El, Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

Son yıllarda ülkemizde sık görülen hastalıklardan biri olan el, ayak ve ağız hastalığı genellikle 5 yaş altı bebek ve çocukları etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Koksaki isimli virüsün yol açtığı, ilkbahar ve sonbahar arasında hava değişimleriyle görülme sıklığı artan bu hastalık hakkında tüm detayları sizler için derledik.

Koksaki Virüsü Nedir?

A ve B tipi olarak kendi içerisinde ikiye ayrılan koksaki virüsü, sindirim sisteminde barınabilen ve dışkı ile yayılan virüs çeşitlerinden biridir. Sonbahar ve yaz aylarında görülme sıklığı artan bu bulaşıcı virüs, bağışıklığı yeterince gelişmemiş bebek ve çocuklarda tehlike arz etmektedir.

Koksaki Virüsü Nasıl Bulaşır?

El, ayak ve ağız hastalığına sebep olan bu virüs, solunum ve ağız yolu, yakın temas, tükürük ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Hastalığın yaz aylarında artması özellikle havuz suyuna maruz kalan çocuklarda hastalık ihtimalini arttırabilmektedir.

Hastalığı Ayırt Etmek Önemli

Koksaki virüsünün sebep olduğu el, ayak ve ağız hastalığının belirtileri soğuk algınlığında gördüğümüz semptomlara benzer olmasından dolayı gribal enfeksiyonlarla, hastalığın en belirgin belirtileri olan kızarık noktalar sebebiyle de suçiçeği hastalığıyla karıştırılabilmektedir.

Bebeklerde El, Ayak ve Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık, 3-7 günlük kuluçka süresinden sonra ateş, iştah kaybı, boğaz ağrısı, halsizlik ile kendini belli etmeye başlar ve suçiçeği hastalığına benzeyen belirtilerle ilerlemeye devam eder.

  • Ağız etrafında ve içerisinde ağrılı, su toplayan döküntü ve kızarıklar meydana gelir. Bu sebeple yemek yerken acıma ve yutkunamama da hastalıktan kaynaklı rahatsızlıklardan biridir.
  • Eller ve ayaklarla birlikte bazen diz ve dirsek bölgesine kadar ilerleyen döküntü ve kızarıklar görülür.
  • Hastalığın sebep olduğu bu döküntü ve kızarık noktalar aynı anda ortaya çıkmayabilir ve sadece belirli bir alanda da görülebilir.
  • Bazı durumlarda geçici tırnak düşmesi şikayetlerine rastlanılmıştır.

Nasıl Önlem Alabilirsiniz

İlk belirtileri gribal enfeksiyonlarla karıştırılabilen ve bu sebeple doğru teşhisin önemli olduğu el, ayak ve ağız hastalığının unutulmaması gereken özelliği bulaşıcı olmasıdır. Peki, bu hastalığa karşı bebeğinizi korumak için hangi önlemleri alabilirsiniz?

  • Bu hastalığa yakalanan kişilerle yakın temastan kaçının.
  • Evinizi ve bebeğinizin bulunduğu ortamı sık sık havalandırın.
  • Bebeğinizin ellerini sık sık temizleyin.
  • Bebek bezini değiştirdikten sonra mutlaka elinizi yıkayın.
  • Tabak, çatal, bıçak ve havlu gibi eşyaların ortak kullanımından kaçının.
  • Bebeğinizin dokunduğu eşyaları ve oyuncakları sık sık dezenfekte etmeyi unutmayın.
  • Yaz sezonunda temizliğinden emin olmadığınız yüzme havuzları veya denizlere bebeğinizi sokmayın.

Hastalık Sırasında Nasıl Beslenilmeli?

El, ayak ve ağız hastalığı sırasında ağız içi yaraları zorlamayacak şekilde besin değeri yüksek, alımı kolay ve yumuşak gıdaları tercih edebilirsiniz. Hastalık sırasında bol su tüketilmelidir.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

El, ayak ve ağız hastalığının belirli özel bir tedavisi yoktur. Çünkü hastalık kendi kendine iyileşebilen geçici bir hastalık özelliği taşımaktadır. Hastalığın ilk belirtileri gribal enfeksiyonlarla karıştırılabileceği için doğru teşhis önemlidir. Bu süreçte en doğru yönlendirme ve tedavi bebeğinizin gelişimini takip eden doktor tarafından yapılmalıdır.
Kaynakça: T.C Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü;

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır