Bebeğinizin Cilt Temizliği ve Banyosu

Bebeğinizin Cilt Temizliği ve Banyosu

Bebeğinizle yapacağınız en keyifli aktivitelerden biri de banyodur. Peki, bebeğinize banyo yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz? Bebeğinizin ilk banyosundan itibaren bilmeniz gereken bazı önemli detayları sizin için derledik.

Bebeğime ne sıklıkta banyo yaptırmalıyım?

Bebeğinizi ne sıklıkta yıkayacağınız bebeğinizin yaşıyla bağlantılıdır. Yeni doğan bir bebeği haftada 2 veya 3 kez yıkamak yeterli olacaktır. Bebeğinizin yaşı ilerledikçe banyo zamanları artacaktır. İlk adımlarını atmaya başlayan bebeğinize her akşam banyo yaptırabilirsiniz.

Bazı bebekler ılık suda gevşer ve rahatlar. Böyle bir durumda bebeğinize bu keyfi yaşaması için biraz zaman verin. Ilık banyo bebeğinizin gaz çıkarmasına da yardımcı olur. Bazı bebekler banyo süresince ağlarlar. Böyle bir durumda ise bebeğinizi fazla zorlamayın. Beş dakikalık bir yıkanma süresi yeterli olacaktır.

Bebeğinize banyo yaptırmak için en iyi zaman

Bebeğiniz beslendikten sonra yıkanırsa kusabileceği için banyo için en doğru zaman beslenmeden öncedir. Daha büyük bebekleri gece yatmadan önce yıkayabilirsiniz. Örneğin, banyo yaptırmak, masal okumak ve uyku vakti gibi bir akşam rutini oluşturabilirsiniz.

Yeni doğan bebek banyosu

Yeni doğan bir bebeğin ilk haftasında cilt temizliğini doğal bir sünger yardımıyla, ılık suyla silerek yapmalısınız.

Bebeğinizin göbek bağı düşmeden önce banyo yaptırırken sünger kullanmalısınız. Bebeğinizi yumuşak, düz bir yere yatırın, bir leğen dolusu ılık su ve bir sünger hazırlayın. Bebeğinizi banyo sırasında sıcak tutmaya özen gösterin ve cildini tahriş etmeyecek bir şekilde silin. Banyosu bittikten sonra yavaşça kurulayın. Göbek bağının ıslanması durumunda, yumuşak bir havluyla nazikçe kurulamanız gerekmektedir.

Büyük banyo

Göbek bağı düşen bebeğiniz gerçek bir banyo yapmaya hazırdır. Yıkama işleminde mutlaka yanınızda bir kişinin daha olmasına özen gösterin. Banyo için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeyi önceden hazırlayın ki, banyo esnasında bir şeyleri aramakla zaman kaybetmeyin.

İşte örnek liste;

  • Büyük, pamuklu, yumuşak bir havlu
  • Yumuşak bir el bezi
  • Pamuk topları
  • Bebeklere özel sabun ya da göz yakmayan bebek şampuanı
  • Saç fırçası

İlk banyoların uzun olması gerekli değildir, ama bebeğinizi dikkatlice tutup yavaşça cildini temizleyebilirsiniz.

Saç bakımı

Her bebek saçlı olarak doğmaz, ama bebeğiniz saçlıysa bebeklere özel göz yakmayan bir şampuan kullanmalısınız. Sadece ufak bir miktar şampuanı saçına uygulayıp durulamadan önce kısa bir süre için başında bırakabilirsiniz. Bu noktada bebeğinizin hassas olan gözlerine şampuan gelmemesi için dikkat etmenizde fayda var. Durulama esnasında bebeğinizin başını incitmeyecek şekilde geriye doğru tutarak suyu akıtmalısınız. Bu yaşlarda bebeğinizin saçını ovmanıza gerek yoktur.

Bebeğinizin kafa derisi pul pul, kuru ve kepekli gibiyse, sarımtırak yağlı veya kahverengi ince tabaka şeklinde kabukluysa korkmayın. Bu “konak” olarak bilinen ve çok yaygın görülen bir durumdur. Belki çok hoşunuza gitmeyecektir ama kesinlikle zararsızdır. (Konak tedavisi hakkında detaylı bilgi için Bebeklerde Konak Hastalığı ve Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.) Genellikle ilk birkaç ay içinde ortaya çıkar ve 6-12 aylık dönemde kendiliğinden kaybolur. Konak bebeğinizin başında olduğu gibi, kulak veya göz kenarlarında da çıkabilir. Konağa karşı bebeğinizi yıkamadan önce kafa derisine bebek yağı ile masaj yapabilirsiniz. Saçlarını bebe şampuanı ile yıkadıktan ve kuruttuktan sonra yumuşak bir fırça ile fırçalamak da işe yarayacaktır.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır