kadar örneğe bakılarak, sırt ağrılarının doğum sonrası dönemde dahi aylarca devam edebildiği görülüyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Sırt Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte sırt ağrısıyla ilgili merak edilenler, sadece şimdiye cevabını aldığınız sorularla sınırlı değil! Çünkü bu konu, hamile kadınların büyük kısmını oldukça yakından ilgilendiriyor. O halde gelin, hamileliğin olağan seyrinde gündemden düşmeyen sırt ağrılarıyla ilgili soruları biraz daha detaylandıralım!

Sırt Ağrısı Hamilelik Sırasında Sık Görülür mü?

Cevap evet! Sırt ağrıları, hamilelik sırasında en fazla görülen ağrı şikayetlerinin başında geliyor. Hamile kadınlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, gebe kadınların yüzde 87,2’si sırt ağrısından şikayetçi. Sırt ağrısına yönelik şikayetler bilhassa gebeliğin ilerleyen süreçlerinde artabiliyor.

Sırt Ağrısı Doğumun Başladığı Anlamına Gelir mi?

Sırt ağrısı başlı başına doğumu başlatan bir etken olarak görülmüyor. Doğumun diğer belirtileri arasında düzenli aralıklarla kasılmalar, suyun gelmesi ve rahim ağzını bakterilerden koruyan mukus tıkacının düşmesi yer alıyor. Doğumun başladığı durumlarda sırt ağrısı, genellikle düzenli aralıklarla gelen kasılmalar sırasında daha ani, şiddetli ve keskin kramplar şeklinde hissediliyor.

Hamilelikte Bebeğin Büyümesinin Sırt Ağrısına Etkisi Nedir?

Hamilelik, zorlu ama sonucu her anına değen bir süreç! Elbette bu süreç ilerledikçe birtakım zorlukları da beraberinde getirebiliyor. Bunlardan biri olan sırt ağrısı, bebek anne karnında gelişip büyüdükçe artış gösterebiliyor. Çünkü gelişen uterus, anne adayının organlarına baskı yaptığı gibi vücudun ağırlık merkezini de öne doğru kaydırabiliyor. Bu da sırt üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.

Gebelikte Sırt Ağrısı, Cinsiyeti Gösteren Bir İşaret Olabilir mi?

Hayır! Gebelikte sırt ağrısıyla cinsiyet arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor. Sırt ağrısı problemi, bebeğin cinsiyeti fark etmeksizin oluşan fiziksel ve ruhsal durumlar sonucunda ortaya çıkıyor.

Gebeliğin İlk Haftalarında Sırt Ağrısı Olur mu?

Sırt ağrısı daha yaygın olarak gebeliğin sonraki 3 aylarında görülmeye başlamakla birlikte, gebeliğin ilk haftalarında da sırt ağrısının görüldüğü durumlar oluyor.

Gebeliğin İlk Günlerinde Sırt Ağrısı Olur mu?

Sırt ağrısı, gebeliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkabileceğinden, gebeliğin ilk günlerinde de sırt ağrısı problemiyle karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Doğuma Yakın Sırt Ağrısı Olur mu?

Doğuma yaklaştıkça sırt ağrılarının görülme sıklığı da artıyor. Yani, evet! Doğuma yakın sırt ağrısı olmakla birlikte, bu ağrılar doğum sonrası dönemde dahi devam edebiliyor.

Sırt Ağrısı Erken Doğum Belirtisi mi?

Sırt ağrısı erken doğum belirtilerinden biri olabiliyor. Normal kabul edilen bir gebelik yaklaşık 40 hafta civarından sürüyor. 37’nci haftadan evvel doğan bebeklerde ise nefes almaktan beslenmeye kadar çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor. Hamileliğin 20 ila 37’nci haftaları arasında yapılan doğum ise erken olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda sırtın alt bölgelerinde hissedilen ani ve sürekli ağrılar ise doğum başlangıcını gösteren belirtiler arasında sayılabiliyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Hamileliğiniz esnasında yaşadığınız sırt ağrıları ile ilgili ihtiyacınız olan en doğru bilgileri almak için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.