Yeni Doğan Bebeklerde İlk Hafta

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Hafta

Yenidoğan bebeklerde ilk hafta ebeveynler için hem mutluluk hem de stresle dolu bir süreç. Yenidoğan bebeğin ilk haftasında dikkat edilmesi gerekenler ve doğru bilinen yanlışları öğrenmeye hazır mısınız?

“Bebeğim ne kadar uyumalı?”, “Acaba fazla mı emziriyorum?”, Peki, ne zaman yıkamalıyım?” Yenidoğan bebeğinizin ilk haftasında aklınızı kurcalayan soruları bu yazımızda tüm detaylarıyla yanıtladık. Hadi, bu hassas dönemde karşılaşacağınız zorlukları bizimle birlikte aşın!

Bebeğiniz Dünyaya Hoş Geldi!

Bebeğiniz Dünyaya Hoş Geldi!

Uzun süren bir bekleyişin ardından bebeğinizle sevgi ve heyecan dolu yeni bir yolculuğa başlama vakti geldi! Tabii hayatınızı renklendirecek bu süreçte birtakım belirsizliklerle karşılaşmak kaçınılmaz. Unutmamalısınız ki siz bebeğinizi tanımaya çalışırken o da dünyaya adapte olmaya çalışıyor. Anlayacağınız, bebeğinizin gelişim sürecinde yemek, uyku, temizlik ve daha pek çok temel ihtiyacı konusunda bilinçli olmanız gerekiyor. Her anı kıymetli olan bu özel zaman diliminde sevgiyle dolup taşmaya ve aynı zamanda sorumluluklarınızı benimsemeye hazır olun!

Bebeğinizin görüş alanı kısıtlı ve bulanık olabilir. Sizi ancak onu kendinize yakın tuttuğunuzda net görebilir. Eğer bebeğiniz gözünüzün içine bakmıyorsa endişelenmeyin. İlk ay boyunca sizi tanıdıkça ve vücudu geliştikçe göz göze iletişim daha çok ilgisini çekecektir.


Doğumdan Sonra İlk Hafta Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğumdan Sonra İlk Hafta Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğumdan sonra, özellikle ilk hafta ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birtakım faktörler bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir rehberden alınan bilgilere göre doğumdan sonraki adaptasyon sürecinde dikkat etmeniz gereken bu faktörler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Yenidoğan bebeği bunaltmayacak şekilde sıkıca giydirin ve başını örtmeye özen gösterin.
  • Bebeğin altını sık sık kontrol edin ve bezini değiştirin.
  • Beslenme saatlerini takip edin ve doğru bir şekilde emzirin. Bebeğinizin huzursuzlanması, başını çevirip ağzını açması veya parmaklarını emmeye çalışması acıktığı anlamına gelebilir.
  • Göbek kordonunu kuru tutun ve merhem uygulamayın.
  • Görme ve işitme problemleri olup olmadığını test ettirin. Bebeğinizin sarılık durumunu kontrol edin.
  • Bebekle devamlı ten teması kurun ve kokunuzu hissetmesini sağlayın.
  • Bebeği elinize almadan önce ellerinizi yıkayın.
  • Tehlike işaretlerini iyi tanıyın ve bu işaretleri takiben bebeğinizi doktora götürün.
  • Bebeğin refleksleri hakkında bilgi sahibi olun ve hareketlerini kontrol edin.

Bebekler pek çok otomatik refleksle dünyaya geliyor. Bu refleksler onları anne karnından dünyaya geliş için hazırlıyor. Örneğin; bebeğinizin yanağını okşarsanız kafasını parmağınıza doğru çevirecek ve dudaklarıyla emmek için aranacaktır. Parmağınızı ayak tabanına sürttüğünüzde ise ayak parmaklarını sıkarak kapatacaktır.


Yenidoğan Bebek İlk Hafta Hangi Sıklıkla Beslenmelidir?

Yenidoğan Bebek İlk Hafta Hangi Sıklıkla Beslenmelidir?

T.C. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 0-36 aylık çocuklarda beslenme konulu rehbere göre yenidoğan bebeklerin ilk hafta günde 8 ila 12 kez anne sütü emmesi gerekiyor. Bu sıklık 2-3 saatte bir beslenmeye karşılık geliyor. İlk olarak bebeğin doğum sonrası yarım saat içinde emzirilmesi önem arz ediyor. Böylece bebeğin emme refleksi uyarılmış oluyor. Tabii bu süreçte bebeğin meme ucunu iyi bir şekilde kavradığından ve doğru emzirme tekniklerinin uygulandığından emin olunmalı. Bebeğin sakin ve huzurlu görünmesi, yutkunma sesleri duyulması gibi belirtiler emme sürecinin etkili olduğu anlamına geliyor.

Bebeklerin emme süresi genellikle 20 dakika olsa da her bebeğin ihtiyacı farklı oluyor. Bebeğinizin beslenme sıklığını belirlemek ve emzirme rutinine karar vermek için doktorunuza danışmalısınız.


Yenidoğan Bebek İlk Hafta Yıkanır mı?

Yenidoğan Bebek İlk Hafta Yıkanır mı?

Uzmanlar ilk 24 saat olmamak kaydıyla bebeğin ilk hafta banyo yapmasında herhangi bir sakınca görmüyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneği tarafından yayınlanan bir makaleye göre bebeği temizlemek ve kurulamak vücut ısısının korunmasına yardımcı oluyor.

  • Bebeğin göbek kordonu düşene kadar sünger banyosu tercih edilmesi gerekiyor.
  • T.C. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı rehbere göre bebek yıkanırken oda sıcaklığının 24-25, su sıcaklığının ise 37-38 derece olması öneriliyor.
  • Ayrıca yenidoğan bebeklerin kulaklarına su kaçmaması için pamuk tampon yerleştirebilirsiniz.
  • Uygun bir sünger ve kokusuz bebek sabunu kullanarak onu yıkayabilirsiniz.
  • Banyo sonrasında bebeğinizi bir havluyla sararak sıcak tutmaya özen göstermelisiniz.

Bebeğinizi yıkarken şampuan, sabun veya herhangi bir temizlik maddesi kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.


Yenidoğan Bebek İlk Hafta Ne Kadar Uyur?

Yenidoğan Bebek İlk Hafta Ne Kadar Uyur?

Bebekler ilk haftalarda hızlı bir büyüme ve gelişme döneminden geçtiği için yoğun bir uyku ihtiyacı hissediyor. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yayınlanan bir makaleye göre yenidoğan bebekler günde 14 ila 17 saat arasında uyuyor. Bu uyku süresi genellikle kısa aralıklarla bölünüyor. Çünkü yenidoğan bebekler beslenme, tuvalet ve ilgi ihtiyacı nedeniyle sık sık uyanıyor.

Yenidoğan bebeklerin sırt üstü uyumasına, ayrıca uyudukları ortamın sessiz ve güvenli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Her bebeğin uyku düzeni farklı olabileceği için bireysel ihtiyaçlarına dikkat ederek uygun bir rutin oluşturmak önem arz ediyor.

Siz de yeni ebeveyn olmanın heyecanı yaşıyor ve bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Yenidoğan Bebek Bakımı adlı içeriğimize göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Yenidoğan bebeğinizin ilk haftasında gerekli kontrol ve uygulamalar için muhakkak uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet

Benzer Başlıklar

Yenidoğan Bebek hıçkırık