Dünyaya yeni gelen bebekler, idrar torbalarının küçük olması sebebiyle kısa süreli periyotlarda altlarını ıslatırlar. Bu sebeple özellikle ilk birkaç haftada bebeklerin altını sık sık değiştirmek gerekir. Bebeğinizin cildi uzun süre boyunca ıslak kalırsa, cildinin hassas olması sebebiyle tahriş olabilir, pişik olma ihtimali yükselir.
Bebeğinizin bezini değiştirmeye başlamadan önce enfeksiyon kapmaması için ellerinizi güzelce dezenfekte etmeniz önemlidir. Kirli bez çıkarılırken, bebeğin enfeksiyona açık bölgelerine fazla temas ettirmeden çıkarılmalı ve bebek iyice temizlenmelidir.
Bebek düz bir zemine yatırılmalı ve bebeğin düşmemesi için çevresi desteklenmelidir. Bu işlem sırasında bebeğin dikkatini çekecek bir oyuncaktan yardım alabilir, böylelikle hareketsiz durmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için bir el ile bebeğin ayakları yukarı doğru kaldırılmalı diğer el ile de bebek bezinin yapışkan bantları açılıp ıslaklık aşağı doğru sıyırılarak alınmalıdır. Bunun tersinin yapılması durumunda bebekte idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bebeğin kirli bezi çıkarıldıktan sonra, bebeğin poposu ılık suyla yıkanmalıdır. Bunun dışında ılık suya batırılmış bir pamuk bez ya da alkol içermeyen ıslak mendille bebeğin poposu silinebilir. Pişik olmuş bebeklerde ise ılık suyla idrar ve dışkı kalıntıları tamamen ciltten temizlenmelidir.
Bebeğin temizleme işlemi yapıldıktan sonra altınının tamamen kurutulması gerekir. Şayet kurutma işlemi iyi bir şekilde yapılmazsa bebeğin mantar ve pişik olma ihtimali yükselir. Bebeğin cildini tahriş etmemek adına , ince ve yumuşak dokunuşlarla kurulanması önemlidir.
Kurulama işlemi tamamlandıktan sonra, bebeğin ayakları birleştirilerek ve bebeğin beli yukarı doğru kaldırılarak çekilmeli, bebek bezi bebeğin bel hizası ile göbek deliği hizasına denk getirilmelidir. Daha sonra bebek bezi iki bacağın arasından geçirilerek yanlarda bulunan yapışkanlar bebeğin cildine temas etmeyecek şekilde bağlanmalıdır.
Bez ile bebeğin göbeği arasına iki parmak sığıyorsa, doğru sıkılıkta bağlamışsınız demektir. Bezin fazla sıkı bağlanması, bebeğin dolaşım sistemine zarar verebilir.