5 Soruda Bebek Reflüsü

5 Soruda Bebek Reflüsü

Bebeklerde reflü nedir?

Yetişkinler arasında mide yanması olarak bilinen reflü, bebeklerde ve çocuklarda da sık görülen bir mide hastalığıdır. Beslenme sonrası gıdaların mideden ağıza geri gelme durumu olan reflü, bebekler için oldukça rahatsız edici bir hastalıktır.

Bebekler neden reflü olur?

Bebeklerde reflünün sık görülmesinin temel nedeni, sindirim sistemi gelişiminin tamamlanmamasıdır. Mide ile yemek borusunu bağlayan doku tam gelişmediği için gıdaların yemek borusundan ağıza kadar geri gelmesine neden olur. Bebeklerin sıvı gıdalarla ve yatar pozisyonda beslenmesi de reflüye yol açan nedenlerdendir. Reflü, bebeğin çok sık beslenmesinden, ilaç kullanıyorsa ilacın yan etkilerinden kaynaklı olarak da görülebilir. Bu rahatsızlık bebeğin sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturmaz ancak bebekte huzursuzluğa neden olur.

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

Bebek reflüsünün en net belirtisi beslenme sonrası bebeğin sık sık kusmasıdır. Ancak burada bebeği doğru gözlemlemek çok önemlidir. Kusma her bebekte görülen bir durumdur. Reflü şüphesinin oluşabilmesi için kusmanın çok sık tekrar etmesi gerekir. Bebeğin sık sık üst solunum yolu rahatsızlığı yaşaması, hırıltı, hıçkırık, öksürük, ağız kokusu, aşırı salya, gaz sancısı ve karın ağrısı, huzursuzluk, uyku düzensizliği, geceleri sık uyanma ve ağlama belirtiler arasındadır.

Reflü tedavisi bebeklerde nasıl yapılır?

Normal şiddette reflü rahatsızlığı yaşayan bir bebek için herhangi bir tedavi yöntemine ihtiyaç yoktur. Bebeğin katı gıdaya geçişiyle birlikte yaşadığı sıkıntılar azalır ve zamanla hastalık durumu sona erer. Ancak normalden daha şiddetli reflüsü olan bebekler için doktor kontrolünde ilaç kullanımı ve farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Reflüsü olan bebeklerde nelere dikkat edilmeli?

  • Anne sütü ile beslenenen bebeği emzirirken, başını 30 derece kadar yükseltmek ve sol yan pozisyonda yatırmak reflüyü azaltabilir.
  • Bebek az miktarda ve sık beslenmelidir. Her beslenme sonrası mutlaka gazı çıkarılmadır.
  • Beslenme sonrası hareketli oyunlardan kaçınılmalıdır.
  • Bebeğin karnındaki baskıyı azaltmak için bol giysiler tercih edilmelidir.
  • Bebek anne sütü ile besleniyorsa annenin de yediklerine dikkat etmesi gerekir. Baharatlı, asitli ve gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır.
Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır